Henry Surtees i Formel 2 avled efter osannolik olycka

Dags att ta igen lite av senaste dagarnas händelser igen. Formel 2 drabbades ju i dagarna av en helt otrolig olycka som dessvärre fick till följd att Henry Surtees avled.

Henry är son till John Surtees, tidigare världsmästare i Formel 1, och olyckan skedde på Brans Hatch i Storbritannien. Jack Clarke snurrade av och slog in i däcksbarriären och ett av hans egna däck lossnade från bilen och for ut i banan så olyckligt att det studsade upp och träffade Henry Surtees i huvudet. Freak accident har jag läst flera brittiska bloggar som kallar det, vilket stämmer väl, det är ju nästintill obefintliga odds på att däcket ska träffa huvudet.

Henry slogs medvetslös och körde rätt in i nästa barriär och hans liv gick inte att rädda. F2 har mer på sin hemsida här.

Video som visar olyckan;

Och;

Mer i media (AB,).

10 comments

Leave Comment
 1. Sebastian S

  Borde inte samma regler angående konstruktion av hjulupphängningar som i F1 gälla även i F2???

 2. har tänkt precis det samma, men inte hittat något direkt på det i farten, men det verkar ju som att f2 inte har sån vajer som fäster däcken som f1 har. mycket märkligt att de inte har tycker man. någon som vet mer?

 3. F2 har samma regler för bilarna som gällde i Formel 1 år 2005 (Williams bygger bilarna), så däcken sitter fast i bilen via vajrar, men som vi ser på denna olyckan så kan däcken i vissa fall lossna ändå. F2-bilarna har t.o.m. samma sidoskydd för huvudet för förarna som de har infört i Formel 1 tills i år + att de använder HANS (Head And Neck Support) precis som i F1.

  Man kan bara konstatera att open wheel racing är farligt och att man kan minska riskerna men förmodligen inte få bort dem helt.

  Det är rätt sjukt att Henry dör i en Formula-bil som trots allt tillhör de säkraste någonsin medans hans far körde F1 på den tiden när det var som mest farligt.

  Ännu en sorglig dag för Formula-racing. R.I.P. Henry Surtees

    • Jag har en kompis som kör samma klass som mig som olyckligtvis kraschade rejält igår på kinnekulle, kan säga att HANS skyddet hjälpte han där. I dom mindre klasserna börjar de bli mer och mer obligatoriskt med HANS skydd.

    • Simon Hultén

     Det är mig som Christopher nämner, hade jag inte haft HANS på mig så hade det kunnat gå rejält illa under crashen. Det är många som säger att det inte hjälper med HANS men det gör de verkligen.
     MORE HANS TO THE PEOPLE!!!

     btw: akta er för vattenplaning O.o

 4. Sebastian S

  HANS lär ju inte hjälpa i en sådan typ av olycka då kraften verkar påskjutande ner mot ryggradens längdriktning.

  Jävla oflyt.

Leave a Reply