Bildextra: Alla presentationer och bilar inför årets säsong

Som uppföljning på veckans fråga kommer här alla säsongens nya bilar i en post. De flesta teamen har ju genomfört presentationer nu och visat hur säsongens bil kommer se ut. Några team återstår, Toro Rosso startar som Super Aguri med förra säsongens bil och Williams bara kör ut sin nya lagom till Australiens Grand Prix. I övrigt har vi fått sett en del godis under veckorna som gått, här är bilder och länkar till alla presentationer;


Ferrari F2008. Lite rödare, lite vassare och lite säkrare. Det snackas om en aerodynamisk uppgradering lagom till Australien. F2008 står helt enkelt för Ferrari 2008. Presentationen med fler bilder finns här.


McLaren MP4-23. Silver och vodafone-rött. Inte de stora nyheterna, framvingen har det dock snackats en del om. MP4 i namnet står stog för Marlboro Project 4 ursprungligen, men på grund av sponsorbyte numer för McLaren. Presentationen med bilder (snyggaste presentationen?) och länkar finns här. Läs mer och se alla bilder;


Toyota TF108. Är i Formel 1 för att vinna säger man. Nya bilen ser ut som förra årets, lite vitare kanske, men är den något snabbare? TF1 i namnet står för Toyota Formula 1. Presentation och länkar vidare finns här.


BMW Sauber F1.08. Lite mer stilren, lite mer klara färger. T-Systems och inte T-mobile som sponsor. F1 i namnet står för Formula 1. Sände presentationen live över internet, länkar och bilder finns här.


Red Bull RB4. Ett team som satsar hårt, och som vet hur man gör snygga bilar. Testar just nu en spännande hajfena över motorn och tillförlitligheten verkar på topp. En utmanare. RB i namnet står för Red Bull. Presentation och länkar här.


Honda RA108. Vad mer ska man säga. Fiasko för förra designen med jordgloben, den nya ser däremot riktigt bra ut. Diggar den mer och mer. Ränderna på fronten är riktigt snygga. Vad med Brawn-effekten? RA i namnet står för Racing Automobile. Snack om slogan och tema här, presentation och annat här.


Renault R28. Den forne mästaren är tillbaka, han som sägs betyda över en halv sekund per varv bara han. R i namnet står för Renault. Snygg bil, men hemska kläder. Bilder och länkar vidare här.


Williams FW30. Mer spännande än någonsin, ingen presentation, men bilder som läckt ut på internet. Visar de den kommande liveryn? Oavsett så togs de snabbt bort efter att det spreds på internet. Vi utgår från det vi tror är en miss som visar hur bilen kommer se ut. FW i namnet står för Frank Williams. Allt om storyn här.


Force India VJM-01. Jag har inte kunnat smälta namnet på teamet ännu, men det är inte ofta man får uppleva godis som ett helt nytt team. Här är Indiens stolthet i vitt, grått och guld. VJM i namnet står för Vijay Mallya. Spektakulär, men försenad, presentation här.


Audi. Nä, ingen Audi den här säsongen heller. Men man kan ju drömma sig bort med de här grymma bilderna gjorda av en Audi-intresserad arkitekt och konstnär..

4 comments

Leave Comment
 1. Lisa

  Bara en liten rättelse – inte Marlboro Project 4, det ska vara McLaren Project 4. Det är en sammanslagning av Ron Dennis F2 team Project 4 (jag undrar alltid vad som hände med project 1,2 och 3? ;-)) och McLaren.

 2. Lisa

  Kollade också runt litet och såg att det finns en del uppgifter att det skulle stå för Marlboro-Project 4 trots allt, men för mig verkar detta helt fnoskigt. Dels för att McLarenbilarna hade typbeteckningen “M” långt innan Marlboro kom in i bilden, och dels för att ur sponsorsynpunkt är ett litet “M” i en typbeteckning totalt värdelöst. Vem associerar en usel typbeteckning – som bara är av intresse för specialister – med en sponsor?

  Det normala är ju att sponsorn får sitt namn med i själva teamets namn. Även på den tiden, t.ex JPS-Lotus, Yardley-BRM osv. Och det blev ju även så småningom Marlboro-McLaren. Men att M:et i bilens typbeteckning skulle stå för något annat än sammanslagningen mellan McLaren och Project 4 vägrar jag att tro. Typbeteckningar brukar namnas efter ägare/konstruktör etc och jag kan inte tänka mig att det är på något annat sätt i detta fallet.

  Kanske bäst att skriva till Ron Dennis och fråga…? 🙂

 3. Lisa

  Och när det gäller liveryn:

  Ferrari är inte mitt favoritteam, men denhär omröstningen vinner de med hästlängder. Sååå snyggt med den “nya” röda färgen.

  Och de har de klart snyggaste föraroverallerna också.

Leave a Reply