Första animerade videon som visar Sydkoreas F1-bana ute

Via f1fanatic såg jag att första videon som visar nästa års Koreas Grand Prix-bana är ute. Svårt att veta hur mycket som kommer stämma när banan väl är på plats, ser knappast ut som en helt officiell video, men själva banan ser ju inte så tokig ut.

Lite märkligt att de verkar så förtjusta i den gamla Renault-bilen. På banans hemsida är den också med överallt.. Här har jag skrivit mer om banan, plus har länkar till logotypen och annat. Enligt den senaste FIA-kalendern är det i mitten av oktober nästa år som första Koreas Grand Prix ska köras. Video;

12 comments

Leave Comment
 1. Peter

  Verkar vara en bättre bana än i Abu Dhabi… men åter igen för platt. Hae varit härligt med lite mer kuperat!

 2. Thelin

  Banan ser helt klart trevlig ut, lite svepande kurvor kombinerat med stop-start-kombinationer. Det som förvånar mig är placeringen av bron i början av den F1-specifika delen. Den ligger ju på yttern av vad som ser ut att vara en ganska så utmanande högfartsvänster.

 3. Sebastian

  Är det sand i de pyjamasfärgade run-off delarna? Annars är det ju yet-another-run-off-bonanza…

  DC sa något intressant. Om man vill ha omkörningar så ska man ha bredare utgångar på kurvorna så att man har lite mer att spela med när man väljer spår.

  • Erik R

   DC och Martin Brundle säger intressanta saker i den här artikeln:
   http://www.autosport.com/news/report.php/id/79773

   Det sätter verkligen fingret på vad som är felet med de moderna banorna, och förklarar varför t.ex Suzuka är så bra. För att racing ska bli intressant måste det vara svårt för förarna, och misstag ska kosta rejält. Det gör det inte om det är asfalt överallt utanför banorna. Fram för fler sandfållor och näraliggande murar!

   • Lisa

    Nä gudbevaremig väl. Visst ska misstag kosta, men inte så mycket som krossade ryggkotor och sönderskurna ben som Glock nu på Suzuka. Älgen hade förresten en himla tur som klarade sig helskinnad.

    Däremot kan man väl tänka sig run-off areas med beläggning som gör att föraren fastnar alternativt totalt förstör däcken, men höghastighetskrascher in i murar – nej tack.

    • Erik R

     Vet inte om du läste artikeln, men det var precis det DC och Brundle skrev. Misstag ska kosta, men inte i form av skador på förare.

     I Glocks fall hade han nog klarat sig bra om muren hade legat tätt intill banan. Då hade bilen kanat längs med. Nu var det lite för långt till muren, och därför blev det rakt på och tvärstopp.

   • Lisa

    Jodå, jag såg det. Men hur gör man den delikata avvägningen? Snacka kostar ju inget. Det finns ju en anledning till att vi har dessa trista run-offs, det är FIA som stipulerat att de ska finnas just ur säkerhetssynpunkt.

    Visst håller jag med om att om misstag inte kostar nåt försvinner hela poängen med motorsporttävlingar, men frågan är mer komplicerad än att man löser det genom att ta bort run-offs och bygga fler murar. Problemet med kattsanden är att det går inte att styra i den, Glock hade ingen möjlighet att styra undan och ta smällen från sidan, men å andra sidan hade muren stått närmare banan hade smällen blivit mycket kraftigare, ingen kan förutse hur det skulle ha gått.

    Det lustiga är att DC under själva Suzukaloppet var tveksam och mumlade nåt om att man nog borde asfaltera där Glock gick av, men nu verkar det vara annat ljud i skällan… 😉

  • Sebastian

   Jag skulle inte skriva av abu dhabi ännu. Där har de inte en massa run off och det är faktiskt en riktig motorsportsnation så beställarna bygger inte bara banan för att det ska se bra ut på pappret…

   Däremot så kunde man med DCs resonemang satsat på bredare utgångar på kurvorna.

 4. Erik R

  När det gäller det här med att bestraffa misstag är det två olika aspekter att ta hänsyn till.

  Den ena handlar om att främja omkörningar. Då måste man bestraffa de små misstagen. Bilarna måste tappa fart om de missar en apex eller kommer för långt ut. Då blir det läge att köra om. Det kräver rejält mycket sämre grepp utanför banan (typ gräs).

  Det andra handlar om att belöna förarskicklighet. Då behövs svåra kurvor där ett misstag gör att bilen är ute ur racet. Då kan bara de bästa förarna ligga på gränsen där ett helt race, medan mindre skickliga förare får välja mellan att hålla stora marginaler eller inte komma imål. Med dagens “snälla” banor kan även mindre skickliga förare ligga på gränsen hela tiden, eftersom en miss bara innebär en minimal tidsförlust.

  Jag är övertygad att det går att förbättra det här, utan att ge avkall på säkerheten. Antingen genom tekniska innovationer, eller (i värsta fall) genom nya regler.

  Det är kul att folk i branchen (typ DC och Brundle) börjar uppmärksamma det här problemet.

Leave a Reply