Första onboard-videon från nya banan i Abu Dhabi ute

Nu börjar det bli en bana där borta i Abu Dhabi, och Bruno Senna har av någon anledning varit där och kört runt i en två-säters-F1-bil. James Allen snappade upp en film som visar hur banan ser ut från bilen. Allt är ju nytt och spännande, men det bästa kommer ju direkt i starten, spana in den utfarten från depån – genom en tunnel med flera skarpa svängar! Video;

26 comments

Leave Comment
 1. Är utgången sådär för de som kör under race är det fan i mig det coolast någonsin =)

  Tyvärr finns väl risken att det där var någon sidoväg in =( men man kan hoppas!

 2. Såg sandigt ut i depåområdet.

  Fanns det några högfartsvängar som i t.ex. Turkiet? Annars verkar väl hårnålen efter den långa raksträckan som det mest spännande.

 3. Björn

  1:30 in i filmen ser man den riktiga depågatan. Jag kan tänka mig att han körde ut från supportseriernas depå.

 4. Erik R

  Tunneln är defintivt den normala depåutfarten. Blir rätt kul den dag någon överambitiös rookie ställer bilen på tvären mitt i den där tunneln just som ledarna är på väg in i depå… 🙂

  Tyvärr verkar tunneln vara den enda höjdskillnaden som finns på hela banan. Platts om en pannkaka, knixiga chikaner och 90-graderssvängar och korta rakor. Ingen som helst utmaning för förarna. Som en stadsbana fast utan murar. Dödstrist helt enkelt. Det kommer att bli svårt att hålla sig vaken hela racet om inte Button gör en Hamilton i starten och är på gränsen att sumpa mästerskapet.

 5. Peter

  De har ju en hel sandlåda att gräva upp! Som nämnt, varför så svårt att göra lite höjdskillnader och några snabbare svängar! Dötrist med “bara” skarpa kurvor!

 6. Crouchen

  Nu har jag suttit här och skrivit om hur det verkligen inte kan vara så att tunneln är den normala depå-utfarten, och om att F1-start/mål är ca 1.40 in i filmen. Efter en stund började jag dock spana in bilderna på http://www.yasmarinacircuit.ae och enligt dem så är det nog troligtvis så iaf att han kommer ut ur F1-depån genom tunneln… Minst sagt sjukt! Och vore jag några år yngre skulle jag t.o.m. kalla det “Phett!”, men som läget är nöjer jag mig helt enkelt med sjukt. Kanske skulle klämma in ett “så till den milda grad” om ett par år…

  • jag är redan långt förbi “så till den milda grad”, nu för tiden märker jag att jag allt oftare inleder synpunkter med ett “jag minns..” eller “det var ju så tidigare att..” eller varför inte “det här påminner mig om..”

  • Erik R

   Banan kan delas upp i två mindre banor, så det behövs en extra depå för den bortre halvan (och givetvis supportserier). Självklart är den spektakulära tunneln till för F1 (och tyvärr det enda spektakulära på banan…).

 7. Erik R

  Hundratals miljoner dollar för en nykonstruerad anläggning, och det mest spännande på hela banan är depåutfarten. Snacka om pinsamt. Är det Tilke som varit i farten nu igen?

 8. HENKE R26

  Tycker att det verkar vara en spännande bana. kan nog bli bra race där!!!
  Tror att det är Herman som varit i farten med sin penna.

  • Erik R

   Ha inte för stora förhoppningar. Möjligen kan det bli läge i slutet av den andra långa rakan. Annars är det följa John resten av varvet.

   Kurvorna är dansgolvsjämna och ganska långsamma, samtidigt som det är asfalt utanför banan och det finns inga svåra kurvkombinationer. Alla förare klarar av att låta bilen prestera i stort sett optimalt i sådana kurvor. Förarens talang/inspiration/dagsform kommer därför att påverka varvtiderna minimalt, det blir bara bilen som avgör.

   Jag tror banan är ganska jämförbar med Valencia när det gäller omkörningar.

 9. Lisa

  Får nog hålla med flera av de föregående talarna, det ser inte särskilt upphetsande ut, bara en massa stolpar och enorma läktare (herregud, vilka ska sitta där? Brukar ju inte direkt vara utsålt på arab-GP:na) I Singapore & Valencia finns iaf ett och annat hus att titta på.

  Depåutfarten påminner om Klaratunneln södergående. Får bara hem-från-jobbet-associationer när jag ser den. :/

    • David A

     Sorry, kunde inte låta bli. Men såg detta på trafiken.nu

     Tegelbacken till Strömsborg, på Söderleden mellan Tegelbacken och Centralbron, i riktning mot Trafikplats Johanneshov. Fordonshaveri, körfält blockerat, ett körfält påverkat.

     Drömde lite för mycket?

  • Lisa

   Ha ha jag ska skylla på det när polisen stoppar mig för fortkörning

   “men jag trodde jag var i Abu Dhabi…” 😛

 10. Johan R

  Efter den första hårnålen kommer hela fältet vara utspritt med minst 1.5 sekunder mellan bilarna, så förutom kön som blir in i den chikan-hårnålen kommer det inte att hända mycket i början av tävlingen.

  Kurva 2-3-4 är för enkla för att ge utslag, och rakan efter är för kort för att det ska gå att köra om in i kurva 5. Möjligen kan man kasta sig om en sovande Fisichella på innern i hårnålen (kurva 7)… Hårnålen är för långsam för att man ska kunna utnyttja en bättre utgång på den långa rakan. Chikanen efter är för tvär för att man ska kunna komma ikapp på nästa långa raka. Etc.

  Masskrasch på första varvet och rookie-misstag i tunneln är väl det vi får se fram emot. Kanske att nån kan ta en placering eller två på depåstrategi.

  (Tyckte det såg minimalt spännande ut att köra genom hotellet, som vilken bro som helst. Kanske ser roligare ut från fasta kameror?)

 11. TQ

  Får hoppas på att det inte blir allt för mycket sand utanför idealspåret, det brukar vara en riktig race-dödare annars

  • Erik R

   Tvärtom – dåligt underlag brukar ju ge jättebra race, för då kostar minsta misstag jättemycket. Minns t.ex Canada 2007 när asfalten mer eller mindre föll samman på många ställen. Det blev ett fantastiskt race med massor av omkörningar.

   När det är slätt, fint och bra grepp överallt blir det dödstrist eftersom det blir aldeles för lätt för förarna att ligga på gränsen (och det kostar ingenting att överskrida den litegrand).

 12. Sebastian

  I Abu Dhabi kan de ställa upp en armé med gästarbetare som plockar sandkorn med pinsett om det krävs… 🙂

 13. DAVID

  dom har lagt ut MASSOR av pengar
  för det här, hälften av pengarna gick
  väl till tunneln i depå utfarten det bästa omkörningsstället
  är väl då tunneln i utfarten av depån

Leave a Reply