Kanadas Grand Prix petas ur kalendern, ingen vet varför..

FIA har, precis som påpekat i en kommentar nedanför, haft möte. Denna gång med utgång att de helt enkelt sparkade Kanadas Grand Prix från 2009 års säsong, först gången sen -89 eller nåt sånt de inte är med. Varför är mer oklart.. Inte ens de uppe i Kanada visste om det innan FIA släppte det läste jag här. Pressmeddelande finns här. Första reaktion? Det här var synd! Och kanske lite dumt. Kanada är en ganska bra bana, och de bör man ta vara på.. Nu alltså inga tävlingar i Nordamerika alls.

Och så har de ju bjudit på en del spänning under åren. Kolla återigen in de grymma bilderna från Kubicas krasch där Scott Speed sitter och softar på en solstol i bakgrunden. Och Kanada i år för dem som har glömt.. där hände en del.. och Kubica just tog hem det hela.

Här kommer kalendern för 2009 + cool video. Kolla in Valencia-Belgien-Italien, tre race på tre helger, det blir action (och semester) det;

2009 FIA Formula One World Championship

29 March Australia
5 April Malaysia
19 April Bahrain
10 May  Spain
24 May   Monaco
7 June Turkey
21 June Great Britain
28 June France
12 July Germany
26 July Hungary
23 August Europe (Valencia)
30 August Belgium
13 September Italy
27 September Singapore
11 October  Japan
18 October   China
1 November  Brazil
15 November Abu Dhabi

Jo, satt och slösurfade lite om just Montreal och Kanadas Grand Prix. Visar sig att Kanadas Grand Prix 1978 var det första F1-GPt som BBC sände. Så här skriver användaren noveiero om klippet på youtube;
The video is from the very first BBC Grand Prix ever broadcasted, in October 8, 1978.PS: Intro is from 1979 Season with different caracters from original, becaus this part is a reconstruction. PS2: Possible “Lip-Sync” audio problem by middle of the video.

Video;

9 comments

Leave Comment
 1. såg just det här, storyn blir ju bara märkligare. eller fias sätt att agera ska det vara kanske. hur är det möjligt att bara dumpa en bana utan att ens ha snackat med dem som ordnar den innan? eller så är det massa spel i kulisserna som man inte känner till. men arrangörerna i kanada har just släppt följande uttalande;

  MONTREAL, Oct. 7 /CNW Telbec/ – The executives of the Grand Prix of
  Canada have learned via the media of the omission of the Grand Prix of Canada
  from the F1 Championship 2009 calendar.
  Therefore, the organization will issue no comment until having spoken to
  Formula One Management (FOM) and the Fédération Internationale de l’Automobile
  (FIA).

 2. Tobias

  Fint som snus, nu har dem lite tid på sig att asfaltera om banan ordentligt och kanske ordna lite bättre säkerhet… kommer inte sakna Kanada eller nord amerika överhuvudtaget i F1.
  Lite smisk på fingrarna dock på FIa som iaf. kunde meddelat arrangörerna innan.

 3. Meister

  Riktigt trist! Kunde de inte ha skrotat Valencia istället? Circuit Gilles Villeneuve kan ju i alla fall bjuda på lite spännande racing, men Bernie och Max vill väl ha köbildning a la Trulli genom hela VM… Har gubbarna blivit så pass gamla att de inte hinner med när det händer saker på banan tro?

 4. Phixx

  Sist F1 kördes på Circuit Gilles Villeneuve så var asfalten så jävla dålig att de fick gå in med sista minuten räddningar för att äns kunna köra där. Ganska rolig bana men behagar inte arrangörerna hålla banan i skick så ska de inte ha F1 Grandprix.

 5. Sebastian

  Det lär vara någon dispyt om en obetald skuld som ligger bakom att de förlorat loppet. Sen verkar det som att Ecclestone inte gillar att nordamerikanska lopp inte har en statssponsor som kan ta de feta kostnaderna… stallen är iaf missnöjda att det inte är något lopp i nordamerika! Känns som om det är mycket som gjort stallen irriterade i år.

Leave a Reply