Maserati 250F framröstad som världens bästa racerbil (och Martin Brundle testkör den + en Lotus 49 + en McLaren M23).

Brittiska motortidningen Octane har haft en ganska tuff omröstning om vilken som är historiens bästa racer. Maseratin vann, men oh boy vilket startfält vi talar om här. Kila på en gång över till tidningens hemsida för att klicka igenom de andra bilarna där också. Auto Union Type C har jag ju skrivit om tidigare, i både stort och litet format, Lotus 49 fanns med som utmanare, Porche 917, AC Cobra, Mercedes-Benz W196 och den mer moderne Toyota TS010 Group C.

Fangio är väl den förare som, kanske förutom Moss som själv nominerat bilen i tävlingen, oftast nämns i sammanhang med bilen. Jag hittade några riktigt sköna klipp som finns att se nedanför från dagarna då han tävlade med den.

För mer läsning om klassiska racerbilar finns alltid ddavid.com att tillgå, så också denna gång. Här finns text och bilder om Maseratin. wiki har också en sida med info, men utan några riktigt kul bilder.

Så till video. Först hittade jag en av Fangio, vilket inte alls är i en Maserati, men väl i en Ferrari och det är ursköna bilder från Montecarlo. Så vi startar lite soft med den;

Så till en klassiker! Fangio onboard i Modena;

Och så hittade jag en kul serie klipp som jag bara är tvungen att slänga med. Det visar sig att Martin Brundle och ITV kört en serie i anslutning till F1-loppen under 2008 där han testat några fina racingbilar från historien. Det visar sig att han faktiskt kört just en Maserati 250F. Och klippet är varvat med en del fina gamla klipp också. Här kommer det;

En McLaren M23 från 1974 hann han också med under serien;

Och när man väl är igång.. En Lotus 49 säger man inte nej till;

3 comments

Leave Comment
  1. Lisa

    För mig finns bara Lotus 72 när det gäller nyskapande och innovatism. Sidepods, vingar fram och bak och (så småningom) insugningskåpa ovanför motorn.

    Need I say more?

  2. Pingback: Onboard-video: Fangio tar ett varv runt Modena Autodrome | F1bloggen.se - Sveriges främsta F1-blogg!

Leave a Reply