Ny Formel 1-bana i Flins i Frankrike? Här är första bilderna.

Nog om McLarens kris eller icke kris. Nu till framtiden! Det blir ju inget Grand Prix i Frankrike i år, men det har länge snackats om en ny bana. Inne i Paris eller ute på Disney Land har väl varit de vanligaste förslagen. Nu finns sedan ett tag ett nytt förslag ute i Flins, just i närheten av Renaults fabrik. Joe Sawards blogg har fått tag på de första bilderna från den planerade banan där. Med lite plantering av träd och dylikt ska den smälta in helt i landskapet och ligger helt upp mot Seine. Ser vackert ut. Ungefär som Fredriksskans liksom.

Jag gillar designen i det att de planerar in två banor som kopplas ihop och blir F1-banan. Däremot som jag läste en kommentar någon stans, den ser lite väl mjuk ut. Såna där halvöppna kurvor inbjuder ju inte till omkörningar direkt. Men ok, alltid kul med utkast på nya banor. Jag tror att det här utkastet dessutom tävlat på något sätt mot de andra, men vunnit de centrala myndigheternas förtroende. Har inte hittat så mycket mer på status, men det verkar seriöst. Och det blir inte Tilke som designar den utan den brittiska byrån Apex Circuit Design. Ett franskt Grand Prix 2011 verkar vara målet. I så fall gäller det nog att börja gräva nu..

Det hela får mig att tänka lite på den där (galna?) tanken på att bygga en F1-bana utanför Enköping.. Viking Park heter den visst.

Banan i Flins + någon bild jag hittade på autosports forum;

9 comments

Leave Comment
 1. Mattias (TeamJeremia)

  Får inte ihop det på layouten om den ska gå i vänster eller högervarv. Någon som vet?

 2. Medsols måste det väl vara? Om man kollar på de två sista bilderna ser man huvudläktaren och bilarna på gridden. Så det är högervarv väl?

 3. Erik R

  Platt som en pannkaka ser det ut som tyvärr. Bara ett sk omkörningsställe, dvs den långa rakan på baksidan (som ser ut som cut-and-paste från Magny-Cours). Start/Mål har för tvär ingång och för snabb avslutning, och de andra rakorna är för korta.

  Men, omkörningar på lång raka->bred hårnål är ju rätt trista. Betydligt roligare med riktiga racing-omkörningar som görs genom att manövrera ut och lura motståndaren. Kanske att den här banan kan bjuda på det.

  Det finns i alla fall några intressanta kurvkombinationer. Framförallt den långa vänstern med många apex efter hårnålen. Även “Magny-Cours” svängarna runt sjön som leder ut på långa rakan ser kul ut.

  De där tre tvära S-kurvorna som leder ut på start/mål ser riktigt trist ut. De förhindrar att det ska hända nånting på start/mål-rakan.

 4. Stefan Alsenmyr

  He, bilden snett uppifrån och de andra två översikterna har inte samma banlayout…

  Annars är den väldigt lik Magny-Cours och Sepang.

 5. Erik R

  Ja tusan det är ju faktiskt olika layout. Jag gillar den översta bäst. Det borde bli bättre action efter långa rakan och hårnålen, eftersom det kan gå att ligga kvar på yttern om motståndaren kör defensivt på innern.

Leave a Reply