Swedish Grand Prix 1975 på Anderstorp

Tack till John för ett härligt tips. Här är Anderstorp när det är som bäst, det vill säga från 70-talet och på svensk TV. Ska inte ens försöka mig på en analys, men de här fyra minuterna kunde vara nog för en avhandling.. första minuten är vinklat på ett sätt man inte längre ser på TV..

Men, till racingen! Inte så mycket att säga om det, se klippet. Men det man ska hålla i huvudet är att detta är Formel 1 och att det är i Sverige. En nästan otrolig tanke.

Kungen, kungen alltså – inte Ronnie, dyker som vanligt upp och saboterar ett annars bra inslag.. men så är det väl med vår media.

Läs mer om Swedish Grand Prix 1975 på Anderstorp på wikipedia.

Får man inte ont i.. ehh, va?

15 comments

Leave Comment
 1. Spaden

  Intressant klipp. Fruktansvärt hur de kan få något så intressant att handla om allt annat än racing. Har i flera år önskat att någon motorintresserad människa på SVT ska göra mer av allt material de troligen har i sina arkiv.

  • Anonymous

   Och “vad ska det här med motorsport egentligen tjäna till”. Skulle någon journalist ställa en sådan fråga idag ? “vad ska det här med fotboll tjäna till…”.

   • Lisa

    Håller med. Inte konstigt att motorintresset i Sverige blivit så svagt när sporten framställts i media som en helt onödig företeelse som mest är av intresse för brudar som vill synas och stollar som cyklat från norrland.

    Och visst ler man litet snett när Anderstorp framställs som “en av de mest säkra banorna i världen” samtidigt som man ser hur det ser ut. Men kul att den smått rumpfixerade journalisten hittade NÅT att skryta med iaf…

    Sköna bilder, dock!

   • Patrik

    Det kan ju varit en ledande fråga för att få ett bra svar. Journalister ställer ju inte sällan frågor de själva redan vet svaren på bara för att den intervjuade skall få besvara frågan.

    • Lisa

     Jo, fast faktum kvarstår – du skulle aldrig höra en journalist ställa denna urbota korkade fråga om fotboll/ishockey/höjdhopp/curling/välj sport själv/ hur ledande den än är avsedd att vara…

 2. Erik R

  Jo det skulle vara fantastiskt kul att få se t.ex något av sveriges GP i sin helhet. Bilderna finns säkert hos SVT, men tyvärr är det nog problem att få till det med rättigheterna.

  Torsten Palm hade jag ärligt talat glömt bort (men så var F1-karriären inte så lång heller). Nån som på rak arm kan räkna upp alla svenskar som deltagit i ett F1-lopp? 🙂

 3. Hårdockare

  Vet ej om man får tipsa om det här, men nån har lagt upp i stort sett kompletta årgångar av Formel 1 från 1978 och så här långt fram till 1985 i den välkända Piratbukten. Bildkvalitén varierar då nån har överfört de flesta loppen från VHS. Kommentatorspråken är tyska, italienska, franska och japanska, och engelska i vissa lopp.

  • Erik R

   Det är just det där med svenska kommentatorer som jag skulle tycka vara extra kul; att se hur F1 skildrades i svensk TV då det begav sig.

   Själv var jag bara 5 år när Ronnie dog, så det enda jag minns är när någon på dagis pratade om att Ronnie dött, och att det var en väldigt allvarlig stämning bland de större barnen och de vuxna den dagen.

  • Patrik

   Nej det fattade jag inte heller. Prinsen är ju med lite men han var ju väldigt intresserad av motosport och körde väl själv en del ?

   • Erik R

    Prins Bertil lär ha varit en fenomenal förare. Vid något tillfälle på 50-talet fick han testköra en F1-bil (tror det var Ferrari eller Alfa) och ska inom ett par varv ha satt tider som var lika bra som fabriksförarna. Tyvärr förbjöd hovet honom att tävla.

Leave a Reply