Tony Kaanans bil tar eld efter depåstopp i Indycar

Inte riktigt Formel 1, men såna här olyckor är alltid läskiga. Se hur nära det är katastrof när Tony Kaanan får fel på bränsleslangen under ett depåstopp i Indycar i natt.

Lägger in en video från Jos Verstappens liknande olycka från 1994 i F1;

Tony Kaanan;

Jos Verstappen;

25 comments

Leave Comment
 1. Peter

  Tony verkar ha lite problem med att komma ut… Dax att börja träna på den biten 😉 Skönt att se att det gick bra tilllsut!

  • Erik R

   HANS-systemet gör det svårt att komma loss från en single-seater. Förr fanns en regel om att föraren måste kunna ta sig ur bilen på max 5 (?) sekunder för att den skulle passera säkerhetsinspektion. Jag vet inte om det gäller längre, för jag har då aldrig sett någon ta sig ur inärheten av så fort med ett HANS runt nacken.

   Jag tycker de här incidenterna (Kanaan och Verstappen) visar hur långt säkerheten har kommit när det gäller brand. Inte ens när bilen översköljs med bränsle och tänds på blir det några större problem.

  • Johan R

   Han var nog lite skärrad eftersom han öppnar visiret nästan det första han gör – borde nog varit bättre att ha det stängt tills elden var släckt…

 2. milmap

  Jeeee! Vilken kalabalik! Ser ju ut som F1 på 70- talet. Folk överallt, och en jäkla oreda. Totalt oproffsigt intryck.

 3. Ewa

  På Sky News sa de alldeles nyss att Massa troligen inte kommer att köra mer den här säsongen. Det spekulerades i om det blir Michael Schumacher som ska ersätta honom i Ferrari till Valencia.

  Själv tycker jag det vore kul om Alonso körde Ferrari i Spanien men det kanske inte funkar med kontrakt och annat.

  Sky pratade även mycket om däcket som hade lossnat. Eftersom det redan finns ett regelverk kring detta som Renault uppenbarligen inte följt, så blir straffet så hårt som det nu blev.

  Även bristen hos Brawn diskuterades, d v s anledningen till att delar från bilen hade lossnat. Sky ansåg att det kanske inte var så konstigt eftersom Brawn haft kort tid på sig med design och annat. Brister kan lätt uppstå då.

  Ja, vi lär väl få veta mer vad det lider.

 4. Lovisa

  Man kan läsa mycket om Massa om man klickar sig vidare på AP:s hemsida… tänkte klistra in några citat från AP:

  *The neurosurgeon who operated on Felipe Massa said Monday his condition was no longer considered life-threatening, although damage to his eye and other injuries could prevent him from returning to Formula One.
  Robert Veres said Massa was in stable condition and remained sedated “to protect his brain,” which had experienced some swelling. Massa has been woken up from time to time for tests, and his motor skills seemed to be functioning properly, Veres said.
  However, he said Massa would definitely not return to the track this season, and that his long-term future in the sport was in doubt.
  “I don’t know (if he can return),” Veres said. “It’s too early to say anything concerning his future, regarding the race.”

  *(…)Doctors were particularly concerned about injuries to the 28-year-old Brazilian’s left eye, but Veres said they didn’t yet “know the quality of this damage.”
  “We don’t know exactly because without operation it’s very hard to evaluate function,” Veres told reporters from the AEK military hospital

  *(…)Veres said no more operations were planned at the moment, but couldn’t rule out further surgery if his condition deteriorates.

  *(…)Veres remained hopeful that Massa would walk again, as he was slowly recovering his motor skills and responding to doctors requests to move limbs. He remained on a respirator and would be sedated until his condition improved further.

 5. Olag

  Syster Lisa får komma in och svara bättre på den frågan. 😉

  Men jag gissar om hjärnan sväller så krossas den mot skallbenet och skadar sig. Sen e det upp till vilken del i hjärnan som skadar sig för följderna..Tex tal syn rörelsenedsättning och även minne kan bla påverkas…

  • Lisa

   Ska försöka. 🙂 Precis som du säger Olag så får den inte riktigt plats längre om den sväller för mycket, trycket inuti hjärnan stiger, cirkulationen rubbas, och då är det fara å färde för permanenta skador eller t.om att hjärnan dör pga syrebrist. Inget att leka med alltså. Hjärnan sväller när den skakats om såhär häftigt som i Massas fall, först har den slungats åt ena sidan och sedan åt den andra inuti huvudet. Det är därför han hålls nedsövd och inte ens får andas själv, man vill ge hjärnan TOTAL vila. Ser man att trycket stiger för mycket finns det saker man kan göra, men bara till en viss gräns. Ju längre tiden går och allt verkar stabilt desto bättre och hjärnsvullnaden verkar vara under kontroll i Massas fall.

   Sen eftersom det sägs nu att operationen räddade hans liv har han antagligen (nu spekulerar jag, men jag kan inte finna någon annan förklaring) haft en blödning inuti hjärnan som man var tvungen att dels få bort snabbt och dels stoppa. Jag hoppas att denna blödning inte var alltför stor och ställt till med några permanenta skador. :-/ I varje fall tycks han inte ha fått fler blödningar, det finns alltid en risk för det, men all hjärnröntgen verkar visa att så inte är fallet. Det är positivt.

   Så det är bara att hålla tummarna att allt går bra, men jag tror inte Massa kommer att köra en F1a mer, tyvärr. 🙁

   • Lovisa

    Lisa, tror du fortfarande inte det efter nyheterna om att han pratar, rör sig och kan svara på frågor? 🙂 Jag har själv noll koll på hur kroppen reagerar på en sån olycka

    • Lisa

     Jo, nu låter det mycket mer positivt, man bli galen av alla motstridiga rapporter. Fortfarande för tidigt att säga hur det går, men att han kan röra armar och ben, verkar klar och redig och kan prata är jättebra. So far so good, det är bara att ta en dag i taget, för hursomhelst och med allra, allra bästa tur kommer det att ta lång tid innan han blir helt bra. Blir det inga som helst kvarstående men kanske han kan vara tillbaka nästa år. 🙂

 6. Johan

  Angående ersättare till Massa: Borde det inte vara Luca Badoer som hoppar in om Massa inte kan köra ett lopp? Känns som att det borde vara en av testförarnas arbetsuppgifter.

  Jag vet att Coulthard nämnde någon gång att han har/hade en liknande “backup”-roll i Red Bull.

  Min poäng är att Ferrari borde ha reservförare beredda för just en sådan här incident.

  • Erik R

   Vem som får ersätta beror nog en hel del på hur lång tid det gäller. Är en förare borta något enstaka race kan man nog ta in en oerfaren förare, men gäller det en väsentlig del av säsongen (som med Schumi/Salo) vill man nog gärna ha en erfaren förare.

   Badoer är nog lite för gammal. Det var ändå nästan 10 år sedan han körde sitt senaste F1-lopp. Jag tror inte heller att Alonso skulle hoppa in bara för ett enda lopp. Det blir för struligt med kontrakt och sånt.

   Michael Schumacher är faktiskt inte helt osannolikt. Men jag tror det blir någon nuvarande testförare, fast kanske från någon av de andra stallen.

  • Johan R

   Det där låter ju mera hoppfullt än det vi hört tidigare! Tråkigt att halva uttalandet måste ägnas åt att dementera olika rykten som cirkulerar – visar hur lite substans det finns hos de flesta nyhetsrapportörerna.

 7. bipen

  Jag är tyvärr ledsen att säga det men jag tror inte att Massa kommer att bli så återställd att han kan köra F1 igen. Några fysiska men kommer det nog att bli och med tanke på de extrema krav F1-körning ställer på felfri fysik inte minst vad gäller synen så är oddsen dåliga. Men jag skulle bli väldigt glad om jag fick fel.

 8. Peter

  Går bättre och bättre för Massa! 😀

  (Från text-tv)
  Felipe Massas tillstånd blir snabbt
  bättre och hans vänstra öga kommer
  inte att få några bestående men.
  Trots att situationen är allvarlig
  bedömer läkarna att han snart lämnar
  sjukhuset i Budapest.

  -Om hans återhämtning fortsätter i
  samma takt som nu utesluter jag inte
  att han kan lämna sjukhuset inom tio
  dagar, säger överläkaren Peter Bazso.

  -Han svarar på tre olika språk, kan
  skilja på höger och vänster och har
  inga problem med synen, säger Dino
  Altmann, Massas personliga läkare.

   • cia

    Det var lite av katastrof redan innan detta.
    På grund av krisen så har de bara släppt 70.000 biljetter i år mot 115.000 förra året och de har bara sålt 30.000 av dem och så nu detta.
    Jag läste att till och med borgmästarn hade vänt sig till FIA och undrat om de inte kunde förlägga straffet på något annat race. Och ochså den spanska FIA-gubben (kommer inte ihåg hans namn) försöker nog att få till någon ändring.
    Katastrof helt enkelt.

Leave a Reply