Alonso är kung när Hamilton tar ett steg närmare sin papayafärgade McLaren F1 LM

Dagens man i Singapore var utan tvivel Fernando Alonso i sin Renault (AB, EX, SvD, DN). Efter trubbel under kvalet och startplats 15 klättrade han via säkerhetsbilepisod och smart aggressiv körning upp till vinst. Bakom honom plockade Lewis Hamilton några poäng och nu gör han ett litet ryck i VM-tabellen och McLaren passerar Ferrari i konstruktörs-VM. Det fick mig att tänka på den här gamla papayafärgade godbiten om vad Hamilton utlovats om han tar hem VM x2. En bild nedanför också.

Nico Rosberg klämde till med en andraplats, riktigt kul att se honom där uppe. Under sista varven såg det nog ut som att Hamilton bakom var något snabbare, men han har ju sagt att han skulle ta det lugnt och säkert. Sebastian Vettel är värd någraord så här efter ytterligare en stark insats. Man börjar ju verkligen undra det där med flytt till Red Bull nästa år..

I Ferrari körde Felipe Massa säkert, men som ni sett i tidigare inlägg.. det gick inte så bra till slut. Kimi Räikkönen körde också bra, satte som vanligt snabbaste varv under tävlingen, men så bara slapp koncentrationen med några varv kvar. Blir ingen kul säsong det här, men hoppas han är tillbaka starkt till nästa i stället.

Kovalainen i McLaren såg jag inte mycket av under loppet. Någon som vet något om hans insats? Återfinns ett gott stycke ner i listan.. Piquet var först ut, men Fernando Alonso utan tvivel mannen för dagen. Härligt att se Renault tillbaka där uppe. Blir han kvar i stallet nästa år? Kommer de vara med och slåss i toppen i så fall? Hade varit grymt med Ferrari mot McLaren mot BMW mot Renault.. Får se, får se.

Så här direkt efter loppet känns ju Singapore som en riktigt vinnare och ingenting påminde om Valencias nästan-fiasko där inget hände. Men även om stämningen var fantastisk, till och med genom TVn, så var ju egentligen inte spänningen ett resultat av det som skedde på banan direkt. Massas episod i depå, och säkerhetsbilarna på grund av förares misstag. Men några omkörningar var det ju, så jag håller Singapore före Valencia.

Placeringar;

1.    Fernando Alonso    Renault    10 Points
2.    Nico Rosberg    Williams    8 Points
3.    Lewis Hamilton    McLaren    6 Points
4.    Timo Glock    Toyota    5 Points
5.    Sebastian Vettel    Scuderia Toro Rosso    4 Points
6.    Nick Heidfeld    BMW    3 Points
7.    David Coulthard    Red Bull Racing    2 Points
8.    Kazuki Nakajima    Williams    1 Point
9.    Jenson Button    Honda
10.    Heikki Kovalainen    McLaren
11.    Robert Kubica    BMW
12.    Sebastien Bourdais    Scuderia Toro Rosso
13.    Felipe Massa    Ferrari
14.    Giancarlo Fisichella    Force India
15.    Kimi Raikkonen    Ferrari    Retired
16.    Jarno Trulli    Toyota    Retired
17.    Adrian Sutil    Force India    Retired
18.    Mark Webber    Red Bull Racing    Retired
19.    Rubens Barrichello    Honda    Retired
20.    Nelson Piquet Jr.    Renault    Retired

Hamiltons nya ride?

Hittade ett klipp av Kimis misstag i slutet av loppet. Fyra varv kvar är surt..

+ en liten snutt som visar hur nära Red Bull är att göra en “Massa” där ute;

28 comments

Leave Comment
 1. Wag the dog

  “Kimi Räikkönen körde också bra, satte som vanligt snabbaste varv under tävlingen…”

  Det hjälper ju inte att han är snabb över ett varv när han är rentav usel i pressade situationer och verkar ointresserad resten av tiden.

  Nä – Alonso och Vettel i dom röda bilarna hade smakat mums 2009! =)

 2. ja vad alonso hade fått till i en ferrari vågar man ju knappt tänka sig.. och en vettel där också, håller med. hade varit ett starkt lag det. fast jag hoppas fortfarande alonso går till bmw..

 3. Fifan

  Kimi körde bra fram till incidenten i depåt. Var trots allt på en 5 plats när han gjorde ett litet misstag.
  har inte gått bra för han på siståne…
  4 raka nollor

 4. Kimi gjorde ett kanonlopp som körde upp sig från näst sist till plats 5. att han sedan gör en miss är riktigt surt men så är det med stadsbanor. Bäst av alla var väl Alonso som man kände igen från 2005-2006 säsången lite idag. Han timade sitt depåstopp riktigt bra.

 5. Sebastian

  Var det någon annan än jag som tyckte att det blev riktigt dåliga bilder från Singapore? Loppet var spännande, men det var svårt att få grepp på vad som hände pga snabba klipp och mycket helikopterbilder. Kändes t.o.m. som om bilkamerorna hade sämre kvalitet än normalt. 🙁

  I övrigt så undrar jag vad som hände med Räikkonen, såg ju väldigt klantigt ut. Bromsar, däck, dålig koncentration? Hoppas att han kommenterar missen ordentligt.

  Känns som Ferraribilarnas problem med temperaturen i bromsarna består. Så fort de inte kan köra på max så blir de obalanserade. De har nog en hel del att fundera på just nu…

 6. Sebastian

  En annan fråga… unsafe release är det en massa snack om men när t.ex. Massa svänger ut framför Sutil på banan, finns det inget straff för det?

 7. Wag the dog

  “En annan fråga… unsafe release är det en massa snack om men när t.ex. Massa svänger ut framför Sutil på banan, finns det inget straff för det?”

  Rätt – och finns det inget straff borde det finnas!

 8. Erik R

  Jag tycker Rosberg gjorde dagens starkaste insats. Han satte sina snabba varv när det verkligen behövdes och lyckades därmed förvandla nödstoppet i stängd depå till en mycket framgångsrik taktik.

  Angående Massa/Sutil så funderade jag också lite på om Massa riskerar straff för det. En förare som är av banan är givetvis ansvarig för att inte komma ivägen när man kör in på den igen. Hade å andra sidan Sutil ha saktat ned ordentligt för gulflaggen hade han klarat sig. Tror inte att det blir nån bestraffning.

 9. Kimi har beskrivit vad som hände och det var helt enkelt at han gick något för fort in i chikanen och sen upp på “kerben” och sen tappade han bilen. Det gick ju väldigt snabbt så man hinner nog knappast att reagera.

  Man blir ju lite besviken på Kimi som borde kunna acceptera en förlust ibland vilket det slutat med de senaste gångerna nu. Hade han dock tagit det lungt på Spa efter Hamilton körde om han och att han hade accepterat en femteplats idag så hade han kunna haft 69 poäng och varit med i matchen. Nu ska det till mirakel för att han ska kunna göra något åt VM som idag ser ut att gå till Hamiltons favör. Själv kommer jag dock aldrig acceptera att McLaren vinner VM efter deras fusk förra året 🙂

  Ferrari måste skärpa till sig nu. Det är himla lätt att gnälla på förarna men det känns som att bilen är instabil och fungerar bra i vissa situationer medans i andra är den helt okörbar. Teamet har strulat till det med däcksval och strategier. Och nu även vid depåstoppen.

 10. Björn

  Trodde detta lopp skulle bli tråkigt. Banan såg trång och halkig ut under den fria träningen, men jag hade fel. En hel del bra omkörningar och äntligen får Nico Rosberg allting att klaffa trots sin “stop and go”.

  Det är alltid roligt att se lite andra stall uppe i toppen och man får väl säga att Renault var väl värda sin vinst.

  Valencia sög åsnep*** men detta var faktiskt ett stadsrace som överraskade mig i alla fall.

 11. Erik R

  Det var givetvis Kimis misstag att han krachade. Däremot förstår jag att han satsade hårt i det läget. En femteplats skulle också ha inneburit slutet för mästerskapsambitionerna. Hans enda chans var att ta sig förbi Glock för att sen ha en liten möjlighet på Hamilton.

  Valencia är ingen stadsbana. Det är en helt vanlig bana som råkar ligga i en stad. Kan jämföras med Cirquit Villenueve och Albert Park. Så det går inte att jämföra med Singapore och Monaco

  Det ser onekligen bra ut för McLaren just nu, men Ferrarin är fortfarande snabbast när det är fint väder och de får ligga längst fram. Dubbelsegrar i några av de avslutande loppen är inte omöjligt. McLarens svaghet är Kovalainen. Han skulle behöva blanda sig i toppstriden i racen och stjäla lite poäng från de röda för att Hamilton ska kunna andas ut.

  Jag ser verkligen fram emot de avslutande tre loppen!

 12. Derf

  Kovalainen……….suck!

  Som vanligt inte med i matchen. Han verkar aldrig ha fart i loppen. Såg att han skyllde på att han hamnade i trafik och kunde bara köra med halv gas efter dom andra resten av loppet. Hallå, kommer man inte förbi Button i en seg Honda när man själv sitter i en mclaren!!! Jag vet inte, men onekligen var det ju några andra som lyckades köra om där ute.

 13. olag

  Derf@ Håller med dig om Kova. Men hans bil var skadad efter smällen han fick. Därför kunde han inte köra max i loppet.

 14. ah, sant fifan, visst var det väl så att han fick det. har också för mig det nu när du säger det. kom ett straff för “unsafe release”, dvs precis det att han gick ut när det kom en annan bil. det med bensinslag straffar de väl inte stallen för. otroligt att massa gått ut två gånger och hindrat sutil nu.

  bra ide ovanför med en sutil-knapp!

 15. Stefan

  Men jag trodde ni menade då massa var så oförsiktig, när massa skulle ut på banan när sutil krockade, inte när massa drog hela slangen med sig framför sutil. Men egentligen är det inte värt att få en Drive-Through för det kanske en liten summa böter..

 16. Stefan

  Men Alonso är sjukt bra i team och förare. Måste nog säga att han är den bästa föraren, han sitter inte nån kraftig bil, Renault var ett skämt förra året BMW tillexempel och andra stall är bättre men Alonso är där uppe med sin Renault och det är stark jobbat.

 17. Wag the dog

  “Stefan@ Jo en bra Teamförare är han bevisligen….Fråga Ron eller Hamilton :/”

  Öppet mål för Lisa. Sorry Olag men såna kommentarer lönar sig inte. 😉

 18. Tror inte att det bara berodde på Kovas bil, Hamilton kom inte han heller förbi Coulthard förräns Coulthard fick Alonso riktigt nära framför sig och var tvungen att lyfta av på tempot.
  Sedan nämnde Hamilton att bakdäcken var slut… han borde ju se över sitt sätt att köra när han kör slut på däcken hela tiden. Alla minns vi väl Kinas GP förra året. 🙂

 19. Stefan

  Men seriöst Alonso är en kille som driver teamet… Alonso som byggde upp Hamtiltons bil 2007 fattar ju att Alonso bliv irriterad, Hamilton var inte sammaklass när säsongen började.. Om jag var Ron skulle jag ha dumpat Hamilton och satsa på Alonso denna säsong.

 20. Sebastian

  Ang. Alonso i McLaren så var det väl Coulthard som kommenterade att han förstod precis hur Alonso kände sig. När de hade teammöten så gick Ron först igenom hur det gått för “sin förare” (Mika Hakkinen) sen frågade han “hur går det för de andra” och syftade på Coulthard…

  Det är klart att även om allt annat är lika så känner man sig extremt oönskad i en sådan miljö. Är man dessutom van att vara nr 1…

 21. Olag

  Om Alonso byggde upp McLarens bil 2007. Vem Bygger då upp den nu 2008. McLaren leder båda vm just nu..
  Visst Alonso tillförde saker när han kom till dom MEN i år har McLaren varit bättre och vem tillför det då?

 22. Wag the dog

  “Om Alonso byggde upp McLarens bil 2007. Vem Bygger då upp den nu 2008. McLaren leder båda vm just nu..
  Visst Alonso tillförde saker när han kom till dom MEN i år har McLaren varit bättre och vem tillför det då?”

  Hmmm – dom har väl kvar kopior på ritningarna som dom “fick” från Ferrari. 😉

Leave a Reply