Ännu en gång avgörs VM i Brasilien – Button och Brawn GP tar hem titeln 2009

Regnet uteblev, men spänningen fanns där hela tiden! Eller ja.. kanske inte mot slutet. Bara då Button kom ut efter Kovalainen och kommentatorerna trodde att det skulle avgöras i Abu Dhabi.

Starten blev så dramatisk som man kunde tänka sig. Flera krascher och Kovalainen som körde iväg med bensinslangen i depån. Krascherna orsakade säkerhetsbil, men viktigare för Button var att han på en gång hämtade in flera platser. Kimi fick en smäll i samband med krascherna under första varvet och var tvungen att byta frontvinge. Riktigt bra körning efter det, men man fick inte se mycket av honom på tv-bilderna. Han visade dock vad han går för när Kovalainen körde iväg med bensinslangen och bensin som tog eld sprutade ut över Kimis Ferrari i utgången av depån.

Trulli körde ihop med Sutil och Sutil snurrade av Alonso tidigt i loppet. Alonso väntar nog mest på nästa säsong, men det blev spännande när det såg ut som att Sutil och Trulli skulle börja slåss.. Trulli verkade vara rasande, något svårt att förstå eftersom det såg ut att vara hans eget fel att han kom ut brett och snurrade av.

Rubens hade finfint läge, men halkade ner i fältet efter otur med trafik efter ett depåstopp. En punktering med bara några varv kvar att köra satte definitivt stopp för förhoppningen om möjlighet till titeln.

Jenson Button jobbade sig uppåt under hela racet. Säga vad man vill, och jag hade önskat att spänningen fanns där till sista loppet, han körde som en världsmästare. Aggressiv hela vägen och flera riktigt stiliga omkörningar. Världsmästare trots att han inte vunnit ett lopp sedan juni, men utan tvivel värd titeln.

Jenson Buttons hemsida är redan uppdaterad med nyheten om titeln, adress här; jensonbutton.com.

Brawn GP tog alltså hem konstruktörs-VM redan i första säsongen. Det är en saga som blivit verklig, inte minst med tanke på hur det såg ut när Honda drog sig ur. Många, säkert jag också, tippade Brawn att komma sist bland stallen.. Så sa det bara pang och de tog hem vinst efter vinst. Man börjar redan se fram emot nästa säsong för uppföljningen.

Stallet Brawn har också en hemsida som kan vara kul att kika på, den finns här.

Jo, en sista kommentar förresten, var det kanske årets debut vi såg i Toyotas Kobayashi? Han har inte lyckats särskilt bra i GP2 faktiskt, men gjorde ett grymt bra inhopp på Interlagos. Skulle inte överraska om han på en gång säkrade en plats i stallet till nästa säsong, bredvid Glock om det ser ut nu. Men så surras det ju om att Toyota jobbar för att få över Kimi.. då blir det tuffare igen..


Pos Driver    Team           Time
 1. Webber    Red Bull-Renault   (B) 1h32:23.081
 2. Kubica    BMW Sauber      (B) +   7.626
 3. Hamilton   McLaren-Mercedes   (B) +  18.944
 4. Vettel    Red Bull-Renault   (B) +  19.652
 5. Button    Brawn-Mercedes    (B) +  29.005
 6. Raikkonen   Ferrari        (B) +  33.340
 7. Buemi     Toro Rosso-Ferrari  (B) +  35.991
 8. Barrichello  Brawn-Mercedes    (B) +  45.454
 9. Kovalainen  McLaren-Mercedes   (B) +  48.499
10. Kobayashi   Toyota        (B) + 1:03.324
11. Fisichella  Ferrari        (B) + 1:10.665
12. Liuzzi    Force India-Mercedes (B) + 1:11.388
13. Grosjean   Renault        (B) +   1 lap
14. Alguersuari  Toro Rosso-Ferrari  (B) +   1 lap

Mer i media (AB, AB, AB, DN, EX, SvD, VG.no, SVT, AB,).

24 comments

Leave Comment
 1. Sebastian

  Jag säger bara… vilket race! Nu kan iaf ingen vettig person klaga på Buttons körförmåga.

  Sen undrar jag hur kovalainen slapp en drive through med sin bränslehistoria… och dessutom var det ju inte ens mclaren som tog bort den. (eller missade jag ngt?)

  Kobayashi är ju snabb som vinden och helt livsfarlig på samma gång…

  Och hamiltons upphämtning… kunglig.

  • det var väl brawn-mekanikerna som fick loss den?! gick snabbt där i alla fall.

   håller med till 100 %, upphämtning av både button och hamilton. synd att vettel inte riktigt var i samma klass idag.

   • Patrik

    Det var ganska schysst gjort måste jag säga. Tankar gick till när Massa körde iväg med tankriggen och Ferrarimekanikerna var tvugna att springa genom hela depån, plocka bort och springa tillbaka med slangen 😀

    Kul race iaf, Button körde vackert i början.
    Grattis JB!

   • Jocke

    Så att Vettels fjärdeplats var inte så bra jobbat? Speciellt med tanke på att han startade bakom Button och slutade racet framför.

 2. MACKAN

  Ännu en gång missar ni Räikkönen.

  Vad gör hamiltons upphämmtning så makalös jämfört med räikkönens? Hade inte incidenten i början hindrat kimi så tvivlar jag på att något skulle hindra honom från att kliva upp till översta platsen på podiet.

  • Sebastian

   Absolut. Jag har alltid sagt att kimi gör grymma starter. Otur att han fick kontakt med Webber, inte mycket att göra. Tur för webber att han inte fick punka. Synd att Kimi fastnade bakom Grosjean. Kunde sett annorlunda ut, men jag tror inte han hade tagits sig förbi Hamilton ändå 🙁

   Men Hamilton levererade hela vägen upp till podiet.

   Sen undrar jag varför Alonso inte saktade in när han såg bilarna framför honom åka iväg åt var sitt håll… att krocka så långt efter en krasch framför sig känns lite onödigt.

    • Erik R

     Från Alonsos incar kamera ser det ut som han hade ganska många sekunder på sig att reagera.

     Men å andra sidan är det lätt för mig att säga, som kunde sitta och titta enbart på den krachande Sutil och inte behövde hålla koll på de andra bilarna eller köra en F1-bil i 200 km/h. Och hade han släppt av tvärt hade det varit stor risk att bli påkörd bakifrån.

   • Lisa

    De kraschar ju såpass långt framför honom och han saktar väl in på samma sätt som de framför honom saktar in, men det är väl svårt att förutse att Sutil ska komma tillbaka in på banan som en projektil från sidan utan att ha någonsomhelst kontroll på bilen, kanske. Tror inte man ser så mycket åt sidorna överhuvudtaget i en F1:a.

    Nåja spelar inte så stor roll, kanske nån poäng som gick åt skogen, men det kan man leva med…. 🙂

 3. Johan R

  Jenson är nu uppenbarligen en värdig mästare, store grattis till honom och Brawn-stallet. Till och med Rubens såg rätt nöjd ut när han kramade om Button.

  Kobayashi var snabb och vågade hålla emot när storstjärnorna försökte köra om, men sättet som han körde Nakajima av banan var inte snyggt, kunde blivit riktigt farligt. Får se hur potentiella arbetsgivare bedömer det. Sen var det fler än han som trängde folk av banan helt i onödan.

  Jag gillar Interlagos mer och mer. Vilka omkörningar det blir in i första kurvan. Verkar ju som att man kan slänga sig in på innern från precis hur långt bak som helst (var väl därför de kopierade den svängen till Turkiet…). Och omkörningarna på yttern som Button och Vettel gjorde var rent klassisk racing.

 4. Erik R

  Hoppas Kobayashi får köra F1 nästa år. Han blir en frisk fläkt! Vilken underbar inställning i sitt första F1-lopp. Inte direkt ta det försiktigt och se till att komma imål. Verkar vara en riktig racer, även om han nog får se till att lugna ner sig lite. Jag trodde nästan att det skulle bli svartflagg direkt efter blocken på Nakajima.

  Vad Trulli var så upprörd över kan nog bara han förstå. Att kasta sig på yttern om en bil som redan är involverad i en omkörning, missa banan och kracha, och sen ha mage att skylla på någon annan. Löjligt!

  Om jag inte sagt det redan så – grattis Button och Brawn! Verkligen en mästerlig körning från den nye världsmästaren.

 5. Erik R

  Strongt av Kimi att fortsätta överhuvudtaget efter att först ha fått bensin i ögonen (han hade tydligen inte stängt visiret) och sen fått hela bilen grillad…

  Men att han kvaddade frontvingen såg mest ut som hans eget fel, så det drar ned betyget.

  • xzqw

   Punkteringen var redan ett faktum så i vilket fall som helst så skulle han in i depån, när man ändå ska in dit så kan man passa på och byta andra delar med.

   Mästerskapet avgjordes i början av säsongen dom första 7 tävlingarna innan resten hann komma ikapp och att reglerna var så otydliga innan säsongs starten.
   Men så fort resten kom ikapp så gick det mycket sämre för Jenson men stort gratis ändå.
   Vilken tur killen har haft ändå under hela året inga haverier och när det gick dåligt för han så klantade RedBull chansen och gjorde lite många misstag samtidigt.
   Så hela Brawn stallet kan tacka att Jenson hade en himla tur att materialet höll hela säsongen och att RedBull var ny att slåss uppe i toppen och det syntes igenom lite väl mycket ibland.

   Så förhoppnings kommer Ferrari och Mclaren tillbaka till nästa år och även RedBull har blivit lite bättre inte lika många misstag och haverier.

 6. Sebastian

  Trulli fick pröjsa för sitt utbrott…

  Hade jag varit nakajima så hade jag väntat in kobayshi nästa varv och… och… hoppas att han lär sig och att det inte är ticks… en duktig Japan är bra grej.

 7. Lisa

  Ja idag visade Button litet cojones för en gångs skull, så jag sällar mig till de övriga gratulanterna. Stort grattis, en välförtjänt VM-titel!

  Kobayashi var mycket imponerande. Visserligen har han betydligt mer F1-vana (över 4000 Toyota testkm) än de andra kycklingarna Älgen och Grosjean hade när de började, men det hindrar inte att han verkligen var en positiv överraskning. Mycket tufft kört!

  Och Grosjean kom i mål för en gångs skull! 😀

 8. En janne

  Spelade in loppet och har suttit och spolat fram och tillbaka på vad webber höll på med. Visst man får byta spår medans man är framför en gång men man kan ju inte byta spår när någon annan redan är där och hoppas på att han ska bromsa.

  Ett tydligt bevis på att det inte finns någon gud. Hade det funnits en så hade webber minst fått punktering.

Leave a Reply