Bahrain Grand Prix: Massa, Kimi & Kubica [Nu med video på Coulthard & Button + starten + Hamilton kör in i Alonso]

Felipe Massa slog till på en gång. Kubica kom lite segt ut ur första pole position för BMW och Massa smet förbi direkt. Bakom dem båda var det mer spännande då Hamilton inte kom igång alls såg det ut som. Efter en ruggit dålig start (än så länge hittat en dålig video bara, kommer nog bättre, nedanför) kom han ut först bland de sista bilarna i fälet. Efter det lyckades inte Lewis få någon direkt ordentlig fart och slutade först på en 13e plats.

Båda Ferrarisarna gjorde ett klart stabilt lopp. Kul att BMW klivit fram som riktiga utmanare. Kubica trea och Heidfeld fyra, just före Kovalainen och Trulli. Mark Webber tog nyttiga poäng för Red Bull och Rosberg (som jag nog trott skulle sluta en liten bit upp) tog sista poängen. Ser ut att kunna bli en kul säsong med tuff kamp mellan McLaren, BMW, Williams och nu kanske Toyota är lite på g också? Får bara hoppas att Ferrari inte drar iväg för mycket för snabbt.

Frågan är ju vad som hände med McLaren den här helgen. Har inte lyckats visa upp någon bra fart någon av dagarna egentligen och trots Kovalainens femteplats så var han ju aldrig nära toppen direkt. Det samma gäller väl Vettel, som varken lyckades under träning eller kval och som fick ge sig ganska snabbt under loppet. Hann aldrig se varför, men kanske bara bilen som gav upp? Piquet hade problem redan under uppvärmningen och meddelade då i radio problem med växlarna.

1. Felipe Massa Ferrari 10 Points
2. Kimi Raikkonen Ferrari 8 Points
3. Robert Kubica BMW 6 Points
4. Nick Heidfeld BMW 5 Points
5. Heikki Kovalainen McLaren 4 Points
6. Jarno Trulli Toyota 3 Points
7. Mark Webber Red Bull Racing 2 Points
8. Nico Rosberg Williams 1 Point
9. Timo Glock Toyota
10. Fernando Alonso Renault
11. Rubens Barrichello Honda
12. Giancarlo Fisichella Force India
13. Lewis Hamilton McLaren
14. Kazuki Nakajima Williams
15. Sebastien Bourdais Scuderia Toro Rosso
16. Anthony Davidson Super Aguri
17. Takuma Sato Super Aguri
18. David Coulthard Red Bull Racing
19. Adrian Sutil Force India

Bara Piquet, Button och Vettel bröt (Button efter en väl optimistisk omkörning av Coulthard där det verkligen inte fanns någon plats på innerspår..). Alla exakta tider finns nu på f1.com.

Starten som någon fångat på en tv (lägg märke till Hamilton i andra rad ute till höger); (jaha, så är videokriget mellan användare och FOM igång, här är en film till, även om den här suger..).

Testar en annan på starten;

Coulthard och Button gör upp;

Och en omdiskuterad situation där Hamilton kör in i Alonso;

19 comments

Leave Comment
 1. Olag

  Tråkigt lopp. Inte mycket som hände. Det enda jag hoppades på var att se Massa snurra. Inte ens det hände.

 2. Lisa

  Nä nu är du orättvis. Det hände en himla massa (inte DEN Massa!) utom i själva toppen. Heidfeld stod för flera snygga omkörningar, Hamilton stod för dagens kalkon(er) och själv led jag mest med Alonso och hoppade att han skulle klå Gluck, men inte ens det gick. 🙁

  BMW verkar nu starkare än McLaren och jag undrar om inte McLaren var litet övervärderade när säsongen började.

  Toyota är väl postitiv överraskning nr 1, de verkar riktigt snabba och stabila.

  Och Daniel fick NÄSTAN rätt med Kovalainen på prispallen! 🙂 Heikki verkar betydligt mer stabil än sin teamkamrat just nu.

 3. REP

  Aftonbladet sa att Hamilton gjorde en blek insats efter händelse med Alonso. Det är lätt att skriva så. En Formel 1 bil är så känslig inställd så att jag kan förstå varför Hamilton kunde inte få upp farten på sin bil. Det behöver vara så lite skadad så är man ohjälpligt efter mitt under loppet. Formel 1 är ett vetenskapligt exakt utvecklat bil. Så fort bilen är lite skadad så tappar man tid för varje varv. Bilen måste vara perfekt så att kunna vinna loppet 🙂

 4. Viktor (inte Lisa)

  Lisa:
  1. Tar på mig ansvaret för rädslan för att yttra ordvitsar på denna blogg 😉
  2. Du drar inga rättvisa slutsatser om Hamilton. Håll i åtanke att han dagen innan krashat och att han inte satt i sin “riktiga” bil. Förarinsatsen kan ifrågasättas vid starten och kanske ev. vid incidenten med Alonso (som för övrigt lämnade några djupa vecka i pannan på mig). Bilen levde ett eget liv och han fick många gånger välja ett helt annat spår än det ideala.
  3. Anser inte heller att McLaren är övervärderade. Vilket team tog snabbaste varvtid idag? Kovalainen körde mycket övertygande och Hamilton lyckades (trotts orsaker som nämndes i punkt 2) kvala in på en fin tredjeplats.

  /Viktor – Jo, jag vet att jag tar McLarens parti ständigt och jämnt. Men någon måste ju göra det också… 😉

 5. Viktor

  Något fel på min webläsare: den ställer automatiskt in namnet på personen som senast postade här.
  Förra inlägget var alltså skrivet av mig, inte Lisa

 6. haha, konstigt det där med namn. inte upplevt det förut. men kan vara något med browser som du skriver kombinerat med wordpress. som sagt, inte sett det förut.
  ändrade i namn, hoppas det blev rätt i alla fall.. lite snurrigt där..

  om mclaren var övervärderade eller ej, helt klart förutspådde väl alla en tuff kamp mellan två team. och under bahrain-helgen har silverpilarna haft svårt att få upp farten, även om det faktiskt var kovalainen som satte snabbaste idag. oavsett är det kul med bmw som blandar sig i, men tror hamilton är lite spänd inför nästa lopp, krävs lite poäng snart om han ska kamma hem den där papaya-orangea bilen jag skrev om tidigare..
  gissar att bmw vill behålla sina förare, men jag skulle vilja se alonso i en bmw nästa år, det hade blivit spänning det

 7. Wag the dog

  Vikto punkt 2:

  Då fick han en Skoda idag då?

  Nä – håller inte med dig. “Riktig” bil hade han nog. Reservbilen skall vara en “kopia”. Fast visst kanske han led av kraschen.

 8. Viktor

  WAG THE DOG:
  Skall och Kanske var det ja…
  Såg du bilderna på när han jagade bakom Nakajima (tror jag det var) i slutet på racet ? Bilen krängde och betedde sig på ett högst oberäkneligt sätt.
  Klart att det skiljer mellan hans vanliga och reservbilen. Och som REP på ett förtjänstfullt sätt beskriver så påverkas dessa fordons inställningar väldigt lätt. Skillnaden mellan Champagne och katastrof är hårfin.

 9. det där med video är ju som bekant lite komplicerat. kriget är igång och filmer försvinner snabbare än quick-nick. men finns en del intressanta episoder från loppet. starten är kul att se, hamilton mot alonso är en märklig händelse (där det snackas om ifall alonso bromsat på sig hamilton så att säga eller inte) och buttons uppgörelse med coulthard ser mest bara klantig ut.
  fortsätter leta filmer under kvällen..

 10. Måste säga att det var ett riktigt roligt race. Och precis som Hamilton utryckt sig efteråt så har han hamnat i en svacka som han visste att han skulle komma till vilket alla förare gör. Se bara på Alonso, undra hur kul det är för han att köra runt i en fransk skit bil som inte går att köra fortare än han gör. Han är ju van vid att vinna och ta massor med poäng. McLaren kommer säkert att studsa tillbaka lite.

  Att BMW är med uppe i toppen är super kul och Toyota med Trulli bakom ratten verkar inte vara så tokiga dem heller.

  Att Kovalainen tog snabbaste varv var ingen konstig sak i sig tycker jag, han bytte däck och bilen gick snabbare. Tror säkert att Massa hade kunnat ta den tiden lätt om han ville men när man vet vilken placering man kommer att sluta på så nöter man inte på materialet i onödan och riskerar inget heller.

  Min tippning gick nästan hem,

  1. McLaren får ett haveri = nästan sant, Hamilton kunde ha lyckats med det 🙂
  2. Kubica vinner inte = helt sant
  3. Massa vinner inte = fel, trodde på Kimi 🙁

  Något rörigt inlägg men jaja är lite trött bara

 11. Lisa

  Alonso hade flat-out vid kraschen, telemetrin är offentliggjord och den visar inga konstigheter (hur nu nån kunde tro det egentligen, hade det varit Sato som kraschat in i Alonso hade ingen överhuvudtaget funderat på nån bromstest)

  http://www.autosport.com/news/report.php/id/66448

  Hamiltons bil lär dock ha varit lätt skadad redan innan efter en liten sammanstötning med Webber, vilket ju troligtvis inte gjorde situationen lättare att reda ut. Se där, nu var jag SNÄLL mot Hamilton! 😛

  När det gäller McLaren tycker jag BMW ser starkare ut just nu, och med tanke på att innan säsongen började var McLaren rankade i nivå med Ferrari så vill jag nog påstå att de var litet övervärderade. Speed verkar de ha, men körbarheten verkar inte alldeles på topp.

  Köper du det om jag lovar att inte komma med fler ordvitsar, Viktor? 😉

 12. Lisa

  Kollade på Alonso/Hamiltonkraschenvideon, och visst ser det ut som om Hamilton saknar nosbrygga redan innan kollisionen?

  Litet dumt att försöka köra om om man tappat nosbryggan kanske, det kan ju inte vara bra för downforcen, särskilt inte precis bakom en annan bil…

 13. Viktor

  Lisa:
  Den slutsatsen kan jag ställa upp på.
  Jag tror vidare att incidenten med Alonso i mycket var en felberäkning av avstånd. Hamliton var påväg förbi den klart långsammare Reanulten och överraskades av hur snabbt avståndet krympte.

  Det jag menade tidigare var att man inte skall dra allt för stora slutsatser baserade på ETT race. BMW har lyckats mycket bra med arbetet under vintern och har två riktigt talangfulla förare i Teamet. Det är därför ingen slump att det gått bra för dem hittills.

 14. Lisa

  Icke sekunder, McLaren är litet ovarsamma med sanningen (eller ljuger, på ren svenska)

  1.20 in i videon flyger nosbryggan av, 2.44 kraschar Hamilton in i Alonso.

  Kort sagt, Hamilton borde ha begripit bättre än att ge sig in i omkörningar med ett skadat nosparti. Han borde f.ö gått i depå omedelbart.

Leave a Reply