Bernie Ecclestone förklarar öppet krig mot Ferraris Luca Di Montezemolo

Det har brutit ut ett mindre krig mellan Bernie och Ferraris president Luca Di Montezemolo. Luca är ju också ordförande för stallföreningen FOTA och har kritiserat Bernie och önskat mer öppenhet om hur pengarna inom sporten fördelas. Han vill att stallen dels får mer av intäkterna, men framför allt större inflytelse på beslut som rör tävlingarna. Dessutom antytt att det börjar bli dags för Bernie att ersättas av någon annan. Nu har det tagit fart och Bernie har tagit till orda i The Times.

Bernies strategi verkar vara som många skriver, divide and conquer, för att ställa till med bråk mellan Ferrari och de andra stallen. Något uppseendeväckande har han därför gått ut och avslöjat att Ferrari särbehandlats och i det närmaste mutats med speciella fördelar.

2003 hotade Ferrari att bryta ut ur F1 och starta en egen serie och då ska de betalats för att stanna. De pengarna vill Bernie att Di Montezemolo ska dela med de andra stallen i stället för att bråka med honom och vilja ha mer. Divide and conquer var ordet..

Ed Gorman på The Times har skrivit artikeln som finns här och som bjuder på intressant läsning. Svenska eurosport.se har en kortare version här. Bland annat skriver Ed så här;

Ecclestone added that the special deal with the Italian sports car manufacturer goes back to the attempt by the teams to form a breakaway championship in 2003, when Ferrari were the first to return to the fold. “They were the only team that broke ranks with the other manufacturers – why did they break ranks?” he said. “That’s where the $80 million comes in. We ‘bought’ Ferrari. We ‘bought’ Ferrari’s loyalty. Our deal with Ferrari was that we ‘bought’ them so they would not go to the others.”

och;

So anybody that starts saying that we’ve done anything wrong, I’ll sue the a*** off them.

Sympatiskt.. Tror nog att vi får anledning till att återkomma till den här gryende soppan. Sista ordet lär inte vara sagt om jag fått rätt intryck av allas vår kära Bernie..

Tack till Björn för tips!

14 comments

Leave Comment
 1. MR. Medeltid

  Äntligen någon som tar bladet från munnen och öppet talar ut om Ferrari-gullandet som alltid pågått inom F1! Bra Bernie, bäst på länge från din sida!

 2. Är det så konstigt då? Det är väl ingen som blir förvånad om man säger att Ferrari har den största Fan-basen inom F1. Jag har verkligen ingen koll på några siffror men jag skulle vilja sträcka mig till 40 procent (och detta är alltså bara en siffra som jag tagit ut ur luften, ok?) av de totala fansen. Att Eccelstone skjuter till pengar är ju bara för att rädda sitt eget varumärke.

  Sen kan jag hålla med om att det daltas lite väl mycket med de röda bilarna.

 3. Fredrik

  Detta var ingen nyhet.
  Vi som följt F1 genom åren har ju sett att ALLA nya regler som kommit har gynnat Ferrari.
  Inte konstigt att man väljer att heja på andra team!
  Micke S hade aldrig klarat av att bli världsmästare så många gånger om inte man gullat med Ferrari.
  dukigt är han men inte så bra.
  Näe släng ut Ferrari och fixa enhetsmotorer nu så får vi se vem som är bäst på att KÖRA.

 4. nu är ju det med pengar just bernies sätt att uttrycka sig. vet ärligt talat inte hur mycket som är riktigt av vad han säger. däremot de lite viktigare grejerna som luca tar upp stödjer jag till 100%, mer transparant sätt att arbeta, mer fördelning av ansvar och insyn osv. klart stallen är frustrerade när stora pengar går mer eller mindre rätt ner i bernies ficka. för att inte tala om hur han bestämmer och beslutar om saker.
  bernie är ju rädd just nu eftersom fota är första ordentliga samlingen av stall på mycket mycket länge.

 5. Gunnar Hansson

  Jag kan inte förstå hur en människa kan ha makt över stallen, olika beslut måste ju godkännas i en styrelse med medverkande från de olika stallen. Hur kan man då favortisera ett stall man ser ju nu att de olika tävlingar där stall med en mycket lägre budget håller sig frame.

 6. Lisa

  Stackars Bernie, angripen från alla håll – ingen vill ha hans medaljer, Slavica har tröttnat och nu kommer FOTA och biter honom i hasorna också.

  Anledningen till att han drar upp dethär med Ferrari är bara att han vill flytta fokus från det det egentligen gäller – de högst rimliga krav om större insyn och medbestämmande som FOTA har ställt. Hans egen mutning av Ferrari 2003 (naturligtvis bara för att för att rädda sitt varumärke som Magenus säger) har absolut inget med saken att göra, det är en helt annan diskussion. Luca di M talar i detta fall överhuvudtaget inte för Ferrari, han talar som ordförande för FOTA.

  Tyvärr tycks ju Bernie ha lyckats för allt man ser är kommentarer om hur dumma/omoraliska/gynnade Ferrari är. Ja, det är möjligt. MEN DET HÖR INTE HIT, den diskussionen kan vi ta en annan gång, nu gäller det huruvida FOTAs krav på Bernie är rimliga eller ej. Jag tycker de är högst rimliga. Har vi inte alla gnällt på att alla lopp flyttas till nån sandplätt i öknen medan klassiker som Kanada försvinner därför att kära Bernie fått bättre betalt av oljeschejkerna? Är det verkligen rimligt att man kräver att teamen ska spara och spara medan Bernies plånbok bara blir fetare? Det är sådana saker frågan gäller, inget annat.

 7. Sebastian

  Definitionen av girighet… om bernie inte får behålla pengarna så ska ingen få dem… Inte så imponerande förhandlingsteknik. Här är snubben som läst Fursten en gång för mycket istället för att inse att alla förlorar när det blir krig. Fast det kanske är poängen. Bernie vet att han kommer att förlora. Han hoppas bara att de andra förlorar mer.

  Å andra sidan, F1 har väl alltid varit kantat av prestige, på och utanför banan. Kan vara svårt att hålla sig pragmatiskt i den miljön. Blir intressant att se vad FOTA svarar. Luca Di Montezemolo är ju ingen rudis, så han lär ju ha något i rockärmen. Faktum är att det här kan bli hur intressant som helst 🙂

 8. Sebastian

  p.s.

  För övrigt kan det ju inte vara slump att FOTA låter Ferrari ha ordförandeklubban… Bernies uttalande känns mer som ett tecken på desperation…

 9. Gustav

  Byt ut gubben Bernie mot någon som gynnar F1 och alla stall istället för att sänka alla kostnader.
  Visst är det bra att det kommer ett budget tak som gynnar alla stall än bara dom stall som har mycket pengar.
  Bernie börjar ändå bli till åren och mycket pengar har han redan så det är bara att skänka alla stall lika mycket pengar varje år, istället för hur dom slutade i konstruktörs mästerskapet.
  Det är inte gokart på hobby nivå man vill se, det är kunga klassen av formel bilar alltså F1.

Leave a Reply