Biografer i Danmark visar Formel 1, start från Spaniens Grand Prix [Uppdatering med svar från SF]

Läste just att vissa utvalda biografer i Danmark ska visa Formel 1 via danska bilmagasinet. Jag har tidigare rapporterat från liknande i Storbritannien. Oh boy blir man sugen.. Dessutom skriver de i ett pressmeddelande att kommentatorer är de brittiska, så gissar att de kör ITVs sändningar rakt av. Kan ju inte bli bättre. Finns något liknande på gång här hemma hos oss? Bokning sker via biobooking.dk där jag ser att också Champions League-finalen finns med i programmet. Verkar som att danskarna för en gångs skull lyckats med något som inte vi har..

Här följer pressmeddelandet som skickats ut;

Biografen kan bruges til andet end store filmoplevelser – Store sportsoplevelser er selvskrevet til ”the silver screen”!

Det er derfor os en stor glæde at kunne tilbyde landets rigtig mange Formel 1 entusiaster en anderledes og stor biografoplevelse, når Palads København, BioCity Odense & BioCity Aarhus viser 6 Formel 1-løb på det store lærred i HD kvalitet.

Ambitionen er at vi til næste sæson viser samtlige Formel 1 løb direkte i vore biografer landet over.

De 6 løb er:
Vi starter allerede d. 27. april, hvor vi viser Grand Prix fra Circuit de Catalunya, Spanien. Banen er top-moderne og ligger midt i Barcelona. Her er det vigtig med en god ‘pole position’, da banen er svær at overhale på…..

Næste Formel 1-søndag er d. 11. maj, hvor løbet køres i Tyrkiet. Stemningen og opbakningen på Otodrom i Istandbul er helt fantastisk, og alle 58 omgange bliver helt sikkert nervepirrende spændende.

Så skal vi vente helt til d. 7. september før næste løb køres. Denne gang lægger den klassiske bane Spa-Francorchamps i Belgien hus til det gigantiske omrejsende Formel 1-show! Banen ligger midt i Ardenner-bjergene.

D. 14. september køres der løb i Italien på den super hurtige Monza bane. Listen med legendariske sejre og fatale uheld er alenlang. Men med en tophastighed på op mod 350 km. i timen skal man holde koncentrationen fra ende til anden.

Singapore lægger hus til Grand Prix d. 28. september – eller nærmere betegnet Singapores gader gør.

D. 19. oktober viser vi Grand Prix fra Shanghai International Circuit. Banen er en af de allernyeste og premieren fandt sted i 2004 – derfor – ikke overraskende – har det været den dyreste bane at bygge til dato.

Vi viser alle løbene i biografernes største sal. Det er med engelsk kommentator.

Forsalget starter den 10. april kl.09:30.
Billetter bestilles på: 70 13 12 11

Så här ser det ut just nu (11 april) med platser till första visningen, Spaniens Grand Pris på biografen i Köpenhamn (måste ta med en bild bara för att det här är så coolt..);

Jag langade iväg ett epost till S.F. och frågade om de hade några planer på Formel 1 på bio inom den närmaste framtiden och fick ganska omgående svar. Dessvärre inga planer på det i dagsläget (ännu ett argument för en ny, större och bättre och plattare TV som jag ser det!);

I nuläget har vi inga planer på att visa Formel 1 på någon av våra biografer.
Men det är ju inte helt omöjligt att vi i framtiden kommer använda våra salonger till mer än bara filmvisningar.

Vi har ju bland annat tidigare visat t ex Fotbolls VM och Oscarsgalan på biograferna.

15 comments

Leave Comment
 1. ja gryyyyym idé. men brukar kosta lite.
  men vet att flera biografer i uk hade det förra säsongen och hade en post om det då. har inte kollat upp om de kör i år igen. men att använda biografer till sport är ju så smart tänkt så det blir inte bättre. i danmark säljer de väl säkert öl i bion också..

 2. Frank

  Vet att en Folkets Hus-biograf här i närheten visade några lopp på bioduk 2007. Rakt av från TV6 var det som gällde då. Var aldrig där och kollade, men kanske ska dra dit i år.

 3. Olag

  Då får man ta bilen och köra över bron och se F1 har ju bara 3 mil till bron sen är man i danmark. Konstigt att dom ska visa itv:s kommentatorer.
  Danmark tv 2 sänder F1 och deras kommentatorer är bara snäppet sämre än Eje och Blomman.(Blomman ock Eje är väldigt bra)

  Kom på att tänka på Blommans kommentar…”Det vet man ju vad som händer med avdankade förare, var de hamnar”.:)

 4. hade varit grymt kul om man var i närheten. klart tv har sina fördelar.
  däremot är jag glad att slippa de svenska kommentatorerna. har lyssnat på de brittiska nån gång, och det är inga tvivel om att de kan det där med att rapportera från ett lopp. blomman minns jag inte hur man låter, men eje är ju helt hopplös när han sitter och stakar sig fram till märkliga resonemang som bara funkar i hans huvud och som man måste tolka för att förstå vad han menar.
  att det sen blir en del guldkorn, det är å andra sidan bara att tacka för. blir en del garv där helt klart.

 5. Lisa

  Jag vill inte ha ITVkommentatorerna om de så kastar dem efter mig. Vadsomhelst utom dem. De enda som är värre är idioterna från Speed. Eje och Blomman all the way! De är inte så svåra att förstå sig på när man blivit van, jag gillar dem skarpt. Och det går ju att stänga öronen. 😉

  Dessvärre är biografer inget för mig i vilket fall som helst för ett F1-lopp utan live timing är värdelöst, IMO. Jag var tvungen att kolla på Brasiliens GP förra året utan och jag kände mig totalt blind. Jag hade noll koll vad som hände på banan! Ingen kommentator i världen kan väga upp en live timing.

 6. Olag

  Tur att man inte har en bärbar eller en data vid tv:n då! Då får man inte behovet att följa live timingen.
  Man kanske ta med sin laptop och ett danskt trådlöst modem.

  Det man saknar idag är att där inte är fler kamrer på bilarna så man kan se händelser på banan från fler vinklar. TEX Hamilton och Alonso incidenten.

 7. Lisa (inte Olag)

  Jo jag håller med om det, fast nog finns det vinklar nog, det är bara det att producenterna bestämmer vilka vinklar som ska sändas. Märks speciellt i Japan där vi får Sato & SA & Honda för hela slanten.

  Annars är det är inte så lätt att veta medan loppet pågår precis VILKA incidenter man vill se mer av, t.ex det att Hamilton faktiskt krockade med Alonso och tappade delar av nospartiet redan på varv 1 i Bahrain. Hade man väl ingen aning om förrän efteråt.

  Annars gör jag faktiskt så att jag släpar upp TV:n och har den jämte datorn för live timing så fort det är F1-lopp, jag äger ingen laptop…:-( Men det är värt besväret alla gånger!

 8. Olag

  Det var inte jag som svara sist…

  Jag syfta på att repriserna ofta är samma vinklar som loppet. Med dagens teknik borde alla bilar ha 20 kameror. Kamerorna är nästan lätta som luft i dag. Hoppas att man slutar att stänga ner alla klipp på nätet. Vad gör det att det ligger uppe på tex youtube. Det ökar bara tillgängligheten och kanske ökar intresset för sporten.

  Jag kan inte flytta min tv för jag spelar in loppen och ser på Dansk tv i reklampauserna…
  Sen har jag ingen soffa i dator rummet 🙂

 9. Lisa

  Inte jag heller men jag har en någotsånär bekväm stol. Det duger för mig, nåt får man offra för F1 😛

  Men jag håller med om att det är urlöjligt av Berne att radera alla klipp. Jag tror inte han fattat vad internet betyder för F1, han är helt enkelt för gammal…

  (Nu blev kommentaren med rätt avsändare, hoppas jag!)

 10. märkligt med de där namnen, något knas i systemet här.
  oavsett, mycket intressant diskussion det där om video efter loppen. bernie och f1.com skulle ju satsa på det i stälet för att jaga det. tanken med alla olika kameror är också spännande, varför inte ordna en video-tjänst på f1.com. de kan ju helt säkert täcka kostnader genom en viss avgift. så kunde man få se episoder från racet, ett rejält sammandrag kanske och lite annat.

 11. Viktor

  Daniel:
  “däremot är jag glad att slippa de svenska kommentatorerna. har lyssnat på de brittiska nån gång, och det är inga tvivel om att de kan det där med att rapportera från ett lopp.”

  Tack Daniel! Det är få som håller med mig om att Eje borde gått i pension för länge sedan. Hans slutsatser, förklaringar och historiska statistik (som bara den skulle kunna ge upphov till en ganska tjock bok…) känns allt för ofta helt irrelevant.
  Blomman är i mina ögon mycket mer relevant och nyanserad i sina inlägg. Mindre känslor och mer rapport. Precis som det skall vara, låt oss tittare avgöra vad vi vill känna istället.

  /Viktor

 12. Lisa

  Eje är alldeles utmärkt!

  Virrig, men om man ger honom tid så har han oftast rätt. Jag har lärt mig beydligt mer om F1 och dess förare av Eje än jag gjort av någon annan – och till dags dato har Ejes teorier alltid hållit streck. Jag har 100% förtroende för honom, vilket jag tyvärr inte kan säga om en sån namnkunnig kommentator som Martin Brundle, t.ex. Han har för mycket agenda på sitt bord för min smak – jag litar inte på honom.

  Ibland är dock både Eje & Blomman ute och cyklar – ofta när det gäller vem som ska in i depå först osv – men det kan jag leva med. Vad jag uppskattar mest hos dem är iaf att de är någotsånär neutrala OCH kunniga. Egenskaper som inte är alldeles lättfunna bland F1 kommentatorer.

 13. Lisa

  Daniel, MotoGP har redan alla de här möjligheterna som du efterlyser hos F1. Samt fler, såsom redovisning av alla varvtider, etc. Jag kan bara hålla med om att det vore förtjusande om F1 ville tillhandahålla nåt liknande. ETT steg i rätt riktning är väl dock att vi numer kan se en liten snutt från loppen på F1.com. (ja ja bättre än inget i alla fall!)

Leave a Reply