Diffuser-bilarna får tummen upp av FIA! Nu väntar ombyggnader för de andra..

FIA har just släppt följande uttalande på sin hemsida här;

The FIA International Court of Appeal has decided to deny the appeals submitted against decisions numbered 16 to 24 taken by the Panel of the Stewards on 26 March at the 2009 Grand Prix of Australia and counting towards the 2009 FIA Formula One World Championship.

Based on the arguments heard and evidence before it, the Court has concluded that the Stewards were correct to find that the cars in question comply with the applicable regulations.

Full reasons for this decision will be provided in due course.

Mer senare även här på F1bloggen.

26 comments

Leave Comment
 1. Sebastian S

  Sedär, antar att de flesta stall redan har tagit ur sina diffusers ur autoklaverna, för att hinna montera dom innan fredagen…men får dom till balansen?

  • Thomas

   Det är inte bara att montera en annan sorts diffuser, det måste matas luft dit också, och det behöver omfattande ombyggnationer under hela bilen för att ordna.

 2. Benjii

  Trodde nästan att FIA skulle vika ner sig för alla de stall som klagat, härligt att se att detta inte blev fallet… undrar om Brawn och de andra diffuser-bilarna drar ifrån ännu mer nu när de andra teamen måste anpassa sina bilar efter detta beslut.

 3. kenneth

  tråkigt beslut! men men fia kan ju inte gå emot sina egna beslut…. skulle väl se konstigt ut!

  undrar om vad fia skulle säga om man byggde en extra bakvinge av “krockzonen” där bak…ungefär som dessa 3 stall förlängt diffuserna med att låta “krockzonen” få gå ner och förlänga diffuserna ….

  näe det där är ingen bakvinge det är våran “krockzon” det ser du väl….näe säger fia det funkar som en vinge….näe säger vi då det där är våran krockzon….jaha ja men då är det ok…kör så det ryker *S*

  nu var det ju inte bara det som dom andra stallen retade upp sig på

  Hoppas nu Mercedes och toyota motorerna börjar ge upp i några lopp

 4. Lisa

  100% väntat. Att ICA skulle gå emot FIA i detta ärende är ungefär lika troligt som att jultomten finns i verkligheten. Hursomhelst, nu vet alla vad de har att rätta och packa sig efter och det är väl bra.

  Renault & McLaren har visst några små överraskningar redan till Kina, (åtminstone enligt rykten) men de stora ombyggnaderna kommer nog inte förrän i Spanien. En Ferrari F60 B lär vara på gång…

 5. HENKE R26

  Helt rätt beslut i min mening. För sportens del är det bra att dom förra toppstallen
  får börja jaga nu. Det blir nog en mycket spännande säsong.

 6. Sebastian

  Väntat eller inte. Jag tycker att det är trist att man inte godkänner bilarna före första loppet. Det hade ändå blivit lika mycket positiv spekulation, men utan allt snack om fuskare (smuts som fastnar).

  Ferrari och Redbull lär ha en stor uppgift att bygga om sina bilar p.g.a. bakre stötdämparna. Kan bara hoppas att de kommer på någon annan smart lösning. Renault påstår ju att de har en variant i något skåp på kontoret. Force India sitter väl och slår upp frånåkt i ordboken. Säsongen 2009 lär bli en av de dyrare inom F1…

  …men oroa er inte… det kommer att bli värre när FIA inför 30 MGBP budgetcrap teamen… mycket värre…

  • bipen

   Hade inte Whiting och Stewardsen godkännt bilarna innan loppet och var det inte det överklagandet gällde?

   • Lisa

    Jo fast det är väl inte budgetgränsen i sig, det är FIAs mixtrande med regler för att “jämna ut fältet” mellan budgetcap- och icke-budgetcapteamen som är värsta med hela grejen.

    DÅ kan vi snacka tjafs om regler, överklaganden och trams, diffuserbråket är en mild västanfläkt mot vad det kan komma att bli.

 7. Anonymous

  En snabbis … Varför sluta montoya med f1 kommer inte ihåg varför han sluta:.. Kör han nascar nu eller har ocksÅ svikit nascar?? Svara mvh Andreas

 8. Magnus M

  Helt rätt beslut! Ingenjörskonsten är ju bland det mest intressanta i F1. Att ingenjörerna får tävla emot varandra ännu mer på det här sättet är enbart positivt. Nu blir de andra stallen ännu mer pressade, och det är ju under stress som man ofta får se vilka som verkligen är duktigast 🙂

 9. cia

  De sista F1-nyheterna från den spanska TV-kanalen som sänder F1 om någon är intreeserad att titta. Jag förstår inte mycket men de visar lite mer hur diffusorerna fungerar och rapporterar det sista från Kina.
  http://www.misexta.tv/home
  Välj noticias och sedan deportes.

 10. Erik R

  Mycket skönt och helt rätt beslut. Kreativitet vann över avundsjuk. Nu får det avgöras på banan! Det ska bli fantastiskt spännande att se utvecklingen hos de större teamen.

  Istället för att, som det såg ut tidigare, bli säsongen där utveckling och kreativitet fick stå tillbaka för besparingar, så blir det nu tvärtom – fokus på utveckling. Underbart!

 11. Pelle

  Bra beslut nu får vi äntligen gå tillbaka till banan igen.
  Detta kommer att bli den bästa säsongen på länge.
  Ps torsdag 21:00 f1 91 viasat motor mmmmmm Godis.

 12. det har varit lite spam-försök här och någon olämplig länk som postats som kommentar, ber om ursäkt att jag inte varit snabb nog att tagit bort den eller att den fastnat i systemet.

  “andreas”; de kom från samma ip du använder, att du kallar dig anonym hjälper inte för att få synas. det är jag som släppt fram dina kommentarer igen. flera kan ju i och för sig dela ip, men dra ett strå till stacken och håll ordning här.

 13. Erik R

  Det lär väl inte dröja länge nu innan det kommer ett gemensamt pressmeddelande från Brawn och Virgin…

  Och förresten, inga nyheter om hur det gick för McLaren?

  • Lisa

   Om du menar lögnskandalen så är det inte dags förrän den 29:e och Macca ska upp inför WMSC, dvs FIA – inte Court of Appeal. Däremot, efter Macca fått sitt straff (om det nu blir nåt) av WMSC kan de överklaga beslutet och DÅ får vi ett nytt skojigt ICA-möte. Spännande, eller hur? 🙂

 14. Stefan Alsenmyr

  Ja, det var ett väntat men inte desto mer välkommet beslut! Nu kan vi “get down to business” och tävla på banan igen.

  Oj vad rörigt det blev med de nya kommentarsmöjligheterna…

 15. Magenus

  Är inte heller helt överens med de nya kommentarerna. Svårt att hålla reda på vad man läst och inte.

Leave a Reply