F1-videos online. Hallå, någon där?

En intressant debatt efter Kanadas Grand Prix för några veckor sedan som utspelats på många nyhetssidor och bloggar är frågan om filmsnuttar från F1-loppen som cirkulerar på nätet på ställen som youtube och andra.

Allt verkar ha startats efter Robert Kubicas crash och att de klipp från crashen som snabbt dök upp, också snabbt togs bort efter påtryckningar från Formula One Management, alltså ägarna till Formel 1. Helt klart är att det verkar vara crashen i sig som de inte vill ska cirkulera ute på nätet. Frågan är dock om en film som denna på Kubicas crash är negativ. Tänk vilken uppvisning det är i hur säkra bilarna är.

Oavsett, att försöka få bort filmerna är nog mer eller mindre hopplöst. Men poängen med filmsnuttar på nätet är att de möjligör för en helt annan publik än de som följer race via TVn att ta del av sporten. Det är ju på långt när bara spektakulära crasher som är populära, framför allt är magiska moment som omkörningar och andra manövrar.

Ett förslag som diskuterats på många ställen på nätet de senaste dagarna är att F1 officiellt i stället borde ge sig in i leken och erbjuda bra klipp i bra kvalité för de som vill se. Kanske mot en liten betalning dessutom om det är där skon klämmer. Jämför med iTunes, varför inte en iTunes-F1-style? Det bild-galleri man nu erbjuder på formula1.com är visserligen snyggare efter re-designen men knappast den första sidan man surfar in på när man vaknar på måndagmorgonen efter ett race. Eller? f1fanatic har en bra artikel om hur officiella F1 konsekvent verkar missa den sociala revolution som internet genomgått på sistone, med video, bloggar, forum etc etc.

freshf1 och andra har lagt ut en länk till en bittorrent med hela Kanada-loppet. Här hittade jag föresten en film av Kubicas crash i super-slow-motion där man ser tydligt hur han lättar från marken och flyger in i första muren.

1 comment

Leave Comment

Leave a Reply