Ferraris stallorder och Alonsos omkörning (video)

Ferrari logo

Här är ett klipp som visar radiokommunikationen mellan Smedley och Massa, efterföljt av omkörningen. Blir väl inte mycket tydligare än så här.. Senare ber ju Smedley till och med om ursäkt för det.. Video;

Mer i media (AB, AB,).

92 comments

Leave Comment
 1. Daniel

  “Ferrari has been summoned to see the stewards following the German GP team orders controversy.”

  Kanske kan skapas lite rättvisa i alla fall!

  • Erik R

   Ja, då finns det hopp. Det finns ju övertydliga bevis i det här fallet. Det mest graverande tycker jag är när teamet ber Massa om ursäkt för stallordern.

  • Olag

   Lite rättvisa skadar inte i detta fallet.
   Dom bryter mot en regel och är så dumma att dom inte gör det lite smidigare.

  • Niklas

   Sluta gnälla!
   OK att McLaren gör det lite mindre tydligt med:
   “Lewis spara bensin” = Button får inte köra om!
   Jag föredrar faktiskt Ferraris sitl före hycklande McLaren (alias: fuskarstallet).
   N

 2. P

  Hoppas verkligen att dom straffas för det där, pinsamt att dom håller på som dom gör. Hoppas inte regeln tas bort heller, mer riktiga fighter, även inom stallen!

 3. Kenneth

  att Massa växlade upp fel visade ju tvbilderna man fick se i sändning på viasat. dom visade en repris med info om gaspådrag osv…. syndes att massa hade halvgas 2-3 sek sen gav fullgas då Alonso var på väg förbi…

  har svårt att tro att dom vågar röra ferrari, men man kan ju hoppas då det är för mycket bevis

  • Kenneth

   hmm glömde inte =)

   att Massa växlade upp fel visade ju inte tvbilderna man fick se i sändning på viasat

 4. Fred_S

  Om bara FIA sätter ner foten hårt en gång för alla så tror jag att problem som dessa kan bli ännu ovanligare i framtiden. Ge Alonso ett riktigt rejält straff där han blir av med alla poäng för detta lopp och straffa dessutom teamet på något sätt.

  Sedan är jag väl kanske mer tveksam till om man skall straffa Massa. Han är mer en bricka i spelet som bara har fått göra vad han blev tillsagd.

  Som sagt, sätter man bara ner foten med bestämdhet här och nu så tror jag att det kan vara bra för framtiden.

  • sand

   …gissar att ferrari blir av med poängen i konstruktörsmästerskapet men att både alonso o massa får behålla sina poäng…

   personligen tycker jag båda borde diskas

 5. Frågan är bara hur man ska komma tillrätta med detta i stort? Ferrari gjorde det riktigt klantigt men tänk bara hur lätt det skulle vara att regisera sig undan detta med depåstopp eller att Massa istället hade “bromsat på sig lite i första kurvan”?

 6. susej

  Alonso förstörde Piquets karriär då dåvarande Team gav Piquet order om att krascha för att Alonso skulle vinna racet. Hur kan man tycka att det är kul att vinna under sådana omständigheter?

 7. Pelle

  Crylonso han hade inte ens nog med samvete att gå fram till Massa när han satt och deppa.
  Nä nu ligger Crylonso ännu längre ner på listan.

 8. Erik R

  $100 000 plus att ärendet går vidare till FIA-rättegång. Det blir en lååång följetång av det här…

 9. TOBIAS

  Det var droppen!
  Alonso han gör vad som helst för att vinna VM och Ferrari med tydligen.
  Måtte de loosa resten av säsången

 10. helge

  Ferrari has been fined $100,000 (£65,000) by Formula 1 governing body the FIA for the use of team orders and bringing the sport into disrepute at Hockenheim on Sunday afternoon. At present, the results of the race remain unchanged although the matter has now been referred to the World Motorsport Council (WMSC).

  Bra att det blev ett straff iaf.

  • Ola

   OK instämmer i att det är bra att Ferrari straffas………….men straffets nivå är ett hån mot åskådarna som betalar för att se bra och fair racing.

  • Wag The Dog

   Bra med straffet. Men jag förstår inte alla som skriker på hårdare straff för Ferrari och Alonso? Hur f__n ska man kunna straffa dom när dom inte straffat Lewis för hans tilltag?
   Nä – samma regler och samma straff. Dömer man inte den ena dömer man inte den andra osv.

   Att jag sen skäms som Ferrarisupporter är en annan sak! 😉

 11. Stefan N

  Kom ihåg att Kimi vann VM 2007 p.g.a. stallorder i McLaren. Det var meningen att Alonso skulle vinna VM, men Hamilton körde lite för bra. För ingen kan väl mena att det var tillfälligheter när Hamiltons däck är så slut att han kör av på väg in i depån, eller att hans bil slutar funka under 45 sek i loppet efter…… den gången räckte inte stallorder för att tvinga fram Alonso till guldet.
  Ärligt talat så tycker jag att stallorder borde kunna ges…… då slipper vi detta mörkande.

 12. Nick

  Tycker denna reglen borde tas bort. Tycker dem har rätt att göra som dem vill inom teamen. Men som det är nu så borde dem straffas om den gör det.

 13. Peter V

  Har inget emot stallorder, men då det är förbjudet nu så är det skit att Ferrari gör så! Låt förarna h kvar sina poäng de fick under racet, men ge noll poäng till Ferrari för detta race!

  • Wag The Dog

   Word! Håller med dig helt och hållet. Ge även andra stall och förare straff när de gör fel. 😉

 14. Lisa C

  Skulle man seriöst ha velat få bort teamorders hade man börjat straffa dessa redan fr.o.m när regeln infördes, dvs 2003. (El var det 2002?) Otaliga gånger har teamorders används sedan dess, helt utan påföljd.

  Herregud, Kim vann VM pga av en teamorder! Massa släppte förbi honom i Brasilien 2007. Jag hade inget problem med det då, och jag har inga problem med teamorders nu heller – vilka det än gäller. Det enda jag har problem med är hyckleriet DELS med denna regel och DELS med alla hycklare som nu svimmar och inbillar sig att Ferrari gjort något som inte gjorts en åtskilliga gånger förut utan att nån ens darrat det minsta på morrhåren.

  • OpenWheelFan

   Det har inget med om man är för eller emot teamorder, eller för eller emot Ferrari. Det handlar om att ett regelbrott skett, och Ferrari har fått ett straff, och kanske får än mer i WMSC.

   Personligen tycker jag, eftersom tyckande verkar vara det man ska göra på här, att teamorder förstör sporten. Teamorder är till för att få den förare som man just då anser ha störst chans att vinna VM, vilket i Alonsos fall är en ren dröm från Ferraris sida. Han har inte en chans att vinna VM i år. I en sport ska loppen vinnas av de för dagen bästa förarna, inte den som någon i teamets ledning tror ska vinna VM 3 månader senare.

   Att börja prata om seriositet i en sport som så länge varit korrupt, och först på senare år blivit någorlunda ren, är lite naivt.

  • Björn S

   Tyckte de nämnde på Viasat (hur mycket man nu kan lite på Eje) att det var 2002 som teamorders förbjöds. Jag håller dock med att det är rena hyckleriet eftersom vi har ett förar-VM och det är två förare i varje stall som försöker maximera poängen.

   Hur mycket jag än ogillar de svenska kommentatorerna så har de en poäng när de jämför det med cykling där man har ett antal “co-drivers” som hjälper till med att leda klungan för att få fram sin “försteförare”.

   Det finns bara ett alternativ egentligen, tillåt teamorder och sluta hymla om det. Sedan så tycker jag att hur Ferrari genomförde det hela var väldigt fult och med nuvarande reglemete så skulle de straffas med poängavdrag eftersom det biter bättre än böter.

  • Kenneth

   Helt rätt lisa det har varit många teamorder genom åren, Mclaren har maskerat sina bättre så det varit svårt att dela ut straff…

   denna teamorder var för uppenbar!
   men 100000 är för litet straff!

   ta av Ferrari poängen och ge dom 3 tävlingars avstängning! snacka om sabba intresset för F1….

   låt förarna göra upp på banan…..

 15. FINNPWRUSA

  Jag tror de klara sig (igen)… detta var ingen stall order, alla förare vet att släppa förbi team karaten med bättre (oskadd) bil, bättre däck, mera bränsle, etc. De vet också att man släpper förbi team ledaren i poäng om man inte riktigt är med och tävlar om titeln.

  Ferrari valde att sända ‘ordern’ så att alla kunde höra… Massa tog beslutet…

  Vet inte varför $100K böter…. förstår ‘mötet’ för att diskutera detta men det kommer att falla på att det var Massas ‘beslut’….

  OBS !!! Jag är INTE Ferrari fan !!! OBS

  • Kenneth

   haha så du tycker att Alonso är med om kampen till titeln?!

   “Fernando is faster than you. Can you confirm you understood that message?”

   tyckte du det såg ut som Massa frivilligt hade släppt 1a platsen och en vinst?

   näe sätt dit dom hårt så det inte händer igen

    • Lisa C

     Jag har skrivit på litet olika ställen här vad jag tycker, men jag kan ta det igen. Regeln om att teamorder är förbjudna är höjden av hyckleri. De förekommer och har alltid förekommit.

     Man kan tycka att Ferrari borde skött det snyggare (fast just “x, y are faster than you” är väl den vanligast förekommande ordern) men är det egentligen inte bra att de är ärliga? Ska det bli så i fortsättningen att muntliga teamorder kostar si och så mycket i böter så får vi bara se tappade hjulmuttrar, tillklantade depåstopp eller förare som hastigt och lustigt MÅSTE gå i fuel saving mode i stället. Är det så mycket bättre? Är inte det mer hyckleri? Teamorderna lär inte försvinna, de kommer bara att ta sig andra uttryck.

     Sen – rent personligt – kan jag inte riktigt glädja mig åt Alonsos vinst på samma sätt som vanligt eftersom han fått den litet till skänks. Men samtidigt förstår jag Ferraris resonemang. Massa ligger så långt efter Alonso i tabellen så det är klart man vill optimera Alonsos chanser. Hade det varit tvärtom hade Alonso fått flytta på sig. Minns Australien där Felipe också låg före Alonso och Alonso var snabbare men kom inte om. DÅ kom inga teamorder eftersom förarna då var jämnspelta i tabellen. Men nu har halva säsongen gått och då måste man satsa litet mer på den förare som har bäst chanser.

     Annars var det ju kul att Ferrari (bägge!) för första gången lyckades tvåla till Red Bull i ärlig kamp på banan och att Massa ändå gjorde sin klart bästa prestation för säsongen. 🙂

   • FINNPOWERUSA

    Jösses Kenneth, detta är andra stället du hoppar på mig idag….
    [ http://f1bloggen.se/?p=5548 ]

    Jag kan förstå om du har svårt att förstå eller är upprörd på/med Ferrari, jag är INTE glad heller och önskade segern åt Massa. Men “haha…” är inget bra sätt att starta en fråga, diskussion, dialog, blogg text, eller ens ett argument… det vet t.o.m. jag som är Finne, Amerikan och dessutom gift…. 😉

    Men, jag skall vara mogen samt saklig och svara på dina ‘frågor’ ovan:

    “haha så du tycker att Alonso är med om kampen till titeln?!”

    Nej, inte just nu, men han har bättre chans än Massa JUST NU. Näst år kan det vara andra vägen men så funkar ett team och dessa så kallade teamorders… alla i ett team vet att: “There is no I in team!” allt för teamet och stallkamraten, slött, javisst, logiskt, jo, om du tänker efter, bättre med bägge titlarna för ett team än bara team och sen två trea i drivers… se det som ett team, som ägaren av ett team, eller som en bra team medlem med SKYLDIGHET till ett team…

    “”Fernando is faster than you. Can you confirm you understood that message?””

    Uppenbart kodorden från stallets sida MEN beslutet var Massas! Uppenbart en ‘teamorder’ men så funkar det…

    “tyckte du det såg ut som Massa frivilligt hade släppt 1a platsen och en vinst?”

    NEJ! Inte före och inte efter (pallen, interjuvn, och säkert inte just nu heller, de e tungt, inte kul alls men hans jobb, samma som för ALLA F1 förare, typ Webber förra racet…, inte kul, surt som attans, men del utav jobbet och vara en del utav ett team.)

    “näe sätt dit dom hårt så det inte händer igen”

    Tiden får visa men jag tror knappast det, alla topp stall skulle ha gjort lika i en liknande situation… (Igen Vettel förra racet, det var ju också teamorder…)

    Det om det…

    Som du (ni) ser är jag varken för eller emot utan bara accepterar… alla riktig fans VET att Massa hade vunnit och att detta är hur sporten är. Jag tycker synd om Massa, jätte synd! Han förtjänade det verkligen, men han har ett jobb att göra och är del i ett team… så är det bara… Ferrari vinner = tomtar köper Ferrari prylar = Massa får lön… det är en sport men också ett jobb för 10,000-tals och en multimiljard business…

    Skall stiga av nu och imorrn då jag stiger upp runt 15 eran tid hoppeligen finna annat/mera än ett haha eller dylikt…!?!

  • OpenWheelFan

   Jag såg inte själva “omkörningen” och sändningen där jag bor (inte i Sverige) är så urusel att det inte ens går att höra radiotrafiken, som tur är finns ju YouTube.

   Min uppfattning, innan jag gick för att hämta makaroner i köket och Massa ledde, var att Massa har det här under fullständig kontroll. Jag blev oerhört förvånade att se att Alonso var om. Alonso är en bra förare, men blev ju efter i starten i kampen med Vettel. Att Massa kör lite långsammare ibland för att spara däck när han leder är absolut inget kontroversiellt och något alla gör. Tex Hamilton som sackade flera ggr under loppet utan att för den skulle vara i närheten att bli omkörd av Button.

   Lite tråkigt lopp måste jag säga. Hände ju inte så mycket efter första varvet.

   • FINNPWRUSA

    Några varv före sade teamet åt Massa typ att öka om du vill vinna, han var under den här tiden som mest ca. tre sekunder före, sedan var Alonso fast, inom en sekund bakom Massa och Vettel tog in på Alonso.

    Du läste ovan om team ordern och efter kurvan in på mål/start rakan (tror jag det var) vek Massa åt sidan, släppte märkbart och släppte förbi Alonso. Det ver HELT uppenbart vad som hände och stallet hade gjort klart det för oss alla med radio ‘ordern’ och Massa visade vad han tyckte med att göra det uppenbart…

    • Lisa C

     Det var inte jag som skrev det. Svårt att läsa blogginlägg?

     Jag blir gärna kritiserad, men det ska helst vara för det JAG skriver, och inte för vad andra skriver. 😉

 16. Straffa Alonso?

  Frågan är om man verkligen kan straffa Alonso, han kan ju knappast låta bli att köra om när Massa släpper på gasen…

  Stallorder förekommer ständigt men det var pinsamt uppenbart den här gången. Frågan är bara hur man ska komma tillrätta med problemet, för som många påpekat så förekommer det fortfarande tämligen ofta även om det sällan är lika uppenbart som idag.

  • FINNPOWERUSA

   JUST DET!

   De gjorde det uppenbart för alla skulle ha vetat ändå, utom Kenneth kanske…

   De gör det uppenbart eftersom RBR var uppenbara förra racet, vingen till Vettel för att han hade mera poäng….

   Bättre så här än att se det och veta UTAN att veta….????

   • Kenneth

    öh vad har det med framvingen att göra med att dom ger en teamorder mitt i racet?

    näe hoppas dom sätter dit dom hårt! nollade poäng från denna tävling och 3 race avstängningar!

    • FINNPOWERUSA

     Ah, så teamorder är okej i vissa fall?! Sent i säsongen, sista loppet, under quali, före racet? Det låter så negativt med “teamorder”… det suger men är del av sporten att ge fördel åt föraren med bättre chans…

 17. cia

  Lite roligt att läsa kommentarerna här jämfört med några på AB där det var lite mer sansat, och inte bara Alonso negativa. För min del så tyckte jag att Massa skulle släppt förbi Alonso när han hade problem med de nya däcken som gjorde att Vettel tog in på dem.

  Kommentarer på AB
  ” Jag håller med McFerrari, det är tydligen bara Webber som inte har fattat att förarna ska jobba för teamets bästa. M.a.o släppa förbi sin teamkamrat när man inser att det håller på att gå åt helvete. Jag är inte ett dugg förvånad över att Red Bull favoriserar Vettel, efter Webbers tavla i Turkiet vore allt annat ”

  ” Visst e de synd om Massa, men om man jobbar med ett toppteam så får man väl tänka på teamets/arbetsgivarens bästa och inse vem som har bäst chans av förarna att plocka hem VM-titeln. Fattar inte att dom inte kan sköta det hela på ett snyggare sätt bara. Sedan att att Massa uppför sig som ett barn och blir supersur e bara såå löjligt. Detta e ju något teamet skulle haft klara regler om, inbördes alltså. Tjänar man så bra som dessa gör så får man väl va en teamplayer också och jobba för teamets/arbetsgivarens bästa. Annars kan man ju alltid byta jobb, hörde att SAAB i Trollhättan anställer folk nu.”

  • Sebastian

   Ferrari tjänar inget eftersom de behöver konstruktörs-vm. Helt meningslöst och helt ologiskt för massa att agera som han gör med halva säsongen kvar (om det inte är en ren team order). Att man släpper förbi sin teamkamrat när han kan vinna vm och man själv inte kan det är ju en helt annan situation. Det är logiskt om man är ett team. Det här är bara risigt.

   • Lisa C

    Fast är inte det väldigt mycket dubbelmoral? Är teamorder förbjudna så är de. Även om det gäller VM-titeln i sista loppet. Man kan väl inte bli upprörd över ett regelbrott i ett läge men tycka samma regelbrott är helt OK i ett annat?

   • Sebastian

    Nej, det är inte dubbelmoral. Man kör tills man matematiskt inte kan vinna. Sen supportar man sin teamkamrat. Lika för alla! Skillnaden är stor mot vad vi såg idag. Man tvingas inte ge bort en solklar seger mitt i säsongen. Det förstör sporten.

  • FINNPOWERUSA

   Nja se här följer vi SPORTEN och blir inte förstummade av utseendet på nämnda tjurfäktare… så det kan verka Alonso negativt men så är inte fallet… 😉

   Jag har sagt förut, och säger igen, JAG KAN INTE TÅLA ALONSO! MEN han är nog den bästa ‘hands-on’ föraren just nu! Han är en gnäll spik och en primadonna men tusingen om han inte kan köra bil…

   P.S. Hamilton är inte lång efter i alla kategorier: bra, gnällig, och primadonna… 🙂

   KOM TILLBAKA KIMI!!!

   • Lisa C

    😀 😀

    Ja du har i alla fall humor! 😉

    Det är väl så att toppförarna väcker mest känslor, vare sig det är positiva eller negativa. Kan inte tänka mig en liknande ilsken debatt om t.ex Pedro de la Rosa hade fått höra på radion att Kobayashi var snabbare…

   • Sebastian

    Hade Pedro lett loppet (vilken sjuk tanke 😉 ) och släppt förbi kobayashi så hade det blivit ett jävla liv i luckan… bara att kobayashi fick köra för Toyota förra året blev storm.

    • Sebastian

     …för att man har bättre saker för sig än att hetsa upp sig över stallorder som inte får några konsekvenser för loppen eller mästerskapstiteln. Kanske inte så konstigt… 😉

  • FINNPOWERUSA

   Gör dig av med linken, radera din web historia, sök aldrig igen på: F1 svenska, svenskar formel 1, motorsport bloggen, etc… Tack!

   För övrigt gillade jag ditt (?) sakligare inlägg ovan, kanske du är grinig för att ingen svarade mitt i natten??

   • Anonymous

    Jag har inte skrivit något tidigare i denna ändlösa kommentars svada som inte leder till något. Ferrari får ju sitt straff nu, är det inte bra då? Om de var tvungna att vara tydliga med massa, so what? Han vägrade säkert först, men sedan blev det “no choice”. Massa hade kunnat göra det snyggare, det är hans fel att det blev så hät. Jobbar för teamet? Knappast.

   • FINNPOWERUSA

    Ja våld löser allt… hoppeligen hoppar alla brasse förare på alla spansk i natt! Torde bli en lätt fight för the rightfulness… 😉

  • FINNPOWERUSA

   JA det är slött, ledsamt, sorgligt och kan ses som orättvist men sådan är sporten…. no I in team…

 18. Jan

  En lösning kan vara att stallen har en bil var. eller förbud all radio trafik installera en färd data

 19. Jan

  I rally vinner alltid den totalt snabbaste föraren likaså i moto gp, fast inte i formel 1…..även fast det inte va alonsos beslut är han o förblir en fuskare ingen fair player för 5 öre…tror nog massa saknar kimi….jobbigt att veta att vad jag bu ön presterar sp får ja ge bort mina vinster

  • cia

   Brasilien 2007, har du glömt vem som då fick ge bort vinsten i sitt hemmalopp till Kimi??
   Klar stallorder men lite snyggare skött. Året därpå var det Kimi som fick släppa förbi Massa.
   Ni som ondgör er så över detta och ger Alonso skulden, det kan ju mest ha att göra med Alonso och inte stallordern i sig.

   • FINNPOWERUSA

    Jag ger inte Alonso skulden… men han är en av få förare som frågar efter, kräver?, att bli förbi släppt…

    • Erik R

     Nja, de flesta förare verkar avreagera sig genom att ropa i radion när de nte kommer förbi, särskillt teamkompisen. Vi har hört många exempel på det, bara den här säsongen. Alonsos radiomeddelande hade knappast någon inverkan på det som skedde.

  • Sebastian

   I rally är det tydligt vem som är nr 1 vs nr 2. Tvåan får åka och sopa banan åt ettan vid behov. Det finns en debatt om att det förstör sporten där också.

 20. Erik R

  Visst förekommer teamorder, men i och med förbudet samt att domarna har tillgång till radiotrafik och telemetri så blir det mycket svårare teamen att använda teamorder. Därför har de också blivit betydligt ovanligare, och nästan uteslutande använts i slutet av säsongen när den ena föraren är matematiskt ute ur leken. Det har givit oss betydligt bättre och mer rättvis racing under de senaste åren.

  Om WMSC kommer fram till att Ferrari har använt teamorder bör Ferrari och Domenicali straffas lika hårt som McLaren efter “lie-gate” eftersom de då har ljugit för domarna.

 21. Erik R

  Stallorder är lite som doping. Det förekommer och har alltid förekommit och är svårt att kontrollera, men det betyder inte att det ska vara tillåtet. Det man kan göra är att kontinuerligt jobba med att ta fram nya metoder att stoppa det. Det har Fia gjort. Så vitt jag förstår har domarna betydligt bättre möjligheter nu att kontrollera radiotrafik, telemetri etc nu än 2002 när regeln infördes. Det är betydligt svårare för teamen att ge stallorder under racet nu, och det var därför Ferrari åkte dit.

 22. Donald Black

  Så länge man kör för både förar/konstruktörs titeln så kommer stallorder alltid att finnas med.
  Så länge minst en av förarna har en teoretiskt chans att vinna förar titeln så kommer den föraren alltid ha stallet bakom sig.
  Nu var det ferrari som stog bakom Alonso för att han har mycket större chans att vinna titeln än vad Massa har.
  RedBull gör det inte så mycket bättre själv, dom har visat vilken förare dom vill ska vinna titeln.

  Visst är Alonso gnällig men det är fler förare också, som Vettel,Hamilton osv, för att man ska kunna vinna bägge titlarna så krävs det en förste förare och en andre förare.
  Så fort två förare i samma stall kör för titeln så har dom minskat chanserna att vinna vm betydligt minskat.
  Tack vare att RedBull har gjort det under den här säsongen att låta sina förare tävla fritt mot varandra så kommer det nog att kosta dom bägge titlarna.
  Dom har fältets bästa bilar och har misslyckats så kapitalt som dom har gjort, om dom hade utsett Vettel till förste förare och Webber till andre förare så hade dom varit i ledning också när det gäller förar titeln.
  Ferrari sumpade bort förar titeln 2008 när dom inte hade en klar förste och andre förare, Mclaren 2007 samma sak.

  För att ett stall ska vara framgångsrikt så behövs det en klar förste och andre förare så att man inte tar poäng av varandra, då har man även ökat chanserna att vinna förar vm om man har en bil som kan göra det.

  • FINNPOWERUSA

   Nja, RBR har nog förstört sina chanser att backa sin gullängel… de e nog fast med att backa den med mera poäng efter frontspoiler fiaskot…??

 23. Olag

  Alonso har nu varit med om en hel del konstiga situationer dom senaste åren.
  Ändå försvaras han som oskylldig till allt…. Mycket märkligt

  • Anonymous

   Just precis, han har blivit en diva som tror han ska få som han vill jämt. Hoppas att han får sig en rejäl näsbränna snart!

 24. OpenWheelFan

  Ett annat, betydligt allvarligare problem, är att vi som spelar får problem. Ska man satsa pengar på den som är snabbast eller på den som, enligt teamet (hur nu man ska få reda på det), har störst chans att vinna VM i en avlägsen framtid.

  Vad tror ni att de som spelade på Massa-Alonso tyckte… (jag vet inte om det spelet fanns någonstans, men troligen).

  Detta gör ju också att spelföretagen drar öronen åt sig. Det kan ju bli så att oddsen minskar eller att de tar bort formel 1 spel helt om de inte kan beräkna oddsen korrekt.

  • FINNPOWERUSA

   Det hade jag inte ens tänkt på…. jag spelar men har aldrig spelat på F1… Gissar Massa som vinnare hade betalat bra, fy fasiken vad arg jag hade varit… gissar spelbolagen betalade ut på bägge som vinnare för att hålla spelarna??

   • Lisa C

    Sån tur att Ferrari är italienskt då, där är betting förbjudet helt och hållet.

    Annars får man nog vara litet cynisk och inse att F1 är en blandning av sport och cirkus om man ska spela på det. Kan man t.ex tänka sig nån annan sport där man ger deltagarna medvetet dåliga skor för att “improve the show”?

    Tvärtom kan man faktiskt tjäna litet på att spelföretagen har litet dålig koll på F1. Jag satsade på 2 DNF för Virgin i början av säsongen till hyggliga odds. Det var som att stjäla godis från småbarn! 😀

  • FINNPOWERUSA

   Mycket bra artikel och följer min tanke gång, teamorders är INTE roliga men del av spelet och okej med mig….

   “So do I agree with team orders? Well, I hated seeing DC hauled out of Mika’s way, I hated seeing Ralf not allowed to tackle Damon, I hated seeing Rubens gift his victory to Michael and I hated seeing Massa hand his win to Fernando. That’s what me the fan thinks and I’ll hate it every time I see it. I don’t much care if at any point in history it is legal or not, I just hate seeing it happen.

   The clinical fact is that there are times when a team will advantage its prospects in one or both championships with team orders and I think they should be allowed to. They, after all, raise the money to pay the drivers, build the cars and go racing. I think they should be allowed to do what they see fit with their drivers. If they do so in an unpopular way and it cost them fans, well, I suppose that is a decision for the team, not the governing body and certainly not me. As I’ve already said, if the teams need to beat the team order rules they’ll find a way and I think some already have. I hold that rules that are likely to be as difficult to enforce as team order rules are bad rules.

   Glen Crompton

   Article from Pitpass (http://www.pitpass.com):

   Published: 28/07/2010
   Copyright © Pitpass 2002 – 2010. All rights reserved.”

 25. sapi-jens

  jädrar va comments 🙂 kul att se att så många verkligen bryr sig 🙂 alonso kan skita brunt och ge guldet te massa

Leave a Reply