FIA på gång med nytt poängsystem redan till nästa säsong

Topparna inom Formel 1, som FIA samlar i det man kallar F1 Commission, har haft möte och släppt ett pressmeddelande där man meddelat att Brawn GP får byta namn till Mercedes GP. Mer intressant är att man föreslagit att ändra poängsystemet till nästa säsong.

World Motorsport Council möts i morgon fredag och förväntas klubba igenom förslaget. Så här skulle det nya poängsystemet se ut;

1st
2nd
3rd
4th
5th
6th
7th
8th
9th
10th

25
20
15
10
8
6
5
3
2
1

Fler poäng eftersom det blir fler stall på gridden till nästa säsong.

Gärna nytt poängsystem för min del, bara vi slipper det där medaljsystemet som Bernie varit så sugen på..

10 comments

Leave Comment
 1. HENKE R26

  Lite liknande det dom har i MotoGP fast dom delar ut poäng ända ner till plats 15 om jag inte har helt fel. Skulle säkert funka i F1 det dom föreslagit.

 2. JiM

  Ser väl bra ut, men ännu bättre vore om det varit större hopp mellan 1:an och 2:an. Tex 30 istället för 25. Det är trots allt något extra att vinna.

 3. Johan R

  Helt klart ett steg i rätt riktining, fast det borde som sagt varit 30 till vinnaren. Och 4 till 7:an, verkar helt fel med mindre gap mellan 6 och 7 än mellan 7 och 8.

  Jag har filat en del på ett system som skulle ge poäng till alla som kom i mål, men ändå värdera topplaceringarna högt:
  1st 100 (100 är en jämn och fin siffra till vinnaren)
  2nd 65 (stort hopp till tvåan)
  3rd 50 (kommer man på pallen får man minst 15 mer än platsen efter)
  4th 35
  5th 30
  6th 25 (top 6 får minst 6 poäng mer än platsen efter)
  7th 20
  8th 19
  … …
  26th 1 (26 bilar på gridden nästa år…)

 4. Sebastian

  Det här är inte alls så bra. Det enda man gjort är att multiplicera allt med två och låta det gå längre ner i svansen. Vem satsar på att vinna från andra plats om man bara tjänar 5 poäng och kan förlora 20… Bara 25% förbättring från idag då man förlorar 8 och bara kan vinna 2. Lite bättre odds att kämpa från 4 till 3. Så visst, topp tre blir viktigare. Men som sagt. Ett skämt om man vill få mer action inom topp 3.

 5. Lisa

  Nja detdär håller inte riktigt. Den förare som snällt lägger sig på andraplats om han har en RIMLIG chans att vinna har inte på en F1-bana att göra. Alonso Nürburgring 07, Alonso Indy 07, Hamilton Spa 08, Kimi Suzuka 05 (där betydde poängen inte ett smack, VM var avgjort redan) bara för att nämna några exempel på satsningar på segern trots bara två poängs skillnad. Självklart vill alla vinna om det så skulle utdelas precis samma poäng till ettan och tvåan.

  Jag är heller ingen vän av alltför stor poängskillnad mellan ettan och tvåan eftersom det kan betyda att VM avgörs i ett alltför tidigt skede och det är väl inget kul? Vill minnas att man ändrade från fyra till två poängs skillnad därför att MS vunnit VM innan ens halva säsongen gått.

  Tycker nya förslaget ser hyfsat ut, förändringen är väl eg till mest för att även blåbären ska ha chans att knapra åt sig en och annan poäng.

  • Sebastian

   Det är ju när vm är avgjort som man satsa mest för en vinst eftersom man inte har något att förlora. Men summa sumarum är att det blir viktigare att hamna på pallen topp-3 och det finns mer att slåss om i mitten av fältet. Det kanske inte blir som dumt trots allt.

 6. Affe

  Tycker att det låter som ett bra förslag med tanke på att det blir så många bilar på griden nästa år, känns som att det kan fajtas på bra trots fler poäng, så länge som vi slipper guld-silver-brons så är jag nöjd!

  //Affe

 7. TOB

  Hade hellre sett att de behöll gamla systemet! Tycker att vi haft tighta och roliga säsongsavslutningar på senare år.

  • Lisa

   Ja, men proportionerna är ungefär desamma som med det gamla systemet även om siffrorna ser annorlunda ut. Och i mitt tycke är det bara bra. Jag gillar också att VM-fajten lever så länge som möjligt.

 8. Daniel

  Men varför är det 5 poäng och inte 4 för sjunde plats? Är det något som är extra svårt med den placeringen så att FIA tycker att man förtjänar ett extra poäng? Hoppas de fixar detta tills säsongen börjar.

Leave a Reply