Förvirring om läget för Felipe Massa – stabilt eller livshotande?

Det råder lite förvirring om hur läget egentligen är med Felipe Massa. En del media skruvar upp det hela till att låta som att läget försämrats och att skadorna är livshotande. Andra meddelar att operation varit framgångsrik och att han mer eller mindre bara vilar ut.

Aftonbladet skriver att han “kämpar för sitt liv” och att han ligger i respirator. Just det om respirator har jag inte hittat någon annan stans faktiskt. Dagen kommer att gå till historien menar man och skriver;

Lördagen 25 juli 2009 kommer att kommas ihåg som en mörk dag i motorsportens historia. Det var dagen då kvalet till Ungerns Grand Prix urartade. Ferrari-föraren Felipe Massa träffades i ansiktet av en tung fjäder, förmodligen av stål, som hade lossnat från landsmannen Ruben Barrichellos bil.

Livshotande skador är också vad norska VG rapporterar om.

Allvarligt men stabilt är läget enligt DN (och Expressen som kallar Felipe för Felipe Messa..) som skriver så här om skadorna;

Senare på kvällen meddelade Ferrari-stallet att Felipe Massa, VM-tvåa i fjol, drabbats av hjärnskakning, en spricka i skallbenet och skärsår i pannan. Han genomgick en operation för sina skador och kommer att hållas nersövd på intensivvårdsavdelningen i Budapest till söndag morgon.

Autosport skriver å andra sidan om framgångsrik operation och att;

Felipe Massa has successfully undergone surgery for the injuries he suffered in his accident in qualifying in Hungary.

Ferrari said the driver will now remain under observation in the intensive care unit at the AEK hospital in Budapest, where the Brazilian was taken after being hit by a spring during Q2.

Landsmannen Rubens Barrichello har själv besökt Massa på sjukhuset och skriver så här på Twitter;

I just came back from the hospital.Felipe went trough a cirurgy which went very well.Now he is asleep waiting for a new scan tomorrow

Senaste nytt från Ferrari är att det kommer besked tidigt i morgon om läget, enligt ett uttalande på deras hemsida.

Edit: Ser att Aftonbladet ändrat i sin artikel och tagit bort de där delarna om att igår blir en historisk dag. Lite synd, det var ju där de tog i som mest.. Så här såg artikeln ut igår;
ab-massa

:: SVT har ett inslag om Felipe Massa som ligger ute på SVT Play här.

:: Tidigare i veckan avled F2-föraren Henry Surtees efter en liknande olycka, inlägg om det med video finns här.

18 comments

Leave Comment
 1. Mikael Jonsson

  1) Det skulle ju faktiskt kunna vara både livshotande och stabilt.

  2) Fjädern (som i viss media antyds väga omkring 800 gram) är mycket troligen utav titan och inte stål

  3) Mycket förvånande och tråkigt det som hände, vart riktigt paff när man upptäckte först hans bromsspår/vägval som var helt off för att sedan se en repris (innan man insåg att han träffats av något) och se honom helt plötsligt bara köra rakt fram och ignorera all logik

  • EH Norge

   Titanium i en fjæring?? Dette har du tydlighvis ikke noe kunskap om! Så hvorfor uttale deg om det? Titanium vil brekke rett av hvis benyttet som fjæring, det er ikke mykt nok.

    • Uffe Nygren

     I fjäder och ventiler och retainerbrickor.
     Används även i fjädrar för hjulupphängningar. Både på bilar och racemotorcyklar.
     Titan i rätt legering är det perfekta fjädermaterialet. Lätt och det har extrem utmattningshållfasthet, och motståndskraft mot “sättning” dvs den har den höjd den tillverkades med även efter en tids användning.
     Jag tror McLaren som använde en TUNN titanplåtbit istället för kulled till en bärarm på nån av F1-bilarna på 80-talet. Den var ju helt glappfri… 🙂

  • aha.. jag tyckte också det lät märkligt med en del av stål i en f1-bil. men du har säkert rätt EH. en annan grej jag tänkt på är hur mycket en fjäder på nästan ett kilo “väger” när man kommer susandes i över 250 km/h?

 2. Jocke

  SVD skriver att ferrari har dementerat att Massas tillstånd är livshotande.
  “Ferrari dementerade samtidigt rykten om att Massa har livshotande skador som “bullshit”.”

  Men det stämmer mycket väl att han är allvarligt skadad.

 3. Lisa

  Eftersom han är nedsövd ligger han med största sannolikhet i respirator, man gör så för att avlasta alla system så mycket som möjligt. Men det betyder inte att han inte kan andas själv, det är bara en säkerhetsåtgärd. Hoppeligen kommer allt att bli bra.

 4. Peter

  Säger ansvarig läkare att det är livshotande i ett officiellt uttalande så är det så,
  läkare tar inte i i onödan, speciellt inte i så uppmärksammade fall.

 5. C

  Kusligt med två allvarliga olyckor av det här slaget inom formelbilsracing på hög nivå på två veckor.

  • Lisa

   Om jag fattat rätt har de väckt honom för att göra en CT-scan (som inte visade något, turligt nog)

   Sen har de sövt ner honom igen för åtminstone 48 timmar framåt. Hjärnan behöver all vila den kan få.

 6. Stefan A

  Sedan när har Aftonbladet blivit en pålitlig källa som håller sig till sans och reson? 🙂
  Personligen skulle jag vilja stämma de flesta kvällstidningar för uppvigling då de hetsar folkmassor med överdriven och ibland till och med felaktig information. Allt i det “allmänna intressets” namn.

  Bättre att använda säkra och seriösa källor och när det gäller F1 finns det i princip två: Formula1.com och autosport.com.

 7. xzqw

  Kommer från ferraris hemsida.

  Positive CT scan outcome

  Budapest, 26th July 2009 – This morning Felipe Massa underwent a CT scan, which had a positive outcome. The driver was awake for some time and is now resting in the intensive care unit of Budapest’s AEK Hospital.

 8. Anonymous

  vilken tur i oturen han hade att den inte flög igenom visiret. hur fan kan fjärden komma flygande så där? måste ju ha stutsat runt ett bra tag innan isf!?

Leave a Reply