Frankrike ställer in sitt Grand Prix nästa år. 19 race blir 17…

Bara några dagar sen jag skrev om det överraskande beslutet av FIA att dumpa Kanadas Grand Prix nästa år så kom idag nyheten att arrangörerna i Frankrike hoppar av sitt Grand Prix. Därmed är det bara 17 av 19 lopp kvar.. Arrangörerna i Frankrike publicerade det här meddelandet läste jag på f1fanatic;

After examining the economic situation, the FFSA renounces to be the financial promoters of a Formula One Grand Prix. As a result, and as long as a promoter capable of succeeding the FFSA has not been identified, the French Grand Prix will not be able to feature on the FIA international calendar in 2009.

Utan tvivel det första offret för dagens ekonomiska situation. Däremot kan man ju undra om det är det sista.. Flera banker har ju trubbel, som den där skottska som sponsrar Williams. Och nu när Frankrike ställer in kan man tänka sig att fler blir “lockade” så att säga att göra det samma.. Frankrikes Grand Prix är ett av de äldsta i världen, kort, men intressant artikel på wiki här. Google-översättning av uttalandet och video med Ronnie Peterson nere i Frankrike här;

Av skäl som rör det ekonomiska sammanhanget, Federation Francaise du Sport Automobile (FFSA) har beslutat att avbryta Grand Prix i Frankrike i kalendern för VM i Formel 1 i FIA 26-27-28 juni 2009.

FFSA vill tacka alla kunder som deltog vid Grand Prix i Frankrike och har stött denna internationella evenemang på senare år.

För mest lojala kunder som redan har bokat för 2009-utgåva, den FFSA kommer att betala i fullt ut som. FFSA skulle vilja ber om ursäkt för besväret för alla.

Blev faktiskt ganska bra den här gången!

Ett grymt klipp i repris om Frankrikes Grand Prix år 1970, även om det ju inte är samma bana det handlar om idag.. Det här klippet har jag haft med förr i en post här. Då skrev jag så här;

Jag brukar inte gå in så ofta på youtube, risken är att man bara blir sittandes i timmar och ser på gamla klipp och andra filmer. Men ibland kommer man över såna guld-klipp att man bara måste klicka runt lite. Läste i senaste F1 Racing (som jag köpte för TV-tiderna) hittade jag en sådan länk; sök på “1970 French GP” och en härlig 5-minuters-snutt med fantastiska färger från det årets Franska Grand Prix dyker upp. Ronnie Peterson fick bryta på grund av problem med motorn (cirka 3.50 in i filmen).

Österrikaren Jochen Rindt vann, hela listan finns på wikipedia. Där finns också en sida om själva banan Charade Circuit nära Clermont-Ferrand i Frankrike. Tydligen brukade banan beskrivas som en snabbare och svängigare version av Nürburgring och just Jochen Rindt sägs ha klagat över åksjuka året innan och ska ha kört med hjälm utan visir för säkerhets skull.. Officiell hemsida för banan finns här.

Och här kommer klippet igen;

9 comments

Leave Comment
 1. MR. Medeltid

  Williams lär nog tyvärr konka i år. Saker och ting ser riktigt mörkt ut för dem. Det är verkligen trist med tanke på deras historia och att de är det sista riktiga privata teamet kvar i F1. Om de drar sig ur dör en liten del av min själ.

 2. är nog rädd du kan få rätt. läste för bara någon dag sen på
  http://www.grandprix.com/ns/ns20876.html
  att rbs eller vad den där banken heter är en av dem som kommer tas över av brittiska staten i ett räddningspaket. då blir det nog som de säger där att de stora sponsoravtalen är det första som ryker.

  så kan man ju undra vad som är kvar, de stora bolagen inom alkohol, tobak, och nu banker och försäkringssällskap borta.. vilka är nästa in i f1?

 3. Petrobas ska tydligen lämna för Honda dessutom. Förvisso borde det stå oljebolag på kö för att sponsra F1. Men Williams är kanske inte första alternativet även om det känns som att Williams är ett av stallen i cirkusen med mest själ och hjärta för sporten.

 4. MR. Medeltid

  Tobak -> Sprit/banker -> dödsknark.

  Så ser väl sponsorsordningen ungefär ut. Det är på allvar dags att ta in knarkkungarna för att sponsra stallen. Vad sägs inte om “Kokain McLaren Mercedes” eller Scuderia Ferrari Marujiana?

  Det skulle generera lite. 😉

Leave a Reply