Hamilton och Massa klantar till det och Alonso lyser i Japan

Lyser i Japan? Shines som man säger på engelska.. kanske inte kan användas på samma sätt i svenskan direkt. Oavsett, god morgon. Tillbaka efter lite sömn efter ett riktigt bra race borta i Japan. Hamilton kopplade greppet igår, Massa fanns i närheten av toppen: det var upplagt för uppgör..

Det första som händer är väl att Kimi får världens start, men släpper upp Hamilton vid sidan och båda kör av, (DN, AB, EX, SvD) video nedanför. Sekunder senare sker ungefär samma sak, denna gång Massa och Hamilton. Massa får en drive through och Hamilton får en. Så hade liksom de båda VM-utmanarna klantat till det lagom för sig själva och var ute av loppet. Där

framme var det dock bättre fighter än på länge tyckte jag. Tror kanske jag snarkade till ett ögonblick för plötsligt var Alonso förbi Kubica, en ledning han inte släppte. Ser grymt stabil ut i Renaulten. Och när också Piquet gör ett bra lopp, då är bilen bra. Alonso i en Honda nästa år? Njae…

Kul att Toro Rosson återigen gick så ruggit bra. Dessvärre åkte Bourdais på ett 25-sekunders-straff efter att ha trängt ut Felipe Massa efter depån. Annars var ju båda Toro Rosso på poängplats. Men de där depåutfarterna måste de ju göra något med snart.. att ha en utfart just i eller innan en kurva? Och kul för Red Bull att Coulthard äntligen lägger av. Det är inte bara på tiden, det är för sent.

Alla placeringar;

1. F. Alonso – Renault – 1:30:21.892
2. R. Kubica – BMW Sauber + 5.200
3. K. Räikkönen – Ferrari + 6.400
4. N. Piquet – Renault + 20.500
5. J. Trulli – Toyota + 23.700
6. S. Vettel – Toro Rosso + 39.200
7. F. Massa – Ferrari + 46.100
8. M. Webber – Red Bull + 50.800
9. N. Heidfeld – BMW Sauber + 54.100
10. S. Bourdais – Toro Rosso + 34.000 (efter 25-sekundare, tidigare sexa)
11. N. Rosberg – Williams + 1:02.000
12. L. Hamilton – McLaren + 1:18.900
13. R. Barrichello – Honda + 1 laps
14. J. Button – Honda + 1 laps
15. K. Nakajima – Williams + 1 laps

Did not finish

16. G. Fisichella – Force India + 46 laps
17. H. Kovalainen – McLaren + 51 laps
18. A. Sutil – Force India + 58 laps
19. T. Glock – Toyota + 60 laps
20. D. Coulthard – Red Bull + 67 laps

Massa/Hamilton-incidenten som Massa får drive through av;

Starten som Hamilton får sin drive through från;

49 comments

Leave Comment
 1. Linnea

  Det här loppet visar igen att Hamilton inte kan hålla nerverna i styr när det hela börjar avgöras. Både Massa och Hamilton klantade till det. Roligt att igen se Kimi på pallen, han drog till och med på smilbanden lite. 🙂

 2. Wag the dog

  “Kimi kommer att krascha i vanlig ordning. Men denna gången kommer han ta sikte på Hamilton i första kurvan. Och Massa kan ta in på poängen…

  OLAG – LÖRDAG, 11 OKTOBER, 2008 – 5:06 E M”

  Fel igen Olag! Vem var det som körde rallycross i starten?

 3. David

  Normalt så gillar jag Hamilton. Men han kör lite fult och fräckt.
  Men vafan håller han på med? Har han glömt att det inte är go-cart han kör? Tycker det är rätt åt honom att göra en nollpoängare, så han inte blir för självsäker. Hamiltons största hot är han själv, ingen annan. Massa är inte i närheten.

  Sen att Massa borde få ett spöstraff är en annan sak. Men snälla pojkar vinner inte vm, eller hur säger man? Man släpper ju inte fram varandra för att vara vänlig.

 4. Tobias

  Ja herregud vilket lopp… go Alonso säger jag bara.
  Och om Hamilton så skakar jag bara på huvudet, när ska han lära sig att köra om? och faktiskt det samma om Massa.

 5. Wag the dog

  “Hamilton är ju efterbliven…”

  Vill bara förtydliga att jag INTE skrev detta inlägg. Nån annan använde mitt namn.

  @Anonym

  “…lite rätt.”

  Ha, ha, ha… Ja så kan man ju se på rätt eller fel!

 6. Stefan

  Gud vilket bra lopp:D
  jag orkade inte kliva upp i morse så såg reprisen klockan ett istället:D
  seriöst jag fattar inte varför ni hatar Hamilton ;O 100% massas fel ju
  jag lider med Kimi Raikonnen vilken start ojoj…

 7. Affe

  Jag lider nog mest med Kovalainen, känns som att någon har slängt en förbannelse över McLaren och Finländare efter att Mika försvann. Sedan tyckte jag att de va för milt straff för Massa om man jämför Massas och Hamiltons straffsituationer…

 8. Lisa

  Jaha ja….så kan det gå! 😀

  Jag tyckte det var ett väldigt trevligt lopp, jag. Det är väl tur att det finns NÅN som kan köra bil i det nuvarande startfältet. Fantastiskt att Alonso och Renault fått till det såhär bra med tanke på den skrothög han fick i händerna i början av året. Och fy så snyggt kört sen.

  Det är nog bäst att han får en riktigt bra bil till nästa år, framför allt blir det lindrigare för de stackars bandomarna, de kommer inte att behöva jobba så mycket…;-)

 9. Erik R

  Återigen får domarna spatt och ska dela ut bestraffningar till höger och vänster för ingenting. Det största hotet mot F1 är att förarna inte längre tillåts racea. Hur ska man uppmuntra omkörningar när varje misslyckat försök leder till bestraffning?

  Massas straff var visserligen minst sagt välförtjänt. Eftersom det uppenbart var medvetet så ska han vara väldigt glad att det bara var drivethrough.

  Hamilton har återigen otur med konstiga domslut. Aldrig tidigare har det delats ut bestraffning för nånting liknande. För det första blev det ingen kollision och för det andra var ju Hamilton den som förlorade mest på incidenten.

  Bourdais bestraffning lika illa – vad ska han göra? Han kan ju inte förväntas tvärstanna och lämna plats åt en annan förare när de kämpar om placeringar. Var ska han ta vägen när Massa svänger in och klipper hans framhjul?

  Som vanligt blir det på nåt underlig sätt så att alla tveksamma domslut gynnar Ferrari. (Nej, jag tror fortfarande inte på konspirationer)

 10. Lasse Norém

  Man kan naturligtvis hålla på vilken förare eller vilket team man vill, MEN:
  Hamiltons körning vid starten var fullständigt vansinning, han var som ett litet barn som måste stå längts fram vid godisregnet till vilket pris som helst! Det var rena skickligheten/reaktionsförmågan etc. av Räikkönen och Kovalainen som inte gjorde att Hamiltons manöver inte slutade i rena katastrofen för fler team! Hamilton borde blivit avstängd i 2 år p.g.a. den manövern eller börja köra co-kart igen!
  Massas petning av Hamilton i 10:e kurvan var ju naturligtvis skitdåligt och han fick ju också rättmätigt sitt drive-through.
  Alonso, Kubica & Räikkönen var 3 värdiga 1-, 2- & 3:or!

 11. Olag

  Wag the dog@ Bourdais blev påkörd av Massa i kurva 1. Och fick straff. Bourdais höllt sig till höger och hade t.o.m 2 hjul uppe på kurvsen.Sen brakar Massa in i han och Bourdais blir dömd med tidstillägg…

 12. Säga vad man vill, men jag tycker ändå att det var Hamilton som strulade till det från början. Kimi gjorde ju inget fel där i första sväng, han gjorde det bra som undvek en kollition.

  Vad gäller den andra insidenten så var det ju helt klart Massas fel, men hade inte Hamilton gjort som han gjorde i starten så hade det aldrig skett.

  Till sist, Alonso. Imponerande säger jag bara och jag tror inte han kör Honda nästa år..

 13. Stefan

  Lasse Norém

  Du är ju helt ute och cyklar…

  Daniel har en fråga till dig hur många kommentarar har det blivit nu på f1bloggen?

 14. Lisa

  @ Erik så det är OK att köra hur huvudlöst som helst bara man inte kolliderar? Det var väl snarare så att de inblandade blev tvungna att köra av banan för att UNDVIKA en kollision som kunde ha slutat i masskrasch och elände med tanke på hela fältet tätt bakom. Fullständigt vansinne och Hamilton slapp lindrigt undan. “Forced a driver off track” heter det i protokollet. Massa straff var förstås också helt rätt.

  Bourdais? Tja jag erinrar mig Australien 2007 där en viss hr Alonso och en viss hr Schumacher i en liknande situation lyckades kämpa om placering UTAN att köra på varandra…Han blev straffad för “caused a collision” – samma som Massa och jag kan tänka mig att det faktum att han kom direkt från depån och sålunda borde varit försiktigare räknas som en försvårande omständighet.

 15. David

  Massa har bara fått 4 poäng av domarna de senaste loppen. Inget han själv har kört ihop. Bra att vara polare med dem som bestämmer…
  Dvs fått fler poäng av domarna än Button, Davidson, Fisichella, Sato och Sutil, fått – tillsammans på banan.

 16. David

  Kan ha fel på poängen. Mins inte helt hur det gick till på Spa. Var Heidfedt före Massa över mållinjen? I så fall 5 poäng…

 17. Stefan Alsenmyr

  Bra lopp generellt men straffet på Bourdais är ju helt absurt. Kollar man in filmsnutten på youtube kan jag inte förstå vad Bourdais skulle göra annorlunda. Han ligger fint och snällt i innerkant mot kerbsen och Massa i princip rammar Bourdais framhjul med sidepoden. Massa var den som hade möjligheten att undvika olyckan genom att ta en vidare linje genom kurvan.

  PS (Ett tips Janne B! Han heter Sebasten Bourdas. SebastiEn…)

 18. Wag the dog

  “Bourdais bestraffning lika illa – vad ska han göra? Han kan ju inte förväntas tvärstanna och lämna plats åt en annan förare när de kämpar om placeringar. Var ska han ta vägen när Massa svänger in och klipper hans framhjul?”

  Med samma glasögon på så ser väl situationen Massa vs Hamilton likadan ut?

  Nä jag tycker Massas straff var korrekt likaså Bourdais.

 19. Tobias

  Ja det är så synd om Hamilton, varför blir han konsekvent bestraffad gång på gång. -Ja antagligen för att han kör som ett riktigt arsle och han visade det idag igen. Han förstör inte bara för sig själv utan även för andra och hade inte Kimi kört åt sidan så hade väl idioton kört in i han. Inte för att det var så “fint” gjort av Massa men Hamilton förkänade faktiskt att hamna utan för poängplats idag.
  Hade han varit smart så hade han säkert stått på pallen idag men han är inte så smart som alla tror.
  Hamilton kan börja med folkrace där här han hemma.

 20. Olag

  Wag the dog@ Det är ju helt skilda situationer. Massa körde på Hamilton efter han genat över chikanen. Bourdais blir på körd när han ligger så långt till sidan han kan göra.Var är likheten?

 21. wag; sorry för det med namn. bra att du upptäckte det så snabbt.
  som sagt, det verkar ha kommit tillbaka, ibland när man ska skriva en kommentar, så står det namnet ifrån den som skrev den senaste kommentaren automatiskt i namnfältet.. har som sagt ingen aning om hur det kommer sig.. eller om man kan göra något åt det. men schysst om ni håller ett litet öga så det inte blir fel, medvetet eller omedvetet. ännu har det väl inte hänt att någon missbrukat systemet annars och skrivit med andra nicks.

 22. en fråga, mot slutet fightades ju massa med webber var det väl som knappt hade däck kvar. då genade massa över den där helsträckade linjen till depån. sånt brukar bli straff, någon som vet om det hänt något om det?

 23. Stefan Alsenmyr

  Från det hållet vet inte jag om några straff i alla fall. Skulle bli tufft vid starten om man inte fick korsa den linjen när fältet kom… 🙂
  Däremot om man kommer inifrån depån får man inte korsa den vita linjen.

 24. M

  Det var så typiskt Hamilton, nerverna håller inte alls för han.
  Hoppas inte han vinner mästerskapet för det är han inte värd när man skör så dåligt.
  Inte för att Massa körde så mycket bättre.
  Alonso eller Kubica är mer värdiga vinnare trots att dom inte har haft bilar som hänger med.
  Egentligen hejar jag på Ferrari med Kimi men eftersom han inte har leverat det han ska så får det bli det näst bästa.

 25. läste just det här på f1fanatic, intressant!

  “Kimi Raikkonen’s battle with Robert Kubica was fought over more than just second place. Raikkonen was fighting to keep his championship hopes alive – and he lost.

  Raikkonen is 21 points behind Lewis Hamilton with 20 left to be won this year. Thus his chances of retaining the crown he won in 2007 are over.

  That means whichever of the remaining contenders wins the title this year – Hamilton, Felipe Massa or Robert Kubica – it will be a first time champion, and the 29th different title winner in the sport’s 59-year history.”

 26. Sebastian

  Jag tror Hamiltons tuffa körstil spökar för honom. Ingen vill ge honom en extra centimeter och då blir det lätt incidenter. Tur att Kimi höll undan i första kurvan (minns kommentaren från Spa… “he didn’t have the nerve…”). I vilket fall så var Hamilton MYCKET ödmjuk om sitt egna misstag i intervjun efter loppet. Roligt att han visar lite nerver, det här blir ju bara mer och mer spännande.

  Alonso och Renault… nu lär det säljas Clio och lösögonbryn i Asien… 🙂 och Kubica måste slita håret över att de inte utvecklat hans bil mer under året.

 27. Tyckte att Flavio stimmade som fan tidigare i år att de inte hade utvecklat clion för det var emot reglerna (orkar inte skriva mer detaljerat). Men uppenbarligen har de piffat upp gamla bettan lite för den går ju verkligen fint nu.

 28. Sebastian

  Briatore klagade på att Renault hade lagt ner ALL motorutveckling som följd av utvecklingsstoppet. Ferrari och Mercedes fortsatte utveckla anslutande delar (vilket var tillåtet) det har gett dem extra hästkrafter. Ingen vet om Renault har gjort samma sak under säsongen, men om de inte gjort det så har de ett grymt chassi!

 29. Lisa

  Alonso säger (lösögonbryn eller ej, lol!) att de dels har börjat komma underfund med standard ECU:n (och kan då antagligen optimera motorn bättre) och dels äntligen!!! börjar få ordning på däcken. Renault hade ju ett intimt samarbete med Michelin och har haft mycket svårt att anpassa sig till Bridgestone, det har väl varit den stora akilleshälen. Det nya framvingen de tog fram till Singapore verkar också ha gjort susen.

  Så nu ser det ut som om det äntligen kan bli litet bättre snurr på Clion! 😀

 30. Olag

  Alonso sjönk ännu mer nu när han ska hjälpa Massa till segern.
  Undrar om dommarna kommer att kolla extra på han nu!!!Oj dom kommer att ta på sig skygglapparna istället….Det gäller att få en Ferrari till vinst

 31. Lisa

  Olag du får lugna dig. Det var ett skämt.

  Tror du på fullt allvar att Alonso skulle ge position till Massa med flit? Vad tror du hans arbetsgivare – Flav och hela Renault skulle tycka om en sån taktik? Det är väl klart att han bara ser till sina egna och teamets intressen när han är på banan, men ett litet verbalt tjyvnyp till de gamla polarna Ron & Lewis är ju aldrig fel…;-)

  Du kan vara HELT lugn, Alonso kommer inte att vare sig släppa fram Massa eller torpedera Hamilton, men att han hellre ser Massa som vinnare är väl ganska självklart.

 32. Olag

  Lisa@ Jag har sett det på andra ställen oxå. Det var därför jag “tror” på det. Sen ärligt vet jag inte om jag skulle lita på han. Om han nu gjorde sitt tjyvnyp i depån mot sitt dåvarande team och team kamrat ser jag det troligt att han skulle kunna hjälpa Massa.

  Tyvärr har jag haft ett ont öga mot han sedan han börja köra Clio.

 33. Sebastian

  @Olag: det spelar ingen roll, om du tjatade om att du ville se mer transparens kring domslut och förarinstruktioner då skulle jag hålla med dig, men dina argument låter ibland mer som de amerikanska republikanernas “liberal media bias” gnäll. Även om du skulle ha rätt (att man har en tendens till att döma till Ferraris fördel) så förlorar dina argument all trovärdighet när du talar om konspiration.

 34. Lasse Morém

  Kommentar till:
  Stefans inlägg – söndag, 12 oktober, 2008 – 5:44 e m

  Du inbillar dig nog att detta är någon liten “chattklubb” för dig, tro mig, det är det inte!
  Hur många F1 lopp har du sett live? Antagligen 0 st.
  Hur många F1 lopp har du sett på TV de senaste 20 åren? Antagligen 17 st.
  Det gör inget Stefan, men det innebär inte att detta är din lilla “chattklubb”.
  Till er andra som läser detta, bortse från mitt personliga inlägg till Stefan, detta är en F1-blogg och inget annat!

 35. Lisa

  @ Olag ta det lugnt, det är klart att alla mer eller mindre seriösa medier hakar på ett sånt uttalande, men Alonso svarade faktiskt bara på en fråga från en brasiliansk journalist i post-race presskonferensen. Hade han inte fått frågan hade han inte sagt ett smack om saken.

  Och du glömmer vad han också sa i samma veva “i slutänden vinner den som gör minst misstag” – om jag var du skulle jag vara mer orolig över min favvos misstag än över Alonso.

  Hursomhelst, Alonso kommer inte att ge några gratispoäng till Massa eller krascha med Hamilton, det är inte hans stil. Men han kan säkert hjälpa Massa på något annat sätt, bära hans vattenflaska eller hjälpa honom på med hjälmen eller nåt. 🙂

Leave a Reply