Lewis Hamilton vann Singapore Grand Prix – det gör Jenson Button glad

Ännu ett Singapore Grand Prix är avklarat. Hamilton från start till mål i ett ganska händelserikt lopp. Brawn GP fick till ett mycket bättre resultat än vad man kunde vänta efter kvalificeringen, och Jenson Button är loppets verkliga vinnare eftersom han drygar ut ledningen i VM.

Men den första reaktionen efter loppet är väl att det egentligen inte blir särskilt bra tävlingar nere i Singapore. Att det är natt-lopp och fina omgivningar och spänning i luften på grund av mörkret räddar ju loppet. Men omkörningar ser man ju bara när det är backmarkers som körs om och spänningen ligger ju i individuella misstag och säkerhetsbilen. I loppet idag var det spännande vid flera tillfällen, men då handlade det ju om däck eller bromsar..

Lewis Hamilton har visat fin fart hela helgen och tog hem en säker vinst. Timo Glock ser man inte ofta där uppe och det var nog en välkommen injektion till huvudkontoret i Tokyo som de diskuterade på BBC.

Fernando Alonso är bra i Singapore, jag lutade mot att tippa honom som vinnare faktiskt, men tog in Hamilton på f1manager i stället..

Tufft för Red Bull när Webber försvinner ut efter att bromsen på ena däcket tog slut, och tävlingen slutade i barriären.

Kovalainen kör väl lite med kniven mot strupen och mindre och mindre talar för att han återfinns i McLaren nästa år. Han är helt enkelt lite för långt bak Hamilton.

Hade racet varit några varv till så kunde det blivit poäng för Kimi mot slutet. Han tog in på Kubica och Nakajima, men det att ta sig om är ju som sagt en helt annan femma..

Säkerhetsbilen var ute en gång, se tidigare post för Sutils ingripande i den episoden.

Resultat;

Pos Driver    Team           Time
 1. Hamilton   McLaren-Mercedes   (B) 1h56:06.337
 2. Glock     Toyota        (B) +   9.634
 3. Alonso    Renault        (B) +  16.624
 4. Vettel    Red Bull-Renault   (B) +  20.261
 5. Button    Brawn-Mercedes    (B) +  30.015
 6. Barrichello  Brawn-Mercedes    (B) +  31.858
 7. Kovalainen  McLaren-Mercedes   (B) +  36.157
 8. Kubica    BMW Sauber      (B) +  55.054
 9. Nakajima   Williams-Toyota    (B) +  56.054
10. Raikkonen   Ferrari        (B) +  58.892
11. Rosberg    Williams-Toyota    (B) +  59.777
12. Trulli    Toyota        (B) + 1:13.009
13. Fisichella  Ferrari        (B) + 1:19.890
14. Liuzzi    Force India-Mercedes (B) + 1:33.502

Mer i media (AB, AB, DN, EX, SvD,).

11 comments

Leave Comment
 1. Erik R

  Ganska kul race tyckt jag. Stor underhållning att se Vettel och Rosberg ligga precis på gränsen för att försöka hänga med Hamilton. Lite antiklimax när ungtupparna gjorde sina tabbar, fast Lewis hade nog kunnat söndagsåka hela vägen till mål även om Vettel och Rosbergs hade klarat av att göra ett vanligt depåstopp.

  Kul för Toyota att ploppa upp som gubben i lådan. Alonso gjorde en fantastisk körning med en ganska kass bil, trots Kovalainen-imitationen på första varvet.

  Jag tycker det var helt fel att tvinga Webber att släppa tillbaka Alonso (och därmed även Glock). Båda bilarna var av banan, då har båda förare gjort lika mycket fel, och då brukar aldrig domarna reagera. Inkonsekvent bedömning tycker jag.

  Toro Rosso riskerar nog någon form av bestraffning efter incidenten med Algesuari i depån. Detta eftersom personen som ryckte ut bränsleslangen inte var en i depå-teamet; han hade inte ens hjälm. Uppenbart brott mot säkerhetsföreskrifterna, särskillt som det är extra stor risk för brand när bränsleriggen kommer ikläm.

  • Magenus

   Tyckte också att det var ett kul lopp. Det hände en hel del och det enda jag skulle vilja se mer av är förstås omkörningar.

  • Johan R

   Det var hårt att döma Weber när Alonso också var av, men det var å andra sidan snyggt att straffet kunde bli att bara släppa förbi Alonso igen, i stället för att ge Webber en drive-through eller liknande.

   Jag tyckte det var ett bättre lopp än förra året, i alla fall.

 2. Lisa

  Jag tyckte inte det var ett dugg tråkigt…! 😀

  Men OK, klart jag förstår vad alla menar med “tråkigt” (Bernie är nog den enda som inte gör det). Och ännu tråkigare lär det bli nästa år när pitstop-strategierna och bränslemängdsstrategierna försvinner. Som det nu var i detta lopp var åtminstone den biten väldigt spännande.

  • Anonymous

   Håller med om oron inför nästa år. Men å andra sidan så blir tidpunkten för däcksbyte intressant eftersom det kommer påverkas mer av hur bilarna sliter däcken än när bränslet tar slut. Så action runt depåstoppen blir det i alla fall.

  • Pelle

   Ska bli skönt att tankningen försvinner. Då blir det svårare för förarna att ställa in bilen.
   Kommer att kräva mer av förarna.
   Mindre av teamet.

 3. REP

  Jag håller med om Suzuka ! Det är en mycket bra banan.
  Många ggr har den varit sista banan av säsongen förr.
  Jag minns speciellt Senna och Prost körde ihop första kurvan av starten ! Såg den live då !
  Samt att Suzuka banan är mycket trevligt att köra på Playstation 3 ! Tränat mycket på det !

  • Erik R

   Ja, Suzuka är en av de sista “riktiga” banorna. Min Suzuka-favorit är 2005, när Alonso och Kimi körde upp sig genom fältet genom otroliga omkörningar (på utsidan om Schumi i 130R…) från i princip sista startrutan och Kimi körde om Fisichella för seger på sista varvet! Ett av de bästa F1-loppen någonsin!

 4. Pingback: Påtopp.se

Leave a Reply