Hamilton vinner lopp som har allt

[Uppdaterad] Lewis Hamilton tog pole igår och hela loppet idag. Lewis ledde från start till mål i ett otroligt händelserikt race i Kanada. Efter misslyckad insats av såväl Alonso, Räikkönen och Massa så leder Hamilton nu mästerskapet med 8 poäng ner till tvåan.

Loppet fick avbrytas inte mindre än fyra gånger av säkerhetsbilen, en av dem efter den värsta crashen på länge. Kubica kom i hög fart, upp mot 290 km/h, emot däcket på en Toyota just innan hårnålen och förlorade kontrollen ute på gräset. Efter att ha lättat från market crashade han in i räcket och flög ut på banan igen. De senate rapporterna säger att han brutit ett ben men annars klarat sig bra.

De sista 10 varven var mer spännande än en F1-tävling bjudit på på länge. Alonso, då nere på sjätte plats före Ralf Schumacher och Barrichello. Två varv före målgång kom så Takuma Sato stormande fram och tog sig förbi. En femteplats betyder återigen en framgång för Super Aguri alltså.

Bakom Hamilton tog Nick Heidfeld andraplatsen efter ett konstat bra genomfört lopp, och Alexander Wurz otroligt nog tredjeplatsen. Heikki Kovalainen, som startade sist på plats nr. 22 efter straff för att ha bytt motor, tog sig ända upp till fjärdeplatsen.

Ferrari hade en hyffsat dyster dag i Kanada, Räikkönen tog sig in på femteplatsen utan att riktigt kunna visa på någon vidare fart någon gång under loppet, medans Massa fick svart flagg. Svart flagg betyder att man diskas, Massa tillsammans med Fisichella för att ha kört ut mot rött ljus från pit lane under säkerhetsbil.

Hård pressade och kritiserade Ralf Schumacher tog den sista poängen. Ok, men knappast nog för att lätta på pressen.

I övrigt hände nära nog allt som kan hända. Davidson var ute på gräset och girade in i pitlane och kom fram till sin plats innan ens mekanikerna förstod att han var där och rusade ut för ett oplanerat stopp. Webber låg bra till och visade fin form, men efter en episod med säkerhetsbil och märklig strategi och beslut av Red Bull gick han in till stop vid helt fel läge, och fick slåss resten av tävligen. Under en annan epoisod med säkerhetsbilen gick både Alonso och Rosberg in i depå för tidigt, och tilldömdes var sitt 10-sekunders-straff. På varv 58 gick Trulli in i depå för sista tankning inför de drygt 10 varv som återstod. Rätt ut från depå lyckas han crasha i väggen i första sväng och tävlingen är slut.

Placeringarna slutade; Hamilton, Heidfeld, Wurz, Kovalainen, Räikkönen, Sato, Alonso, Schumacher, Webber, Rosberg, Davidson och Barrichello. Kubica ut i olycka, Massa och Fisichella diskade och resten fick ge sig under loppet.

Det finns ett klipp på Kubicas otäcka crash ute på dailymotion nu här. Till iTV bekräftades senare att Kubica klarat sig förhållandevis bra och inte dragit på sig några allvarliga skador. motorsport-total har lagt upp lite bilder från loppet här.

Ser att det nu också finns flera olika klipp på youtube här, där hittar du bland annat också starten från loppet.

Leave a Reply