Indien får F1-bana, möts av skepsis.

Indiska Olympiska Kommitté har tidigare meddelat att man har en deal (som man fått besked om i ett brev) med F1 om att börja arrangera ett Grand Prix i landet, redan från och med 2009. Meddelandet kom samtidigt som diskussioner förs mellan F1, dvs bossen Bernie Ecclestone, och Indianapolis i USA om eventuellt förlängt kontrakt.

F1 är populärt i Indien efter att världens snabbaste indier, Narain Karthikeyan körde för Jordan-stallet under 2005. Mumbai eller huvudstaden New Delhi har nämts som möjliga kandidater för loppet. Enligt grandprix.com ska man ha beslutat sig för att bygga en helt ny bana utanför New Delhi i stället för att satsa på en stadsbana någon annan stans. Dealen är än så länge dock bara preliminär och ansvariga har meddelat att punkter som financiering eller lokalisering av banan inte har lösts ännu. Detta har gett upphov till en del skepsis i Indien.

Om något låter för bra för att vara sant så är det troligtvis inte heller sant, skriver tidningen Indian Express. Man skriver att China tidigare varit igenom samma process och fått ett klart erbjudande först efter banan var byggd och på plats. Bland vad som krävs innan man har loppet i hamn nämner tidningen förutom själva racerbanan; tre 5-stjärnors-hotell, utökad kapacitet på flygplats för att kunna ta hand om de sju jumbojettarna som F1 kommer med + utrymme i hangarer för flygplanen, nya motorväger och mycket mycket annat.

Till tidningen uttalar sig Rajat Majumdar som är bas över en av det två motor-organisationerna i landet och säger;

I’ve heard it too. Maybe Kalmadi can explain it better how he plans to do this, or what blueprint he has with him or what exactly are the fine print sections. It is unusual, though, for a National Olympic Committee to dabble in motorsport.

Inte alldeles givet utgångsläge alltså. Det officiella namnet för tävlingen är Formula 1 Grand Prix of India.

Bild från olympic.ind.in

Leave a Reply