Jenson Button tar hem Spaniens Grand Prix och kopplar grepp om VM

Brawn GP har kopplat greppet om konstruktörs-VM och Jenson Button om förar-VM. Alla stall har jobbat frenetiskt med att bygga om bilarna, och även om de inte är helt klara, det snackas ju om Monaco eller senare för det, så ligger Brawn fortfarande före alla andra. Och Jenson Button presterar just när det behövs.

Men dubbelsegern idag på Circuit de Catalunya är inte helt utan moln på himlen. Rubens tog starten, men förlorade segerchanserna i depåstrategin, vilken gick Buttons väg efter att man ställt om från en 3-stoppare till 2-stoppare, om jag förstått det hela riktigt.

Red Bull är den starka utmanaren och idag visade de vilken grym bil de har fått till. Webber visade vilken förare han är och var hela tiden med i toppen, samtidigt som Vettel hade en del oflyt och hamnade bakom Massa. Vettel tydligt snabbare, men lyckades inte ta sig förbi. Det vill säga inte förrän mot slutet då Ferrari lyckades med konststycket att räkna fel på bensinen så Massa fick gå ner i varv för att ens komma i mål.. Det ser man inte ofta nu för tiden i Formel 1.

Till och med Alonso knep Massa på slutet och gick i mål på en finfin 5e plats. Det är godis för Renault, och för mitt stall på F1bloggen Racing League.

Det mest dramatiska var ju annars starten och första kurvorna. Tre bilar i bredd i första kurva gjorde att Sutil la sig vid sidan av banan för att undvika krasch. Men när Trulli snurrade bort i gruset och sen kom tillbaka tog han Sutils framvinge med sig vilket förde till att både Bourdais och Buemi också drogs med i kraschen. Riktigt sur start.

McLaren hade en dålig dag ute på banan. Kovalainen försvann snabbt och Hamilton hamnade just utanför poängen. Ferraris dag var väl på det hela taget nästintill ännu sämre med tanke på en del förlorade platser på sista varvet för Massa. Kimi fick problem med KERS som la av, tror jag, och sen la också motorn av på grund av något tekniskt fel.

Pos Driver Team Time
1 J. Button Brawn-Mercedes 1.37.19.202
2 R. Barrichello Brawn-Mercedes +13.056
3 M. Webber Red Bull Renault +13.924
4 S. Vettel Red Bull Renault +18.941
5 F. Alonso Renault +43.166
6 F. Massa Ferrari +50.827
7 N. Heidfeld BMW Sauber +52.312
8 N. Rosberg Williams Toyota +1.05.211
9 L. Hamilton McLaren Mercedes +1 lap
10 T. Glock Toyota +1 lap
11 R. Kubica BMW Sauber +1 lap
12 N. Piquet Renault +1 lap
13 K. Nakajima Williams Toyota +1 lap
14 G. Fisichella Force India Merc +1 lap

Fastest Lap: R. Barrichello, Brawn Mercedes: 1.22.762

Retirements

Driver Team Lap Reason
K. Raikkonen Ferrari 18 Throttle
H. Kovalainen McLaren 8
J. Trulli Toyota 1 Accident
S. Buemi Toro Rosso Ferrari 1
S. Bourdais Toro Rosso Ferrari 1 Accident
A. Sutil Force India Merc 1 Accident

Mer i media (DN, AB, AB)

Starten;

22 comments

Leave Comment
 1. undrar om det är någon som kör på trulli där? ser ut som att det kommer någon från hans vänsterkant och kör på honom, vilket leder till att han snurrar?

  • sant, det snackades ju om ifall de nya bilarna skulle få till lite omkörningar, men det var det inte mycket av.. annat än när nån fick soppatorsk då, men det räknas liksom inte. fast det var kul att stå i publiken när alonso tog sig förbi massa..

 2. TOBIAS

  Hmm ja lite sömningt race måste jag säga. I början var det lite dramatik vilket jag nästan kände på mig att det skulle bli. Min far somnade i fotöljen 🙂

  Ferrari får ju ta och skärpa till sig lite nu. Även om bilen blivit bättre så får de ju se till att orka kvala och sen att tanka upp bilen lite mer 🙂

  Brawn må vinna i år men jag tror det kommer bli skillnad till nästa år då alla måste använda KERS.
  Om jag var ägare av Mercedez skulle jag knappast sälja KERS system till Brawn nästa år 🙂

  • Sebastian

   Ge farsan en rosa skjorta som blir det fart på han… 😉

   Personligen tyckte jag att det var riktigt spännande och fältet ligger väldigt samlat. Hur ofta skiljer det bara 15 sekunder mellan första och tionde plats efter nästan halva loppet! Och det var ju tre tåg med bilar inom 1 sek från varandra under slutvarven. Det som är synd är att det är för stor förlust att ta yttervarvet i kurvorna. Dosera ytterdelen av kurvan lite så skulle vi se riktigt häftig racing.

 3. Erik R

  Jag skulle gärna se att Barcelona fick bli enbart en testbana. Det är en jättefin anläggning – kul och utmanande för förarna – men det blir aldrig någon bra racing där. Jag kan inte komma ihåg ett enda F1-race i Barcelona som varit riktigt bra ur racing-synvinkel.

  Framför allt tror jag det beror på att det testas så oerhört mycket där. Förarna har gjort tusentals varv och teamen vet exakt hur de ska ställa in bilarna. Det finns helt enkelt för få osäkerhetsmoment för att det ska bli någon riktig spänning.

  • Johan R

   Jag trodde att det skulle bli mer omkörningar i år, eftersom de begränsat testning så mycket, men tji fick jag! Det var så tråkigt att jag somnade till en stund (såg det i efterhand på kvällen). Var det nån riktigt omkörning över huvud taget efter första varvet?

   Lite underhållande var det iofs ändå att följa taktikspelet inom och mellan teamen. Och Ferraris sanslösa klantighet. Hur lyckas de? Och hur smart är det att Massa väntar 8 varv med att börja spara bränsle, så att han tappar två placeringar i stället för en? Det var inte långt ifrån att han tappade tre…

  • Erik R

   Rubens verkade inte särskillt förbannad på presskonferensen (och vi vet ju hur en förbannad Rubens ser ut från Schumacher-tiden…). F1-Live är en tabloid-websida; man får ta allt de säger med en stor nypa salt.

  • Crouchen

   Jag vet inte om Rubens ville visa att han var förbannad men nog är det så att han iaf inte är nöjd. Min första tanke när jag såg hur Brawn GP spelade ut sina kort var just att man medvetet försökte sinka Barrichello till fördel för Button. Jag förstod inte att BBC inte gjorde någon story av det i direktsändning och jag letade också febrilt efter diskussioner kring ämnet efter racet. Jag tycker det är så uppenbart, och jag tycker synd om Rubens. Så synd man nu kan tycka om en kille som tjänar mer om dagen än vad jag har i studieskuld.

   På F1fanatic.co.uk skriver man iaf så här:
   “With more fuel on board than second-placed Jenson Button, and overtaking very difficult at the Circuit de Catalunya, he should have been very hard to beat.

   But a strange strategy call left Barrichello second behind Button at the chequered flag. Did his team call it wrong – or was he put on an inferior strategy because Brawn has decided to back Button for the championship?”

   Och jag tycker faktiskt det är konstigt att det inte blivit mer diskussioner kring frågan här på F1bloggen.

   Om jag går över på något helt annat så kan jag inte förstå vad FIA sysslar med. För att citera Ronja Rövardotter (eller vem av dem det nu var som sa det), “må Vildvittrorna ta alla lobbyister”. Byråkrater, Lobbyister och Politiker borde bannlysas från Formel 1, ja från all sport egentligen. Det har ju kanske inte i den här tråden att göra men nu hamnade det här iaf. FIA kommer ta död på sporten innan Daniel hinner omvända alla fotbollssupportrar genom sin blogg…

   Over and out

   • Lisa

    Det är lätt att vara efterklok. Då – dvs under loppet – var man inte ens säker på huruvida det var Buttons strategi som blev ändrad eller Rubens. Inte du, inte jag och inte ens allsmäktige BBC visste.

    Allt vad man kunde se DÅ (via livetimingen) var att Rubens var alldeles för långsam i sin tredje stint för att kunna kämpa om segern. Det går jättebra att jämföra Rubens och Button head-to-head här:

    http://www.f1matrix.it/ (världens bästa F1-sida tycker jag – bara hardcore tider, inget snack)

    Kan hålla med om att Rubens SHOULD have been hard to beat, men varvtiderna talar sitt tydliga språk. Tyvärr, inte mycket att göra åt – om man nu inte vill tro att Brawn avsiktligen fyllde Rubens däck med döda katter eller vad det nu var. 🙂

    Annars håller jag med, ju fortare vildvittrorna tar Maxxx desto bättre för F1. Men stackars fotbollssupportrar – de är ju inte alls vana vid hysteriska regeländringar och vansinnesutspel var och varannan minut – så hur ska de nånsin stå ut med F1 hur mycket PR Daniel än ger?

 4. Lisa

  Ja, till alla som tycker Barcelona är trist – gör nåt annat, ingen tvingar er att sitta framför TV:n och kolla på trista program en solig söndag.

  Gå ut och gå, träffa vänner, whatever. Att gnälla är litet fånigt.

  • Erik R

   F1 är alltid kul, även på trista banor. Men det skulle ju kunna vara ännu roligare om det var på en bana som bjöd på lite mer underhållning. Jag ser dock inga bra alternativ i Spanien just nu. Valencia var ju också fullständigt värdelös och Jerez är ingen höjdare heller (dessutom testas det minst lika mycket där).

   Barcelona är dock en väldigt säker värdemätare. Är man bra på Barcelona är bilen bra. Hänger man inte med hänger man inte med. Är teamkompisen 1 sekund snabbare är man illa ute. Det finns inga undanflykter.

  • Mr3000 (fd Jon)

   “Att gnälla är litet fånigt” det ska vi alla komma ihåg nästa gång du skriver om Mosley eller Ecclestone 😉

   Men du har rätt i det du skriver, trots allt har alla banor har sin charm ( vissa mer andra mindre ) och tycker man att F1 är så trist som man somnar ja då är de bara att välja någon annan sport att titta på.

   • TOBIAS

    Har man följt F1 i så många år som min far så förstår jag att man somnar när det är så segt och tråkigt det var idag. Innan kollade vi på superbika från Monza, där kan man snacka om fight om förstaplatsen, 3 olika förare slogs hej villt om den och det var otroligt spännande.

  • Erik R

   Förresten hade jag faktiskt tänkt göra nåt helt annat i eftermiddag eftersom jag förutsåg att racet skulle bli småtrist. Jag åkte inte till farsan som har Viasat Sport. Men så blev sonen sjuk och sov halva eftermiddagen, så jag “råkade” köpa live-sändingen från CDON.com. Det funkade för övrigt hur bra som helst; inte minsta glitch på hela loppet.

   • Lisa

    Troligtvis… 😀

    Fast jag tyckte inte det var tråkigt i dag, gjorde ni? (jag kanske är alltför lättroad)

    @ Jon – Maxxx och Bernie MÅSTE man gnälla på när de försöker förstöra hela F1, jag vill så gärna fortsätta att “ha tråkigt” varannan söndag även nästa år… 🙁

Leave a Reply