Jenson Button tar pole position efter fiasko för både Kimi och Heikki

Härlig action här nere i Spanien! Det säger i och för sig mest wroom wroom när de kör förbi, men ojoj vilket tryck det är ute på Circuit de Catalunya! Riktigt spännande att se ett lopp live (även om det ska sägas att Formel 1 nog är som många andra idrotter.. ärligt talat bäst på TV).

Jenson Button knep pole position efter att ha satt ett tidsmässigt perfekt näst sista varv. Just över mållinjen innan tiden var ute, och så slog han till med det snabbaste varvet hittills. Och mer är att vänta, Barrichello nere på tredje startruta lovar bra tryck från Brawn GP i morgon.

Läste dessutom att under de senaste 12 åren eller något sånt har det bara hänt en enda gång att den som stått i pole position inte vunnit..

Sebastian Vettel alltid snabb och uppe på en andra plats. Massa visade framfötterna i Ferrari, det kan man inte säga om stallkollega Kimi Räikkönen. Kimi och Heikki stod väl för ett finskt fiasko idag. Det blir tufft att jobba sig uppåt i morgon.

Williams är väl annars dagens besvikelse. Starka under träning, svaga under kval och race. Det håller inte i VM-sammanhang. Toyota fyller på bra, det kommer nog bli en del poäng från dem i morgon. För stämningen här nere hoppas jag Alonso kniper några platser i starten, Piquet för en gångs skull inte farligt långt bak.

Pos Driver    Team            Q1    Q2    Q3
 1. Button    Brawn-Mercedes    (B) 1:20.707 1:20.192 1:20.527
 2. Vettel    Red Bull-Renault   (B) 1:20.715 1:20.220 1:20.660
 3. Barrichello Brawn-Mercedes    (B) 1:20.808 1:19.954 1:20.762
 4. Massa    Ferrari        (B) 1:20.484 1:20.149 1:20.934
 5. Webber    Red Bull-Renault   (B) 1:20.689 1:20.007 1:21.049
 6. Glock    Toyota        (B) 1:20.877 1:20.107 1:21.247
 7. Trulli    Toyota        (B) 1:21.189 1:20.420 1:21.254
 8. Alonso    Renault        (B) 1:21.186 1:20.509 1:21.392
 9. Rosberg   Williams-Toyota    (B) 1:20.745 1:20.256 1:22.558
10. Kubica    BMW-Sauber      (B) 1:20.931 1:20.408 1:22.685
11. Nakajima   Williams-Toyota    (B) 1:20.818 1:20.531
12. Piquet    Renault        (B) 1:21.128 1:20.604
13. Heidfeld   BMW-Sauber      (B) 1:21.095 1:20.676
14. Hamilton   McLaren-Mercedes   (B) 1:20.991 1:20.805
15. Buemi    Toro Rosso-Ferrari  (B) 1:21.033 1:21.067
16. Raikkonen  Ferrari        (B) 1:21.291
17. Bourdais   Toro Rosso-Ferrari  (B) 1:21.300
18. Kovalainen  McLaren-Mercedes   (B) 1:21.675
19. Sutil    Force India-Mercedes (B) 1:21.742
20. Fisichella  Force India-Mercedes (B) 1:22.204

Mer i media (AB, AB, DN, EX)

Stämningsbild från Barcelona, mer kommer när jag kommit hem och fått ordning på all teknik.

47 comments

Leave Comment
 1. Peter

  Jag ska erkänna att jag håller lite på Kimi, men efter denna demonstration i fullkomlig idioti så kan ju finnen dra något gammalt över sig, vill han åka ut och köra fler varv så gör han det, men nu satt han där och blev sittande!!!!!!!!!!!!!! CRAZY!!

  • Emil

   Enligt BBC så bekräftade Ferrari att det är ingenjörerna som bestämmer om Kimi åker ut eller och inte Kimi själv. Så inte Kimis fel denna gång.

   • Magenus

    Jag läste någonstans att Kimi själv tog på sig ansvaret. Att han trodde att fem varv räckte.

    • Lisa

     Kimi får tro i kyrkan, teamet skulle ha sparkat honom i häcken och satt honom i bilen igen vad han än trodde, teamet får ta på sig huvudansvaret i vilket fall som helst.

     Kimi var 0, 8 sekunder långsammare än Massa i Q1 och de tror att det ska räcka när hundra- eller tusendelar avgör vinna eller försvinna i dagens tajta kvalificering.

     Grattis…

 2. Nicklas W

  Ja det är tråkigt att Kimi inte lyckades. Jag kan i ärlighetens namn inte förstå hur Ferrari kan sjabbla bort det. I slutändan är det teamets beslut, inte Kimis (även om han likaväl kan beskyllas), 3 poäng hittils gör att man måste ta det säkra före det osäkra. Pinsamt är det enda ordet man kan använda.

 3. Lisa

  Alonso måste förbi Toyotorna (särskilt Trulli!) i starten – hur det nu ska gå till. Resten kan han inte nå.

  Brawnarna är mycket lättare än jag trodde, så Vettel borde ligga hyfsat bra till för segern. Och Massa – snyggt jobbat! P4 med mer bensin än de flesta i Q3. Med hjälp av litet KERS i starten kan det bli riktigt bra.

  Den enda som är riktigt fulltankad av de tio är Rosberg, så du ska inte vara så besviken på honom Daniel, han gjorde bra ifrån sig med tanke på vikten. 🙂

  Kimi ska jag vara tyst om. Finns inte mycket att säga, (man blir snarare mållös av förvåning över så mycket dumhet) men för att det ska löna sig att spara däck till Q3 måste man först NÅ Q3, kära Kimi/Ferrari…

  Heikki har åtminstone en dålig bil att skylla på, Hamilton gjorde inte heller nån större succé precis.

  • Sebastian

   Intressant att button körde så lätt, han har knappt 13 varv, Massa ligger nog bättre till.

   Webber kanske kan ta en slapp öl när han köar i depån…

   Jag tror att Ferrari har en dålig racestrategi för Kimi. Han säger själv att starten och de första varven är viktiga. Ändå kör de med mycket bränsle. Kovalainen har t.ex. 52kg när Kimi och de andra bak i fältet har runt 68kg, enligt Anthony Davisson så är det 0,35sek/10kg. Sen slits ju de mjuka däcken rätt snabbt, så det hade säkert varit bättre med en kort första stint med lätt bil på shyssta däck. Jaja… bara han sätter snabbaste varv så får jag väl vara jag nöjd 🙂

 4. kenneth

  är inte F1 förare vuxna? fattar inte att dom har sin pappa med *S* hålla handen kanske?

  usch hatar buttons farsas fula flin….

  näe detta var rubens race! sen mixtrade dom med strategin då dom såg att inte jenson hängde med!

  • Lisa

   Icke, Rubens var alldeles för slö i mitten/slutet på loppet. Button vann helt rättvist.

   Men håller med dig när det gäller pappa Button, han börjar bli minst lika irriterade som pappa Hamilton och pappa Massa! >:|

   • Olag

    Jag kan inte minnas någon annan sport där föräldrarna har så mycket tv-tid som i F1..
    Möjligtvis var det i Tre kornor när familjen foppa deltog 🙂

  • Sebastian

   Om du var farsa till en grym f1-förarare… skulle du inte vilja knäppa upp din rosa skjorta och hänga lite i depån :p

   Webber… grymt snyggt försvar mot alonso (som i sin tur gjorde en snygg omkörning).
   Räikkönen, kunde inte se startlamporna men tog ändå 6 platser på starten.
   Synd att Massa höll upp Vettel 🙁 oxh hade han släppt honom så hade han klarat Alonso.
   Synd för Rubens att han inte fick fart på sista uppsättningen mjuka däck.

   • Lisa

    De kunde åtminstone hänga ut “känsliga tittare varnas” innan pappa Buttons rosa show börjar så man hinner titta bort! HAR gubben bara en skjorta, förresten?

    Alonso gjorde bästa tänkbara start – han körde om bägge Toyotorna, och det utan KERS. Toppen. Mycket snygg duell med Mark W. Kimis start var också superb.

    Jättesynd om Massa, som gjorde ett så bra lopp som slutade så illa. Och ännu mer synd om hela Ferrari. Klantar de sig inte själva är det trasig bil/tankrigg/KERS för hela slanten. De måste ha fått möss eller nåt… :-/

    Kul med Mark W på podiet, tycker han gjort sig förtjänt av litet framgång. Och kul med Alonsos femteplats (sorry Massa) det var mer än vad jag vågat hoppas på! 🙂

    • Sebastian

     Jag fick intrycket att Renault till slut körde med KERS för Alonso. Vet någon? Han hade ju både extra fart i starten och när han körde om Webber. Såg inte grafiken uppe på honom.

    • Anonymous

     @ Sebastian – nej Renault körde inte med KERS. Alonso ÄR faktiskt så jävla bra in himself… 😉

    • Lisa

     Och om jag får förtydliga något – Renault har inte haft problem med KERS som sådant, men de har haft problem med att få viktfördelningen att stämma med en 30-40- kilosklump på fel ställe. De skippade KERS här därför att de insåg att bakdäcken skulle ätas upp fortare än man kan säga Rubens Barrichello.

   • Erik R

    Webber försvarade sig mot Alonso genom att trycka ut honom på gräset så han tappade fart. Inte jättesnyggt, men lite tuffa tag ska det vara på den här nivån, så helt OK för min del.

    Hade Lewis gjort samma sak hade hela Hamiltonhatarkåren skrikigt i högan sky på att han skulle diskvalificeras på livstid…

    • Lisa

     Vad i hela friden talar du om? Alonso var lika tuff mot en Toyota i starten och ingen nyper sig i kjolarna och leker mimosa för det. Vill Hamiltonfansen svimma so – fine by me, men INMO gäller det att kunna skilja på dirty moves och hard moves.

 5. kenneth

  åja om dom låtit rubens få samma strategi så hade han vunnit… var ju uppenbart! button beställde ju det i radion…

  och ross brawn gillar ju att ha en klar 1a bland förarna….

  • Sebastian

   Du har fel.

   Hade Button kört samma strategi som Barichello så hade han hamnat bakom Rosberg och varit körd, han var tvungen att byta till tvåstopp.

   Om Barichello hade fått däcken att funka så hade han kunnat vinna.

   • kenneth

    =) skulle vara kul o jämnföra däckstryck i däcken… personligen tycker jag det var uppenbart… dom funderade nog febrilt hur dom skulle lösa det på ett smidigt sätt så ingen skulle bråka om det =)

    rubens har åkt skjortan av jenson stort sett hela helgen…. så efter jenson gnällt i radion och vips är han snabbare *S*

    näe hoppas pengarna är slut snart… tycker inte jenson är en värdig F1 mästare…

    han passar bättre som ett rundningsmärke!

    • Erik R

     Button har en fantastisk förmåga att få allt att stämma när det *verkligen* gäller. Sen kan han gladeligen låta andra köra skjortan av honom på träning…

    • Lisa

     Hade inte Brawn funnits hade Rubens varit arbetslös, jag såg inga team knacka på hans dörr (till skillnad från Jensons) när Honda sagt adjöss.

     Kollar man på stinttiderna var Rubens alldeles för långsam i näst sista och sista stinten, och det bekräftar han själv på presskonferensen. Sen om nån vill tro att Brawn avsiktligen fipplar med Rubens bil, så by all means… :-/

    • Sebastian

     Ni har nog rätt, det var inte luft i rubens däck, det var tapetklister och dvärggrisar. men rubens är en team player… :p

    • kenneth

     utan brawn så hade button fortfarande varit ett rundningsmärke =) alla kan köra fort i en bra bil…..

     men bara alonso av dom nuvarande förarna som kan köra till sig en bra placering med en dålig bil =)

     tror än då dom hjälpte button till segern…om dom visste att dom behövde byta strategi, varför inte byta på rubens också? han gick ju i depå strax efter jenson…

     näe uppenbart dom vill ha sin förste förare klar tidigt i säsongen så dom slipper rivalitet…

 6. Olag

  Nu ska vi inte hacka på Ferrari…Dom har visat oss hur säsongen 2010 kommer att se ut i slutet av loppen när man inte får tanka.. 🙂 Ferrari vs Shell 0-1

  • Erik R

   Precis min tanke! Nästa år blir det förmodligen såhär i vart och varannat race, särskillt för de förare som är tvugna att pusha och göra en och annan omkörning…

   Klart att Ferrari skyller på riggen; det säger ingenting om vad som verkligen hände.

   • Sebastian

    Det som hände var att schumacher hade använt upp all soppa när han var ute och brände i sin Ferrari California. Det fattar ju vem som helst att det var hans fel 😀

    • Lisa

     lol, allt är ALLTID Schumachers fel! 😀

     Nä Erik R i det läget som Massa var fanns ingen anledning att tumma på bränslemängd. Vad skulle varit nyttan? Klart det var fel på tankriggen, Massa fick ju ideliga meddelanden hur illa det var ställt ganska snart efter sitt tankstopp.

    • Olag

     Han tanka ca 1.5 sekunder kortare än Vettel ( Eller Webber…minns inte vem han var i depå samtidigt med)i sista stoppet.

    • Sebastian

     Och alla vet ju vad som händer när spanska män flyger till Oviedo för att hälsa på sin farsa… Flavvan är för rutinerad för att låta det hända… 🙂

 7. Erik R

  Är det förresten nån mer än jag som reagerat på att pappa Button är väldigt lik Hugh Heffner? 🙂

  • Lisa

   Om Rubens nu är så missnöjd med Brawn föreslår jag att han hoppar av pronto. Själv skulle jag aldrig stå ut med en arbetsgivare som avsiktigt underminerade mina prestationer. Litet ryggrad skulle i så fall kanske inte vara ut vägen, eller är det månne bara gnäll?

  • Sebastian

   Barichello försöker nog bara förklara att det inte är någon idé att spekulera i team order, för han tänker ändå inte följa dem. Jag tror inte att man favoriserar Button. Och om Barichello är sur så är det nog mest för att han är hungrig på att vinna och vet att det kommer att vara ännu svårare senare under säsongen, då känns det surt att tappa en ledning, hans första två stinter var ju kanonbra.

Leave a Reply