Kinas Grand Prix 2008: Fördel Hamilton, tar han hem det i morgon?

Lewis Hamilton kan alltså ta hem det hela i morgon, lite beroende på utgång av loppet för de andra. Framför allt beroende på hur Massa kör, Kubica verkar avhängd. Mycket märkligt dessutom, för en gång skull var det bra fart i båda BMW under träningar. Men så till kvalet i morse så bara halkar Kubica längre och längre ner i tidslistan, även att Heidfeld höll bra fart hela dagen. En 12e plats för Kubica är tufft tufft läge inför race i morgon.

Just nu ser jag inte annat än att Hamilton tar hem det hela. Kanske inte i morgon, men jag tror nog han sätter en vinst i morgon. Från start till mål i ledning skulle inte överraska. Kanske Kimi kan utmana, han var snabb i kvalet. Annars har ju ingen varit i närheten. Massa också snabb

till kvalet vilket är lite kul att se hur de tar sig samman när det gäller.

Alonso uppe på fjärdeplats är en finfin prestation. Snacka om att säsongen borde vara lite längre. Han har helt enkelt hittat helt rätt i bilen just nu.

Och för näst sista gången, vad är det Coulthard håller på med? Webber kör stabilt och kör bra. De båda Toro Rossona kör alltid bra. Coulthard alltid dåligt. Skönt att vi slipper honom nästa säsong. Observera dock att Webbers motor gav sig under sista träningen, han ryker därför ner 10 platser på gridden i morgon!

Här är alla placeringar och tider från kvalet;

Pos  Driver        Team                     Q1         Q2         Q3
1.    Lewis Hamilton    McLaren    1m36.303s    Q3
2.    Kimi Raikkonen    Ferrari    1m36.645s    Q3
3.    Felipe Massa    Ferrari    1m36.889s    Q3
4.    Fernando Alonso    Renault    1m36.927s    Q3
5.    Heikki Kovalainen    McLaren    1m36.930s    Q3
6.    Mark Webber    Red Bull Racing    1m37.083s*    Q3
7.    Nick Heidfeld    BMW    1m37.201s    Q3
8.    Sebastian Vettel    Scuderia Toro Rosso    1m37.685s    Q3
9.    Jarno Trulli    Toyota    1m37.934s    Q3
10.    Sebastien Bourdais    Scuderia Toro Rosso    1m38.885s    Q3
11.    Nelson Piquet Jr.    Renault    1m35.722s    Q2
12.    Robert Kubica    BMW    1m35.814s    Q2
13.    Timo Glock    Toyota    1m35.937s    Q2
14.    Rubens Barrichello    Honda    1m36.079s    Q2
15.    Nico Rosberg    Williams    1m36.210    Q2
16.    David Coulthard    Red Bull Racing    1m36.731s    Q1
17.    Kazuki Nakajima    Williams    1m36.863s    Q1
18.    Jenson Button    Honda    1m37.053s    Q1
19.    Adrian Sutil    Force India    1m37.730s    Q1
20.    Giancarlo Fisichella    Force India    1m37.739s    Q1
Tidigare idag var det träning. Webber får minus 10 platser till kvalet efter motorbyte. Alla tider här;

Träning 3:

1. N. Heidfeld – BMW Sauber 1:36.061
2. L. Hamilton – McLaren     – 1:36.135
3. R. Kubica – BMW Sauber – 1:36.150
4. H. Kovalainen – McLaren – 1:36.324
5. J. Trulli – Toyota – 1:36.396
6. N. Rosberg – Williams     – 1:36.427
7. S. Bourdais – Toro Rosso – 1:36.642
8. D. Coulthard – Red Bull – 1:36.712
9. K. Nakajima – Williams – 1:36.713
10. N. Piquet – Renault – 1:36.789
11. R. Barrichello – Honda – 1:36.839
12. F. Massa – Ferrari – 1:36.842
13. K. Räikkönen – Ferrari – 1:36.901
14. S. Vettel – Toro Rosso – 1:36.902
15. J. Button – Honda – 1:36.958
16. F. Alonso – Renault – 1:36.996
17. T. Glock – Toyota – 1:37.053
18. M. Webber – Red Bull – 1:37.566
19. A. Sutil – Force India – 1:37.648
20. G. Fisichella – Force India – 1:37.964

Uppdatering: Lägger till en liten videosnutt som visar höjdpunkter från det första Kina Grand Prix som gick 2004. Rubens, Alonso, Schumi och Kimi är de som vunnit i Kina hittills. Alltid gott att värma upp inför ett spännande race. Från dagarna då det var lite fart på Jenson Button;

23 comments

Leave Comment
 1. Det kan nog bli väldigt “trångt” i de första kurvorna imorgon. Är fortfarande rätt säker på att Hamilton tar hem det. Hans bil verkar vara en bra bit bättre än resten av fältets.

 2. så är ju allt en fråga om bränsle. fast i och för sig, det är det ju alltid, och det verkar aldrig spela så stor roll. såg inte ut som att kimi till exempel hade en lättare bil idag än de andra. han hade ju kunnat starta superlätt bara för att ta starten.. men sånt vet man ju inte innan.

  men spännande start blir det, det är ju trots allt två ferrari rätt bak hamilton. och kovalainen kommer en bra bit bak så han kommer inte kunna vara med och hjälpa hamilton. vore inte någon överraskning om mclaren och ferrari bevakar varandra så mycket att alonso kan smita upp. jag tror hamilton tar det, men la in en rad på f1tipset.se där jag tippade alonso för sin tredje raka seger!

 3. Olag

  Hamilton tar detta om han inte gör en groda…Massa såg inte nöjd ut och han sa att bilen var konstig upptankad.Så han lär tappa i början av loppet.Kimi så oxå nöjd ut. så jag tror att Massa börjar tappa nerverna precis som Hamilton..

 4. TOBIAS

  Jag tror Hamilton startar lätt också. Han tog Pole förra veckan med men jag tror hans nerver spricker denna gången också. Som det verkar nu när ingen varken gillar Hamilton eller hans körstil så kan det ju hända att någon puttar av han banan. Kanske Kimi ger igen i första kurvan 🙂

 5. Stefan

  Eller timo glock från 13startpositionen kommer ge igen i loppet..vilken dröm det skulle vara om hamiton bryter racet och kubica vinner massa tvåa:D

 6. Sebastian

  Banan är tuff på däcken, Hamilton förlorar på det, Kimi tjänar på det. Blir sjuuukt spännande start 🙂 Hoppas att det blir clean racing hela vägen. Inte så mycket för oschysst körning a la schumacher, det var han som fick mig att sluta titta på F1 under många år.

 7. Erik R

  Starten i Shanghai är i alla fall mycket lättare än i Japan. Snabb höger efter en relativt kort startraka. Ingen hård inbromsning till första kurvan. Däremot finns det knappast plats för två bilar i bredd där, så några bilar kommer nog att hamna utanför.

  Tror inte det skiljer nämnvärt i bränslemängd mellan toppförarna. Jag tippar max 2-3 varvs skillnad. Kan lika gärna vara så att Hamilton har mer bränsle än Kimi. Om Kimi inte tar starten kommer han nog att bli tvungen att släppa Massa så snart som möjligt.

  Jag tror vi kommer att få se hård och bra racing mellan Kimi och Hamilton. Massa är jag mindre säker på. Otroligt spännande blir det i alla fall.

 8. heidfeld ner 3 startpositioner efter att ha hindrat coulthard under kvalet!

  edit: läste lite mer om heidfeldt straff på tyska motorsport total. står så här;

  Die Fakten lassen daran zweifeln. Coulthar lag zum Zeitpunkt der angeblichen behinderung bereits um acht Zehntel über seiner besten Runde, hätte also sowieso nicht den Sprung in die nächste K.O.-Runde geschafft

  alltså att coultard redan låg åtta tiondelar bakom sin tidigare bästa tid. ok, svårt att bedöma om han nu körde snabbt i den här delen, men åtta tiondelar tar ingen in på en runda..

 9. TOBIAS

  2-3 varv kan göra stor skillnad i bränslemängd vid ett depåfönster.
  Hoppas på clean racing jag med och hoppas att kimi tar starten som i Japan.
  Jag tror det finns stor risk att Hamilton överkör och gör en tabbe, han har heller inte råkat ut för något motorhaveri ännu…

 10. absolut, hoppas på en bra start. skulle inte göra mig något om det klumpar ihop sig lite så till och med kubica kunde tänkas smyga upp genom fältet. och om kimi tar hamilton i starten så är det ju inte bara hamiltons nerver som måste hålla, men massas också. han är i behov av poäng..

  jag tar alltid en kik på tabellen för att se vem jag håller på inför loppen, så jag hoppas egentligen bara att det inte blir så att hamilton drar ifrån i start och sen håller in i mål. ett avgörande i brasilien som sist hade varit en toppavslutning på en bra säsong med så många sjukt spännande lopp.

 11. Erik R

  Tittade lite på det där med tillförlitlighet. Heidfeldt är ensam om att ha tagit sig imål i samtliga lopp. Därefter kommer Hamilton som endast missat målgång en gång (Canada). Massa har missat tre (två motorras och en krash) och Kubica två (en krach, en snurr).

  Henkis bil pajade senast, vilket givetvis är oroväckande för McLaren. Men, det kanske bara var den där förbannelsen som drabbar andraförarna. Minns Schumi/Bariccello-tiden när Rubens bil alltsom oftast och Schumi bara vann och vann… 🙂

  Ferrarimotorn har inte pressats riktigt hårt två race i rad sen haverierna mitt på säsongen. Detta eftersom vi haft regn och stadsbanor som är snällare mot motorn. Vi vet alltså fortfarande inte om den verkligen håller två hårda race i rad. Massa har redan spelat ut sin “joker engine”, så ett haveri även på träning skulle vara mycket kostsamt.

  Hoppas att alla tar sig i mål och att det blir strid ända in på målsnöret!

 12. Lisa

  Alonso ETT ögonbrynshår före Heikki, hela tre tusendelar! Det är verkligen tätt i toppen.

  Vem vinner? Tja jag hoppas förstås att Daniel har rätt i sitt tips, men det kan nog bli svårt, Alonso var inte sådär helnöjd, (däcken förstås) och om inte pojkarna framför ställer till kalabalik så är nog en pallplats det mesta man kan hoppas på.

  Om inte grisarna ger sig ut på flygtur så Alonso vinner – så vinner Kimi. Har jag bestämt. 🙂 Han har skippat hajfenan, det är säkert ett gott tecken, och Hamilton kör slut på däcken. (jag kan rimma också!)

 13. Stefan Alsenmyr

  Jag tror att Hamilton tar det i år för jag kan inte bara tro att han gör en repris av fjolåret, trots tendenserna till “dåliga nerver” igen i de senaste loppen. McLaren bilen har utvecklats för mycket jämfört med Ferrari och framförallt BMW den senaste tiden. Om han vinner detta lopp? Ja det tror jag. Han har motivationen till att stoppa ett perfekt avslut på säsongen, med två vinster, i halsen på alla belackare. Har han nerverna? Om han är värdig!

  Det ger allt en tår i ögat av att se hur karriären har utvecklats sig för Jenson. En av de bästa och snabbaste på banan. I paritet med Kimi ungefär. Inte lika komplett som Alonso och Schumacher men galet trevlig i stället. Kanske därför jag gillar honom extra mycket. Men som Eje sa för något år sedan: “Snälla pojkar vinner inte VM…” 🙁
  Men någon gång kunde väl det motbevisas…

 14. Erik R

  Hade faktiskt till och med glömt bort att Jenson Button fortfarande kör. Han har ju blivit helt osynlig. Snacka om att vara på fel plats vid fel tillfälle.

  Finns i alla fall en positiv slutsats att dra av Hondas kräftgång: det räcker inte bara med pengar för att lyckas i Formel 1.

 15. Lisa

  Ja i varje fall kommer de att bli bättre (nåja sämre kan de ju knappast bli, så den förutsägelsen är enkel)

  Kan inte tänka mig att Ross Brawn inte kommer att se till att det blir litet bättre snurr på grejorna.

 16. men det krävs en klass-förare in i stallet. button är en grym talang (det är ju nästan otroligt hur f1 på något sätt lyckas slarva bort sina talanger, efter en säsong i en halvtaskig williams är nico rosberg nästan glömd) så det gäller att snabbt gå vidare. men, till honda krävs någon som kan utveckla bilen. en schumi. alonso hade suttit perfekt. så kan man ha en talangful button vid sidan av. barrichello verkar mest vara full av erfarenhet, men verkar dålig på att omsätta det till utveckling av bilen..

 17. När jag fattade intresse för F1 var Button favoriten och det är han fortfarande. Det känns surt att han sitter i en opel accord men det är bara att hoppas på att Stallet kommer tillbaka i god form 2009 och jag har på känn att de gör det. Då jeflars smäller det!

Leave a Reply