Kinas Grand Prix 2008: Schumi-eran är förbi, nu för tiden avgörs det i sista loppet i Brasilien!

Lewis Hamilton släppte inte det grepp han kopplat under helgen och tog hem Kinas Grand Prix, inte helt överraskande i ledning från start till mål (Sv. media: AB, EX, DN, SvD, SVT). Med Felipe Massas andraplats ligger han nu sju poäng bakom, för Kimi på tredje var ju VM över sen tidigare och Kubica fick inte till det idag och är nu också ute. AB har tider för TV här.

Själva loppet var väl om man ska vara helt ärlig ganska tråkigt. Trulli och Bourdais hade liten kamp i början och Trulli fick ge sig. Kimi låg länge tvåa, men släppte mot slutet förbi Massa. Inget att snacka om, jag tycker till och med att stallorder borde vara tillåtet. Cyklingen har länge kört med hjälpryttare och mot slutet av en sån här säsong är det helt naturligt. Däremot bör det inte finnas någon förstaförare i stallen i början av säsongen, men det har stallen nog gått ifrån helt (tänk Ronnie Peterson, eller mer modernt Rubens Barrichello..). En halvspännande eposiod var väl när Kovalainen fick punktering och fick rulla in i depån för att senare bryta. Men han var ju inte inblandad i toppen ändå. Sutil fick också ge sig, med det fick jag inte helt med mig vad det var som hände faktiskt. Någon som kan upplysa i en kommentar?

För en gångs skull var presskonferensen lite kul att se, den hoppar jag över ofta annars. Men han journalisten där frågade ju om omkörningen där och Kimi var ganska öppen och ärlig om det hela. Typiskt Kimi, han är skön. Massa betydligt mer försiktig.

Alonso kör riktigt bra nu för tiden i sin Renault. En fjärdeplats idag smakar som seger sa han visst själv direkt efter loppet. Blir som sagt mycket spännande att se nästa säsong. Det lutar väl åt att han stannar, hoppas han kunde få in en lite bättre stallkamrat i Piquets säte.. Han tog ju dock en poäng idag.

Coulthard för en gångs skull snabbare än Webber, men fortfarande inte snabbare än Vettel. Toro Rosso är väl denna säsongs stora positiva överraskning bland stallen. Förutom att Kubica tappade sina chanser i VM idag så var det en absolut helt ok dag för BMW, båda bilarna uppe på poäng är inte varje dag man ser.

Alla platser och poäng;

1.    Lewis Hamilton    McLaren    10 Points
2.    Felipe Massa    Ferrari    8 Points
3.    Kimi Raikkonen    Ferrari    6 Points
4.    Fernando Alonso    Renault    5 Points
5.    Nick Heidfeld    BMW    4 Points
6.    Robert Kubica    BMW    3 Points
7.    Timo Glock    Toyota    2 Points
8.    Nelson Piquet Jr.    Renault    1 Point
9.    Sebastien Vettel    Scuderia Toro Rosso
10.    David Coulthard    Red Bull Racing
11.    Rubens Barrichello    Honda
12.    Kazuki Nakajima    Williams
13.    Sebastien Bourdais    Scuderia Toro Rosso
14.    Mark Webber    Red Bull Racing
15.    Nico Rosberg    Williams
16.    Jenson Button    Honda
17.    Giancarlo Fisichella    Force India
18.    Heikki Kovalainen    McLaren    Retired
19.    Adrian Sutil    Force India    Retired
20.    Jarno Trulli    Toyota    Retired

Starten av Kinas Grand Prix här;

33 comments

Leave Comment
 1. jo, en sak till. bloggen har lite problem ibland och jag har snackat massor med dem på one om det är problem där. men ingen som riktigt vet. kan vara något med wordpress. det får vara så tills vidare. blir nog en liten uppdatering av bloggen efter säsongen och inför nästa, så får kika på det då. men ligger den nere nån gång, så är det bara att försöka några minuter senare igen!

  nu dags att smälta dagens lopp..

 2. TOBIAS

  Ett riktigt sömnpiller… rent pinsamt att se hur Kimi var tvungen att nästan stanna för att Massa skulle kunna ta sig förbi. Kul dock att det avgörs i Brasilien och det lär nog inte bli en lätt Match då det är Massas Hemmaplan och sen går ju banan åt andra hållet.

  Tror definitivt att Ferrari får ta och skärpa till sig lite nu som “team” en förare kan göra bort sig och han kan man byta ut men det är svårt att byta ut ett helt team. Hade det inte varit för att blunders från Ferrari så hade nog avslutningen på säsongen varit än mer spännande.

  Måste också ge kreds till Viasat Motor som är hur fin fint som helst… bar en sån sak som ingen reklam under loppet är hur skönt som helst och de har till och med hunnit intevjua lite folk. Däremot vill jag ge ett stort minus till Eje och Janne som allt för ofta tar ut saker i förskott och det blir mycket hyllningar till den förare som leder och hur bra han är och hur han utklassar de andra och ditten och datten. Satsa lite mer på konstruktiva diskussioner och anta att saker kanske inte alltid är vad man tror att det är. t.e. Så var Kimi lite långsam på sitt utvarv efter andra depåstoppet… Genast kommer det en kommentar om att Kimi inte hänger med och bla bla bla… blir så trött. Kimi körde självklart långsamt för att Massa skulle kunna komma förbi på ett naturligt sätt men som i slutändan inte blev så naturligt, inte förräns några varv senare så verkade de fattat galoppen. Dags för lite yngre förmågor med lite snabbare rexlexer… Hoppas Lövis har kvar sina iaf.

 3. Sebastian

  Loppet blev ju inte så spännande och den här Janne verkar mest förvirrad (när han inte läser varvtider innantill)… sällan något försök till analys, oftast bara en massa frågor. Om det inte händer något på banan så är det ju kommentatorerna som får stå för innehållet, men det blir ju inte så mycket på den fronten tyvärr.

 4. Erik R

  Tja lite av ett antiklimax blev det allt. Hamilton levererade, Massa gjorde inte det. Dagens höjdpunkt var nog Kimis garv när han fick frågan om teamorder på presskonferensen… 🙂

  Faktiskt lite skönt med ett lopp utan kontroverser och konstiga domslut.

 5. eller som dn skriver i sin text om loppet;

  “Men då inte Räikkönen kunde köra i fatt Hamilton var det naturligtvis naturligast att han släppte fram Massa som är den som kan hota Hamilton totalt”

  javisst javisst, klart klarast att han gjorde så.

 6. Björn

  Jo loppet var inte så spännade som man kanske skulle ha velat. Kimi stod faktiskt för höjdpunkterna, både gesterna på banan och kommentarerna i intervjun efter loppet gjorde i alla fall så att jag fick mig ett gott skratt.

  Lewis har ju inte utnyttjat sitt “jokerbyte” av motor men tydligen så finns det en regel som säger att det inte går i det sista loppet. Inte undra på att han körde så försiktigt i slutet.

  28.4
  f) Except during the last Event of the Championship season, each driver will be permitted to use a replacement engine without incurring a penalty the first time this becomes necessary during the season.

 7. Erik R

  Jag gissar att jokerregeln tillåter att man byter inför sista loppet, men inte när helgen väl har börjat. Nån som vet mer om hur jokerregeln ska tolkas?

 8. Danne

  När man ser Kimi och Massa i Ferrari, och tänker på hur det var med Schumacher och Massa, så inser man lätt att en bättre och mer komplett förare än Schumacher kommer vi inte få se på många år.

  Tur är väl det. 🙂

 9. Olag

  Hamilton körde som en gud idag… Ganska kul att Ferrari har så många olika förklaringar på platsbytet Kimi och Massa gjode..

 10. haha, håller med om det. med schumi var det en tjusning på sitt sätt. men nu är det kamp. hoppas det fortsätter så. lite nya regler gör ju också susen, ska inte tjata för mycket om att jag redan ser fram emot nästa säsong, men det blir något speciellt med slicks. precis som det var speciellt att bli av med traction controll.

 11. Pingback: Hamilton VS Massa i sista loppet « Petrify’s Blogg

 12. Lisa

  Usch vilket trist lopp. Grattis till Hamilton förstås, han körde felfritt och var helt ohotad, Ferrari hade 0 att sätta emot. Men gosigt att se att Alonso hängde med Ferrari någotsånär, synd bara att han inte fick chans att klå åtminstone EN Macca på banan, det hade smakat bättre än att Heikki fick punka.

  Håller med Daniel, platsbytet är inget att tjafsa om, det är F1. Det enda som är hyckleri på hög nivå är regeln mot teamorder eftersom den iaf aldrig efterlevs och aldrig har tillämpats någonsin.

  @ Erik R Med “Event” (stort E :-)) menar kära FIA lördag och söndag. På fredag i FP1 & 2 kör man alltid med nya motorer, racemotorn ska inte i förrän på lördagsmorgonen. Så det går inte att utnyttja någon joker i Brasilien.

  Och ja, jag håller också med om att Janne och Eje var litet tråkiga i dag, men å andra sidan var ju loppet så förb-t trist så jag tycker de var duktiga som inte somnade, jag hade trampat vatten minst lika mycket om jag varit i deras kläder. INGET hände ju efter första varvet förutom en punka och ett platsbyte. Väldigt upphetsande. :-/

 13. Lisa

  …och en sak till.

  Kära FOM, om jag får se Hamiltons pappas självbelåtna nuna EN gång till så ansvarar jag inte för följderna. Brorsan och morsan eller Massas pappa har jag inga problem med, men Hamiltons pappa får mig att vilja kasta saker på TVn!

 14. TOBIAS

  Jag tror inte Hamiltons Pappa går att bota då han tror att han är bätter än sin son och även efter att han körde in i leklapsten med den “lånade” Porschen.

  @Lisa
  Eftersom Alonso ville att Massa hellre vinner VM så är det ju klart att han inte kör om honom 🙂

  Hoppas verkligen att Alonso kommer igen med Renault bästa år och kan leverera direkt. Det käns ju som att de senaste loppen kört över BMW rätt så rejält. Och även Toyota för den delen. givetvis kan vi nog tacka Alonso för det men även Piquet har ju visat sig däruppe några gånger iaf.

 15. Sebastian

  Kollat på efterköret. Hamiltons farsa verkar ju vara en skön snubbe. Snyggt för övrigt när Lewis står med bottenplattan som lossnat på pokalen och tittar lite undrande… ska den vara så här… och kimi asgarvar (det är väl så han ser ut då). Made in china rulez 🙂

 16. Erik R

  @Lisa: Det är nog säkrast att du låser in TV:n på söndag om två veckor… 🙂

  Hamilton/McLaren och Alonso/Renault har verkligen gjort ett fantastiskt jobb med att förbättra sina bilar den senaste tiden. Ferrari var ju klart snabbast (i bra väglag) under de första 2/3 av säsongen, men nu kan McLaren (åtminstone Lewis) ganska enkelt köra ifrån på en sån här bana som normalt är perfekt för Ferraribilen, och Renault börjar nosa i hasorna.

  Men, det kan mycket väl vara tvärtom i Brasilien om två veckor. Just nu tycks spela liten roll vilket team som var bäst på en viss bana förra året, eller ens förra veckan. I slutändan blir det förarnas enskillda prestationer för dagen som kommer att avgöra.

  Kommer hemmapubliken att vara ett stöd eller bara ännu mer press för Massa? Kommer Hamilton att kunna köra taktiskt för mästerskapet eller kan han inte låta blir att försvara sin position till varje pris? Har Kimi verkligen motivation till att ge det där lilla extra för att hjälpa Massa. Kommer Alonso och Henki att ha tillräcklig fart för att kunna lägga sig i vad som händer längs fram? Kommer vädrets makter att ställa till det? Kommer den allsmäktiga Safety Car att röra om i grytan?

  Det blir två lååååååånga veckors väntan… 🙂

 17. Stefan

  Men kanske ferrari slutade bygga upp bilen nu på kimis bil och satsar på 2009 det gjorde en del stall förra året. Och medans Lewis satsar allt på bilen för och vinna 2008. kanske ferrari har lagt ner 2008 dem senaste veckorna… så dem är frächa då dem ska bygga 2009 bilen..

 18. Lisa

  Jo, jag har en stark känsla av att det kan tänkas bli mycket pappa Hamilton om två veckor, så det är nog bäst jag låser in TVn, huvvaligen. :-/

  Sju poäng är mycket för lilla Massa att försöka knapra in. Jag tycker att Massa haft otur, med en exploderande motor på sista varvet och en chefsmekaniker med ett MYCKET darrigt avtryckarfinger gick en massa (ha ha) poäng förlorade för honom utan att det på minsta sätt varit hans fel. Men visst, tillförlitlighet och mekaniker som kan jobba felfritt under press hör ju till spelets regler. Dessutom har Macca (läs : Hamiltons Macca) haft ett prestandaövertag sista delen av säsongen, precis som du säger Erik.

  Hursomhelst, det värsta om två veckor är inte pappa Hamilton utan att sen är det SLUT! Och oavsett vem som vinner kommer mellansäsongstomhetskänslan (fint ord!) att infinna sig pronto…:-(

 19. Erik R

  Massa har haft en hel del tur också med alla domslut som gått hans väg. McLaren-teamet har också gjort en del rejäla misstag. Beslutet att skicka ut Lewis på intermediate-däck i Q2 på Monza kostade många poäng.

  Oavsett vem som vinner tror jag de flesta av oss håller med om att det här var en av de bästa F1-säsongerna någonsin. Vilka fajter! Vilka race! Vilken oförutsägbarhet! Vilka kontroverser! 7 vinnare från 5 team och 4 mästerskapsledare. Toppförare som blandar otroliga prestationer med oförklarliga misstag. Hoppas verkligen att sista tävlingen blir kronan på verket.

  Det stora svarta hålet i racingkalendern närmar sig med stormsteg. Vi får väl hoppas att sista tävligen blir så fylld av kontroverser att vi kan diskutera och bråka om den ända fram till mars… 😉

 20. Johan B

  Var det någon som lade märke till Hamlitons Fuck-you tecken till Massa under presskonferensen? Ungefär i mitten av den andra frågan han får av intervjuaren. Kolla gesten mot Massa och kolla leendet efteråt.

  //Johan

 21. MONZABLOGGEN – en racingblogg av Jonas Bengtsson

  Jag vill tipsa om min nya racingblogg -MONZABLOGGEN! Här skriver jag om bilarna, banorna och hjältarna. Om slicks och champagne. Mestadels med fokus på de välkammade snedbenornas och de galna polisongernas tid, men även om den moderna racingen.

  Adressen är följande:

  http://monzabloggen.blogspot.com

  Välkomna att läsa och tycka!

  Jonas Bengtsson

 22. Lisa

  He he i bästa (eller värsta – beroende på tycke och smak) fall kanske det blir ett liknande scenario i Brasilien… 🙂

 23. “Oavsett vem som vinner tror jag de flesta av oss håller med om att det här var en av de bästa F1-säsongerna någonsin. Vilka fajter! Vilka race! Vilken oförutsägbarhet!”

  Ja, det har varit mycket spännande. Istället för att skriva allt igen vill jag länka till min blogg (folk utan självdistans undanbedes klicka) där jag spånar lite över säsongen som varit: http://podd.blogg.se/2008/october/surt-sa-raven.html

  Daniel vil lnog inte ha min text på hans sida – så jag länkar istället.. det kanske finns någon mer med min humor här som också ogillar Ferrari 🙂

 24. lol, håller med. bra text.
  och eh.. jo, håller med, lika bra att inte slänga upp den här på min blogg ja..
  kul med bloggtips! fortsätt skriva. när det blir ny version här (hoppas på en under vintern) så får det nog bli någon slags sammanställning av alla bloggar jag läser. tillsvidare ryker de rätt in i rss-läsaren!

 25. Lisa

  Undertecknad tycker att det var en rätt korkad och gnällig text, men inte värre trams än man läser i diverse forum, så – rock on baby!

  (friskriving: och jag är definitivt inget Ferrarifan…)

Leave a Reply