Kinas Grand Prix 2009: Sebastian Vettel triumferar när Red Bull slår till

Vilken fantastisk uppvisning! Är lite på resande fot, men några ord måste man ju få med först om dagens lopp i Shanghai. Efter osäkra förhållanden på grund av regnet drog det hela igång bakom säkerhetsbilen, och det var inte sista gången den var ute heller.

Sebastian Vettel från pole position drog inte ifrån på en gång utan var med och fightades med både stallkollega Webber som startade två platser bak och de båda Brawn GP. Vädret la nog lite käppar i hjulen för just Button och Barrichello. Men till slut satte Vettel in rycket och kapade åt sig de där 15-20 sekunderna som han höll i mål.

Stark insats av Webber också. Som nog är lite snopen att stallets första seger inte kom med hans hjälp..

Brawn följde upp på ett bra sätt. Härlig start på säsongen. Idag lite trubbel med väder och Barrichello var inte riktigt snabb nog under hela loppet.

McLaren slog tillbaka, jag trodde de skulle få lämna utan poäng. Hamilton kör aggressivt och det kunde till slut Kovalainen utnyttja och gå om. Riktigt kul att se Heikki uppe på poäng. Tyckte han gjorde ett stabilt lopp i regnet idag. Imponerande inte minst med tanke på hur stel bilen sett ut att vara under träningarna.

Ferrari å andra sidan är ju helt ute. Kimi har varit ute och snackat om att VM är över, och det tog inte lång tid förrän Massa var ute och Kimi var nere bland de sista platserna och tampades.

Vad mer, det hände så mycket så man minns ju inte allt..

Synd om Force India. Sutil låt an till att knipa första poängen. Denna gång också realistiskt. Det snackades mycket i Monaco, men där låg han ett pitstop bak och hade inte klarat av poäng oavsett. Idag var det inte mycket kvar av loppet när han fick vattenplaning (?) och gled ut från banan och in i däcksbarriären vid sidan. Riktigt surt som sagt.

Buemi i Toro Rosso också imponerande idag. Stallkamrat Bourdais sliter. Men inte i närheten av vad Piquet gör i Renault. Nu måste snart Briatore gripa in och sparka ut honom. Många misstag och väldigt lite bra uträttat ute på banan.

Slutligen ett ord om Williams. Mycket märklig situation där de är snabba under träning. Mest Rosberg, men även Nakajima kan visa sig fram där. I tävling under skarpa förhållanden är det mest pannkaka. De måste hitta på något eller lägga om strategi..

Återkommer senare under dagen med mer!

Platser;

 1. Vettel    Red Bull-Renault   (B) 1h57:43.485
 2. Webber    Red Bull-Renault   (B) +  10.970
 3. Button    Brawn GP-Mercedes   (B) +  44.975
 4. Barrichello  Brawn GP-Mercedes   (B) + 1:03.704
 5. Kovalainen  McLaren-Mercedes   (B) + 1:05.102
 6. Hamilton   McLaren-Mercedes   (B) + 1:11.866
 7. Glock     Toyota        (B) + 1:14.476
 8. Buemi     Toro Rosso-Ferrari  (B) + 1:16.439
 9. Alonso    Renault        (B) + 1:24.309
10. Heidfeld   BMW Sauber      (B) + 1:31.750
11. Bourdais   Toro Rosso-Ferrari  (B) + 1:34.156
12. Raikkonen   Ferrari        (B) + 1:35.834
13. Kubica    BMW Sauber      (B) + 1:46.853
14. Fisichella  Force India-Mercedes (B) +   1 lap
15. Rosberg    Williams-Toyota    (B) +   1 lap
16. Piquet    Renault        (B) +  2 laps

Fastest lap: Barrichello, 1:52.592

Not classified/retirements:

Driver    Team           On lap
Sutil     Force India-Mercedes (B)  51
Nakajima   Williams-Toyota    (B)  44
Massa     Ferrari        (B)  23
Trulli    Toyota        (B)  19

28 comments

Leave Comment
 1. Tomas

  ja det blev ett väldigt låååångt race iaf men förbannat roligt som vanligt, jävligt synd att sutil inte orkade knyta ihop säcken å få hem lite poäng till stallet.

 2. jo, nu blir det ju så där som jag skrev om efter förra loppet i regnet, att jenson button kan få svida för att han bara fick med sig halva poäng. resten av fältet börjar knapra in på försprånget brawn hade, och plockar fullpoängare. blir spännande att se mot slutet av säsongen vad de där halva poängen betyder..

 3. Sebastian

  Räikkönen kom på plats 10. Nästa helg vet vi om det blir fight till sista racet för att vinna bucklan. Som det ser ut nu så kan det ju bli rätt intressant trots BrawnGPs dominans de första två loppen.

  • Sebastian

   @Daniel: Du har skrivit fel i din resultatlista. Inte för att det blir så mycket roligare läsning, men världens lataste f1-förare fick ett ryck på sista varvet och tog sig till 10:e plats.

 4. TOBIAS

  Kul för Vettel, han kommer bli farlig den här säsongen och Red Bull kan lika gäran asspirera på titeln lika mycket som Brawn.

  Ingen kommentar om Ferrari som verkar ha enorma problem och jag kan tänka mig hur arga förarna är som inte har en bil som är snabb nog. Skulle vara kul och få lyssna på Ferraris nästa styrelsemöte i smyg 🙂

  • Erik R

   Ferrari har värre problem än att bilen inte är snabb – den kommer ju inte ens imål. 50% haverier hittills är ju inte så lyckat. De måste fokusera på de tekniska problemem innan de kan börja jobba med farten.

   Det sämsta Ferrari kan göra just nu är att få panik och börja möblera om i teamet. Då blir det bara mer kaos och osäkerhet.

 5. Erik R

  Kul race, även om jag tror det hade blivit ännu mer spännande i torrt.

  Renault stod för den största strategiblundern sedan, tja Ferrari i Malaysia. Att ta in Alonso i depå strax innan SC gick in var helt fel. Jag kan inte tänka mig att det var tomt i tanken efter 6-7 varv bakom SC. 2-3 varv i full fart hade räckt för att kunna gå i depå och ändå komma ut någonstans mitt i fältet.

  Intressant att alla fd världsmästare snurrade bort chanserna till en bra placering, även om Lewis till sist knep några poäng.

  • Sebastian

   Toro Rosso gjorde största blundern om du frågar mig. De borde skickat hem Bourdais när de ändå hade Sato inom pendlingsavstånd… Det går liksom inte att ha två personer med samma namn och initialer i samma team. Det blir bara förväxlingar och komplikationer.

   • Erik R

    I så fall gjorde Renault en dubbel blunder som även lät Piquet starta. Så Renault vinner blunder-kampen! 🙂

    • Lisa

     Renault vinner definitivt blunderkampen och borde få stå med dumstrutar på huvudena tillsammans med McLaren i Bahrain. Först sliter de som bävrar med att få till de nya prylarna och sen sabbar de allt jobb genom fullständigt prilliga beslut. Klart det inte var tomt i tanken, Alonso hade kunnat stanna ute lika länge som Vettel minus två varv. (de har samma motor så soppaåtgången bör vara lika) Och dessutom fick han stanna extra för rödljus i depåutfarten. Blä. 🙁

    • Sebastian

     Piquets blundrar resulterade ju i vinst i Singapore för Renault så han gör iaf nytta. Vad Bourdais gör vet jag inte.

     Alonso stannade tidigt för att mekanikerna var frusna och behövde röra lite på sig. Det fattar ju vem som helst 😀

    • Erik R

     (Oj, svarar visst på min egen kommentar)

     Det roligaste i sammanhanget är ju vi till och mod fick höra när teamet frågade Alonso hur läget var och han svarade att greppet var helt OK och att det borde gå bra att köra utan SC. Då chansar teamet på att det ska bli SC i 10-15 varv till… 🙂

 6. Andreas

  Läste någonstans att “diffuse” eller vad den heter hjälper inte i sont väder…. “bbc” online

 7. Anonymous

  läste nånstans tror bbc sa att diffuser eller vad den heter funkar inte i sånna väder som kinas gp…….mvh andreas

 8. Lisa

  @ Sebastian ha ha önskar Piquet ville göra om just den blundern litet oftare… 😛

  Bourdais kommer i mål ibland iallafall, Piquet nästan aldrig. Och Renaultmekanikerna kan väl hålla värmen nog genom att de ideligen måste springa och byta Piquets nosar, varför måste de dra in Alonso i sina gymnastikprojekt också?

 9. Erik R

  Jag antar att Renault chansade på att SC skulle stanna ute ytterligare ungefär 10 varv. I det fallet hade det varit rätt beslut. Snacka om felbedömning! Faktiskt nästan lika stor miss som att sätta på regndäck i torrt väder.

 10. Stefan

  Men tror det var så Elgh sa att Brwan bilen är så snäll mot däcken så inte bilen fick upp någon värme medans Redbull bilen tog på däcken mer..

 11. Timmy

  Det fortsätter vara mycket bra och intressanta lopp i år, och dessutom gick jag upp i ledning på F1bloggen Racing League. : )

   • Magenus

    Till nästa lopp åker Williams ut från min lista. Rosberg misslyckas ju ständigt och den där inkvoterade japanen gör ju inte en människa glad. usch. Nere på 12:e nu 🙁

  • kort vid internet, kopparhavets kapare f1 ser man fortfarande inget av på förstasidan..
   men tänkte lite på det där med att byta förare, det ser ut som att man kan byta, trots att man får minus i budgeten.. eller det kanske inte funkar att genomföra det nya köpet, eller?
   ska kika lite senare ikväll på om jag kan byta upp mig.. den där glock ser ju så lovande ut.. men så blir det pannkaka till slut..

   • Lisa

    Det gör man väl visst det, Kopparhavet etc ligger ju på en tjusig 24:e plats. 🙂 (och nej, det går inte att ha minus i budgeten, fråga Flav bara)

    Lisa F1 har spottat upp sig till en 40:e plats så strategin har varit något bättre än Renaults iaf…

    Och nu åker Williams-Toyotamotorn ut, de där sopprötterna kan man ju inte lita på!

 12. Erik R

  @Daniel: Liten korrigering angående Sutil i Monaco: Depåstoppen var klara, så vitt jag minns, men Sutil hade redan fått en stop-and-go som skulle ha utdelats efter racet (25 sekunder). Detta för att han hade kört om flera bilar under Safety Car (vilket var anledningen att han låg så bra till överhuvudtaget).

  Verkligen trist att det sket sig idag. Han hade fått kämpa som ett djur för att hålla emot de snabbare bilarna bakom de sista varven, men det fanns definitivt en rejäl möjlighet till poäng. Hursomhelst en klar moralisk boost för teamet.

 13. Johan R

  Vettel blir världsmästare en dag, det är jag övertygad om. Synd om Alonso, med en sån punkig bil måste man ju heja lite på honom 😉 Jag är lite besviken på Hamilton, nog för att det var snygga omkörningar på utsidan som han gjorde (ni noterade väl att han, liksom Schumacher brukade göra, låg och testade det spåret bakom SC), men en mästare ska inte vara av banan så många gånger som han var idag. Kul för Kovalainen att få komma före!

Leave a Reply