LG blir ny global partner till F1 och Bernie berättar att det blir medaljer i stället för poäng

Tidigare idag presenterades LG Electronics som ny global partner till Formel 1. Vet inte riktigt vad det egentligen betyder, men vi får väl se en god del mer av deras tvättmaskiner och mobiltelefoner och vad de nu gör. Nyheten är så ny att de inte har den på sin hemsida ännu (lge.com är sidan, inte exempelvis lg.se som går till Landstinget i Gävleborg..). Under presentationen berättade Bernie att han räknar med att hans förslag om medaljer i stället för poäng kommer

antas och bli verklighet redan nästa år. f1.com har en artikel om själva presentationen. Det är ju i alla fall en god nyhet så här i finanskristider att det finns stora företag som är intresserade av att satsa på F1. autosport har en story om det där med poäng och medaljer, såg just att SVT snappat upp det också. Jag har inte skrivit så mycket om det hela, men får återkomma när det närmar sig. Tanken låter lite knepig, jag gillar systemet med poäng och tycker egentligen man borde utöka poängdelen i stället. Men får gräva lite i det.

Och så har ju Red Bull köpt tillbaka sina andelar i Toro Rosso från Gerhard Berger. Därmed äger man stallet helt och hållet igen. Det finns lite snack ute på nätet om varför.. men inget man blir klok på. Ferrarimotorerna kan locka enligt någon. Är det någon här som har någon bra idé om varför? Toro Rosso skulle ju egentligen säljas..

Eftersom det är lite av en bland-post det här så kan jag också berätta att det ser ut som att Santander kommer gå från McLaren till Ferrari, från 2010. Låt spekulationerna börja igen.. gpupdate skriver att;

Spanish bank Santander will become sponsor of the Scuderia Ferrari as of 2010 according to the bank’s president. Emilio Botin, the bank’s president, confirmed at a football meeting in Paraguay his bank will move from McLaren to Ferrari.

Santander joined the McLaren team as a major sponsor in 2007 when Fernando Alonso joined the Woking base team. Fernando Alonso and McLaren ended their partnership at the end of their first season though and it was impossible for the bank to end its contract early. The team signed a contract for three season that will come to an end at the end of the 2009 Formula 1 season.

“Santandar will become Ferrari’s sponsor as of 2010, this is one thing that is certain,” said Botin.

According to Spanish media Santandar’s sponsorship is another sign the Italian’s are extremely interested to sign double world champion Fernando Alonso. Botin would love to see the Spaniard at Ferrari but remains realistic: “Alonso is the best driver in the world and we would love to work with him again. Unfortunately this is not our call though.”

15 comments

Leave Comment
 1. Sebastian

  Eddie Jordan ger en väldigt intressant förklaring till varför han tycker att medaljsystemet skulle vara en riktigt dålig idé:

  http://www.autosport.com/news/report.php/id/72256

  Men jag håller fortfarande på medaljerna, så länge poäng delas ut för konstruktörs-vm. Huvuddelen av dramatiken ligger runt de tre första förarna och där får medaljsystemet rätt effekt.

  De svagare teamen kan fortfarande ta poäng så statistiken finns där för alla som är up-and-coming. I vilket fall så är det roligt när en gammal lirar kommer med en vettig kommentar.

 2. intressanta synpunkter, men klart, poängen för konstruktörs-vm skulle ju finnas kvar, så det blir ju inte helt ett tomrum. och sammanställningarna kommer ju visa placeringar bland förarna så man ser vem som gjort bäst ifrån sig under loppen. ändå är det nog som eddie säger att det är en väldig motivation att ta just en poäng eller två för de där nere. man såg ju det under den här säsongen där force india snackade om att målet var en poäng under de sista loppen. att säga att målet är att sluta på en åttondeplats blir ju inte riktigt det samma.. men kanske skulle konstruktör-vm bli viktigare och mer intressnat i stället om man genomför det?
  oavsett så verkar det lite snurrigt just att det verkar vara bernies egna synpunkter som han kommit på, och så bara tryckt in i sporten. som eddie säger, borde nog diskuteras lite bredare först innan man kommer fram till beslut..

 3. Lisa

  Eddie har förnuftiga synpunkter, även om placeringar längre ner också räknas med Bernies system så blir det liksom inget handfast bevis på att man lyckats bra med en sämre bil, en “poäng” är ett sånt bevis.

  Jag tycker att hela medaljidén är fullkomligt huvudlös och jag kan aldrig tänka mig att teamen har gått med på idiotin.

  För det första är den totalt kontraproduktiv till F1:s policy om bättre tillförlitlighet, såsom att motorerna ska räcka tre race från 2009. Varför skulle nåt team då anstränga sig att göra motorer etc mer tillförlitliga om 6 guld och 12 DNF toppar 5 guld och 12 andraplatser? Kan nån förklara det för mig? Skruva upp eländet så mycket det går bara, håller det så vinner vi, håller det inte så skit samma, då vinner vi nästa race när vi skruvar LITET mindre.

  För det andra så tror jag inte alls att det kommer att bidra till mer omkörningar bland vinnarkandidaterna. Även om det nya regelverket kommer att underlätta omkörningar (vilket vi inte sett än) så finns fortfarande begränsningar i banor, aerodynamik (smutsig kontra ren luft) etc och sålunda – om man har chansen och kapaciteten – kommer det ändå ALLTID att vara enklare och säkrare att göra en omkörning i samband med depåstopp. Och skulle det mot förmodan vara nån slags pågående kamp efter sista depåstoppet så har jag hittills inte sett nån förare underlåta att “go for it” (Hamilton Spa 2008, Alonso Tyskland 2007, Kimi Suzuka 2005)

  Bernie borde ägna sig åt att försöka lappa ihop det med sin fru i stället för komma med dumma idéer.

 4. Meister

  Bernie borde sättas på hem och fråntas all beslutsrätt inom F1 snarast möjligt! Han vet ju inte ens vad han vill längre! Var inte alla nya regeländringarna till för att göra fältet jämnare? Att bara belöna de tre första kommer ju snarare göra det motsatta.

 5. Stefan Alsenmyr

  Nej jag gillar inte heller medalj-idén. Jag kan hålla med om att man borde premiera vinnaren mer men samtidigt att det är fel att ta bort moroten för de där bak som vill kämpa om småpoängen.

  Man bör i så fall hellre ge segraren mer poäng, säg 15. Sedan 10 till tvåan och 7 till trean och fyran ner till åttan får poäng som idag.

  Men medaljer känns inte seriöst riktigt. Inte heller att ändrar regler hela tiden…

 6. MR. Medeltid

  Nej, nej, nej. Inga jävla medaljer. Ska F1 gå och bli som fotboll?! Nej, tack. Bura in Bernie. Det är helt uppenbart att han tappat förståndet.

 7. bra poäng magenus, vad skulle egentligen det positiva av ett sånt förslag vara??
  tror bernie kom på det efter finalen i brasilien. lite för att massa vunnit fler lopp. och lite för att hamilton vann från en 5e-plats.
  tror hans tanke är att om det var medaljer skulle man kriga in till sista varvet för att köra om den som ligger framför. vilket ju är bra tveksamt.. i sista loppet kanske.. eller näst sista. men knappast resten av säsongen. att åka ur är ju fortfarande lika farligt, så man löser ju inget på det sättet.
  däremot skulle det ju slå av på motivationen för de längre ner, som vi snackat om tidigare här.
  men någon annan tanke kan jag inte se bakom. någon med förslag på varför medaljer skulle vara bra?

 8. Lisa

  Enligt vad Bernie säger så skulle det bidra till fler omkörningar, man skulle inte vinna nåt på att finåka och vara nöjd med en andraplats. Nähä, och medaljer gör förstås att bilarna går fortare också…? Vet som sagt ingen förare som finåker på andraplatsen OM han har en chans på segern. Däremot kan Bernie’s system säkert bidra till fler teamordrar, om “fel” förare leder och vinst betyder allt, så är det alldeles uppenbart att “fel” förare kommer att släppa förbi “rätt” förare. Kul.

  Vill man premiera segrar mer än man gör i dag så är det väl lättare att lägga på ett par poäng för vinst i stället för att komma upp med nåt hysteriskt medaljförslag som saknar all F1-tradition?

  Lg.se (landstinget i Gävleborg) hade nog varit bättre sponsor åt Bernie än lge.com. Jag är säker på att de har utmärkt senildemensvård.

 9. Sebastian

  Håller med om att Bernie verkar leva i sin egna lilla värld. Definitivt en massa bra argument mot medaljsystem, men det finns ett avgörande argument för medaljer.

  Om det räcker med 6 vinster så lönar det sig att chansa lite mer och det ger roligare racing.

  Ett team som normalt hamnar på 5/6 plats kan skruva som fan för ett lopp och kanske gå och vinna. När man lyssnar på argumenten bland kommentarerna här så låter det ju som att det är tråkigt, men jag tyckte det var skithäftigt när STR vann i Monza och att Toyotas chansning satte krydda på brasilien.

  Det måste löna sig att chansa. När det skiljer 1 sekund mellan de tio första på gridden så tror jag att det skulle kunna sätta krydda på varje lopp!

 10. Magenus

  Fö. hade jag hellre sett LG som partner till ett stall snarare än som en F1-partner. Kanske kunde vi fått ett nytt stall i LG’s regi eller som partner till ett av de redan befintliga stallen som är hotade av konkurs. Bearnie har tillräckligt med kosing enligt mig.

Leave a Reply