Matematiken inför Interlagos; vem behöver vad för att vinna?

Händer verkligen inte mycket så här i väntan på avgörandet på Interlagos i Brasilien om en vecka. Så bra tid att förbereda sig genom att få ordning på matematiken som kommer avgöra det hela. Så här ser det ut;

Lewis Hamilton säkrar segern om han
– vinner, helt enkelt.
– blir tvåa, något enklare.
– blir trea, ännu enklare.
– blir fyra, faktiskt ännu enklare.
– blir femma, löjligt enkelt för Hamilton den här säsongen.
– blir sexa och Felipe Massa blir tvåa eller sämre.
– blir sjua och Massa blir tvåa eller sämre.
– blir åtta och Massa blir trea eller sämre.
– blir utan poäng och Massa slutar trea eller sämre.

Inga direkt dåliga odds alltså. Felipe Massa tar hem det hela om han
– vinner och Hamilton slutar sexa eller sämre.
– blir tvåa och Hamilton slutar åtta eller sämre.
– men Massa tar också hem det om han och Hamilton slutar på samma poäng (Massa vinner, Hamilton sexa eller Massa blir tvåa och Hamilton åtta). Då har han fler segrar eller fler andraplatser

Lite längre ner i fältet blir Robert Kubica nummer tre i mästerskapet om han
– slutar på bättre placering än Kimi.
– inte tar färre än fem poäng mindre än vad Kimi tar.

7 comments

Leave Comment
 1. David

  Punka, motorras, utprejad, glömde bort att han ska i mål. Vinner han inte så känns det som om det ligger utanför hans makt, om bara nerverna håller. Kanske ska ta en wiskey innan… eller inte.

 2. Lisa

  Klarar han att kvalificera i första led (det känns ju som om det är Massas pole – förutsatt att det inte regnar, förstås) så går det nog bra om han inte får mekaniska problem eller trycker på fel knappar.

  Startar han längre bak kan vad som helst hända.

 3. Erik R

  Massa har sett rätt blek ut de senaste racen. Jag tippar Kimi eller Lewis på pole och Massa någonstans i andra led. Första kurvorna är betydligt knepigare på Interlagos än i Shanghai, så även om Hamilton tar pole med marginal kan det hända mycket på första varvet.

 4. D.B

  vad jag tror så är det nog större risk för att massa nerver kan svika… frågan är ju bara om Kovalainen kan vara nog högt upp för Mclaren att plocka hem konstruktörs mästerskapet också???

 5. Felipe Massa kommer att bli giftig. Glöm inte att det är hans hemmabana. jag tror att han tar pole position och sedan är det upp till Hamilton att hålla nerverna under kontroll på startvarvet. Klarar han det och inte kör gp2/gokart i de första kurvorna så bör han ju ta titeln. Han måste inte vara först in i första kurvan. Men jag undrar om han tänker så taktiskt när startljusen slocknar.

  För övrigt anser jag att alla Formel 1 intresserade även bör kolla upp mitt nya alster -monzabloggen. Nu finns det nämligen, vid sidan om denna förträffliga blogg, ännu racingbloggare där ute!

Leave a Reply