Minnescermoni för Ronnie Peterson på Monza

Fick ett bra tips på en artikel på teknikensvarld.se som berättar om den minnescermoni som arrangeras nere på Monza till helgen, söndag 8.20 på morgonen, 30 år efter Ronnies olycka där. Tackar för tipset! Dessutom kom en lång bra artikel upp på officiella f1.com nyligen, och i AB här. Klipper in hela svenska artikeln nedanför också;

Minnescermoni för Ronnie på Monza
I helgen körs Italiens Grand Prix i Formel 1 och det är då 30 år sedan Sveriges största racingstjärna Ronnie Peterson omkom av sviterna efter en masskollision direkt efter starten. I år hålls en uppmärksammad minnesscermoni.

På söndag klockan 8.20 hålls en minnescermoni på Monzabanans start- och målraka för örebroaren Ronnie Peterson, Sveriges största racingstjärna genom tiderna. Ceremonin hålls av Ronnies bror Tommy och bland de närvarande märks Lars Österlind (Svenska Bilsportförbundet, huvuddomare på årets F1-lopp på Monza), Max Mosley (FIA-president och grundare av March, ett av de stall Ronnie körde för), Sid Watkins (officiell Formel 1-doktor 1978-04), Alan Henry (motorsportsjournalist och författare till boken ”Superswede”), Fredrik af Petersens (motorsportsjournalist och författare till boken ”The Viking Drivers”), Eje Elgh (Formel 1-kommentator med förflutet som racerförare). På plats kommer också gamla Formel 1-förare vara. Redan torsdagen den 11, Ronnies dödsdag, hålls en minnesgudstjänst i Almby kyrka, Örebro klockan 18.00.

Ronnie Petersons Formel 1-krasch den 10 september, exakt 30 år sedan i dag, på Monza skakade landet. Precis som efter mordet på statsminister Olof Palme 1986 kan alla som var med redogöra för var de befann sig när de fick dödsbeskedet.
Helgen på Monza hade varit ett inferno av problem för Ronnie som kom till start i fjolårsbilen – en Lotus 78. Vad som sedan egentligen hände och vem som bär skulden blev ett långt och smaklöst skådespel. Länge spekulerades det om prestigesugna läkare, berusade tävlingsfunktionärer och hänsynslösa unga förare.
I dag har vi äntligen även här i Sverige börjat förstå Ronnies storhet och fokus ligger inte längre på ett eldhav på Monzas startraka.

I dagarna släpps även boken ”Minnen av Ronnie” på engelska och på Ronnie Peterson Museum jobbas det med en utställning om Ronnie och Monza där hans tre Formel 1-segerar från 1973, 1974 och 1976 står i fokus.

För er som ännu inte lyssnat på P3:s dokumentär som sändes lördagen den 6 september om Ronnie kan vi varmt rekommendera denna. Medverkar gör bland annat Staffan Svenby, Ronnies manager. Länk finner du under bilspelet.

6 comments

Leave Comment
  1. Lisa

    Fin artikel i Aftonbladet (eftersom jag alltid hugger efter dem när de skriver smörja är det väl inte mer än rätt att jag berömmer dem när de gör nåt bra) Tack Tobias! 😉

    Och detdär radioprogrammet är ju helt sagolikt, när man hör det inser man att inget är nytt under solen – den ständiga #1 – #2 diskussionen till exempel…

  2. Øyvin

    Bra artikkel.
    Jeg var på Monza 11. – 14. september 2008. Jeg hadde kjøpt T-skjorte med Super Swede og med Ronnies autograf på fra muset i Ørebro. Denne hadde jeg på med under F1 løpet på Monza og mange tok kontakt med meg og samtalen om Ronnie var igang med en gang. Mange husker han selv om det er 30 år siden den fatale ulykken på Monza i 1978.

Leave a Reply