Monaco Grand Prix 2008: En klassiker!

Loppet med allt? Tja, inte långt ifrån i alla fall. Det är ruggit länge sedan man satt så fastklistrad och hade så svårt att smita iväg på toaletten under ett lopp.. Lewis Hamilton kunde köra in som segrare efter två händelserika timmar i småregnet i Monaco. Nästan alla förare åkte upp och ner i placeringarna under loppet. Kubica höll sig långt framme hela tiden och utan tvivel det mest imponerande var Adrian Sutil som låg på en stabil 4-5 plats fram till sju minuter återstod. Då slirar Kimi till i en inbromsning och Sutil fick köra in i depå för att gråta av sig. Riktigt synd om Force India den här gången.

Hamilton var ju faktiskt inne i depån redan under första varvet efter att ha råkat ut för en mindre olycka. Rosberg råkade värre ut (se video nedanför) och kraschade ordentligt. Men några säkerhetsbilar senare tog han hem det

hela. Andra som gjorde bra ifrån sig är utan tvivel Sebastian Vettel, som jag ju tippat ner så sent som igår.. Bourdais försvann tidigt efter att ha halkat in i häcken på David Coulthard. Barrichello var länge sen man såg uppe på poäng, och där hade jag tippat upp Button.. tja.. Lite synd om Renault som inte helt fick till det. Piquet tog i lite för mycket efter att ha fått på torrdäck och halkade ur mot slutet, och Alonso slet hela tävlingen utan att komma så väl långt upp. Resultat och tider;

1 L. Hamilton McLaren 2:00:42.742
2 R. Kubica BMW + 3.064
3 F. Massa Ferrari + 4.811
4 M. Webber Red Bull + 19.295
5 S. Vettel Scuderia Toro Rosso + 24.657
6 R. Barrichello Honda + 28.408
7 K. Nakajima Williams + 30.180
8 H. Kovalainen McLaren + 33.191
9 K. Räikkönen Ferrari + 33.792
10 F. Alonso Renault + 0 laps
11 J. Button Honda + 0 laps
12 T. Glock Toyota + 0 laps
13 J. Trulli Toyota + 0 laps
14 N. Heidfeld BMW + 0 laps

Ej i mål;

15 A. Sutil Force India F1 + 7 laps
16 N. Rosberg Williams + 17 laps
17 N. Piquet jr. Renault + 31 laps
18 G. Fisichella Force India F1 + 40 laps
19 D. Coulthard Red Bull + 70 laps
20 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso + 70 laps

Nico Rosberg;

11 comments

Leave Comment
 1. Viktor

  Vilket race vi bjuds på!

  Kan bara hålla med dig Daniel om att detta racet kommer att gå till historien som ett av de mer innehållsrika på år och dagar.

  Mycket roligt att se att McLaren spänner musklerna och visar att de hör hemma i toppen av mästerskapet. Idag hade Ferrari och övriga konkurrenter svårt att matcha den racefart som McLaren hade i sina två bilar.

  Vidare kan man bara konstatera att om hade Kovalainen kommit iväg under formationsvarvet hade vi fått se två McLaren på pallen idag.

  Om det stämmer att Force India har lämnat in ett klagomål till FIA angående incidenten med Kimi är det i sig väldigt beklagligt. Vad menar de med det i sådana fall? Att Kimi skulle ha gjort det med flit? Eller av oaktsamhet? Nä, sådant händer i racing. Oavsett hur nära man är att ta sina första poäng…

  /Viktor

 2. Viktor

  Vilket race vi bjuds på!

  Kan bara hålla med dig Daniel om att detta racet kommer att gå till historien som ett av de mer innehållsrika på år och dagar.

  Mycket roligt att se att McLaren spänner musklerna och visar att de hör hemma i toppen av mästerskapet. Idag hade Ferrari och övriga konkurrenter svårt att matcha den racefart som McLaren hade i sina två bilar.

  Vidare kan man bara konstatera att om hade Kovalainen kommit iväg under formationsvarvet hade vi fått se två McLaren på pallen idag.

  Om det stämmer att Force India har lämnat in ett klagomål till FIA angående incidenten med Kimi är det i sig väldigt beklagligt. Vad menar de med det i sådana fall? Att Kimi skulle ha gjort det med flit? Eller av oaktsamhet? Nä, sådant händer i racing. Oavsett hur nära man är att ta sina första poäng…

  /Viktor

 3. Ja detta race var lika händelserikt som Canada förra året.
  Håller med Daniel i mångt och mycket och det var snöpligt att Kimis bil fick en “konstig” sladd och jag undrar om han ens hade hunnit gå på bromsen där?

  Något som jag tyckte var väldigt märkligt och det var när den andra säkerhetsbilen kommit ut efter rosbergs incident så kändes det som att McLaren och BMW mjölkade lite väl mycket. typ 2-3 varv efter att det var tillåtet att återta sin position för varvade biler så kör först kovalainen och en stund senare kommer Heidfeldt… Radio trubbel eller mjölkning? De flesta visste ju att det inte var så lång tid kvar och McLaren låg etta och BMW tvåa.

  Att Force India skulle få ut något av klaga på Kimi efter incidenten är föga troligt då det knappast var med flit. “Racing incident”

  I efter hand så kan man ju bara säga, för att klara av detta lopp så var man tvungen att ha en hyffsad bil och en ofantligt massa tur.

  För min del så kunde de gärna få stryka detta lopp från kalendern och även nästa i Canada då det är riktiga skitbanor.

 4. Lisa

  Ja man hade knappast tråkigt en sekund…

  Fast för mig känns det mer som om Ferrari schabblade bort sina chanser (både förarna och teamet) än att McLaren var bätte, även om Hamilton körde mycket bra efter sin inledande övertändning – och dessutom hade inte så litet tur med SCs och annat. Välförtjänt seger i alla fall, och MYCKET välförtjänt andraplats för Kubica.

  Men Sutil var väl ändå dagens man, det var ett elände att det slutade som det gjorde. Kimi var kanske klantig, men klantighet är tillåtet även om det inte uppmuntras…:-) Att klaga till FIA verkar litet överdrivet.

  Piquet gjorde ett riktigt bra lopp så länge han var på full wets, och att begära att han skulle kunna köra på torrdäck när tillochmed Alonso hade problem, var väl litet väl optimistiskt från teamet men de hade förstås inget val, Piquets full wets var helt slut.

  Alonso själv ville nog litet för mycket och det kunde ha slutat väl om han inte hade trasslat in sig med Heidfeld (jag säger som Ture Sventon – ständigt denna Heidfeld!) Som det nu var lyckades han väl enbart med bedriften att ge mig åtminstone tjugo gråa hårstrån….:-(

 5. håller med om att det med att klaga till fia är lite att ta i. synd om sutil, men det blir minst sagt konstigt om fia ska gå in och ordna med en sån sak i efterhand..

 6. jo, en sak till. sitter och uppdaterar vm-tabellen. riktigt bra resultat idag, där börjar det spetsa till sig igen. hamilton tar över som ledare och båda bmw-förarna ligger före kovalainen. misstänker att det kan bli ruggit jämt mot slutet där. däremot börjar jag undra om det inte är massa som ligger bäst till. han har börjat hålla en hög jämn nivå nu för tiden..

 7. Vänta bara tills vi kommer åter till Europa efter Kanada… då lär det väl visa sig hur det går.

  Jag tycker inte Ferrari schabblade mer än någon annan om man tänker på avåkningar etc.
  Kimi satte ju snabbaste varv på slutet till och med så bilen var det nog inget fel på mer än att den kanske inte var optimerad för regn. Men om man ska gnälla något på Ferrari så må det väl ändå vara Massa som borde hållit Hamilton bakom sig.

  Vi får väl se hur det går i Kanada, en stadsbana precis som Australien och vi får hoppas på soligt väder 🙂

 8. Läste precis att det inte blev något straff för Kimi men Sutils klagomål vändes emot honom så att han fick en varning fast för en annan försele… tydligen körde han om 3 bilar på varv 13 under gul flagg.. ajabaja. Inte undra på att han kom upp sig.

  Gamla skrynkelgubben Niki Lauda uttryckte sig i tysk tv så här om Kimi
  “I cannot understand how the highest paid driver can have a race as stupid as that,”
  Niki själv borde väl minnas nürnburgring 76 och kanske ta en funderare om sitt uttalande.

 9. Olag

  Det kan inte vara tur att ha en ledning på 40 sekunder och sedan efter säkerhetsbilen dra upp en lucka igen.
  Det är nästan som man önskar att det skulle regna vart år i Monaco 🙂
  LH var i toppform idag och bevisa att han kan.
  KR hade sin form svacka
  FM är inte bättre.
  HK har fortfarande sin otur att bemästra.
  RK bevisa att han är en toppförare
  AS hade en super bra dag fram till Kimi sabba dagen.
  FA friskt vågat med torrdäck.

  Den med mest tur idag var Kimi med 2 noskonsbyte och körde snabbaste varvet.

 10. Lisa

  He he, Lauda ja…

  Det verkar nästan som om det är obligatoriskt för pensionerade förare att hela tiden öppna truten och säga dumheter, men om det delas ut nåt pris för rubrikgivande struntprat är Lauda en säker vinnare.

Leave a Reply