Proteststorm i Formel 1, Toyota diskas i kvalet och startar sist

Det vill säga.. ännu mer sist än Lewis Hamilton som sedan tidigare fått fem platsers straff för byte av växellåda. Läste att DN skriver att finsmakarna kan se fram mot en dramatisk säsong.. och den är ju redan igång. Full av skandaler verkar också vara en ingridiens. Efter att Diffusor Gate intagit F1, där stallen sen godkänts av FIA, men ärendet kommer upp den 14e igen, så är det nu Toyotas tur att åka på smäll.

Efter den tekniska kontrollen har tävlingsledningen inte godkänt hur stallet löst bakvingen (AB). Alltså inte helt diffusern som det snackats om, men vi är ju i samma område.. Bakvingen ska på något sätt varit för flexibel, vilket inte är tillåtet längre. Det är utan tvivel ett ordentligt bakslag för Toyota, som faktiskt för en gångs skull såg ut att leva upp till förväntningarna och försnacket.

Men, Trulli och Glock alltså långt bak.

Så nästa, Williams har protesterat mot Red Bull och Ferrari för deras lösningar på aerodynamiken på frontvingen enligt f1technical här. Skulle det bli straff ut av det är det ruggit dåliga nyheter, särskilt för Red Bull som fått in Sebastian Vettel på tredje plats och Webber nere på plats tio. autosport har storyn här.

Mer lär onekligen följa..

En mer kul och spännande nyhet är att FIA nu för tiden publicerar vikter på bilarna. Det visar sig att ingen av de första stallen egentligen är särskilt lätta, upplagt för kul racing alltså. Och Brawn GP bara imponerar mer och mer. Så här skriver grandprix.com;

[Raderade ursprungliga listan, Sebastian hade en bättre i kommentarerna, den kommer här]

Pos. Driver Car weight
1. Jenson Button 664.5kg
2. Rubens Barrichello 666.5kg
3. Sebastien Vettel 657kg
4. Robert Kubica 650kg
5. Nico Rosberg 657kg
6. Felipe Massa 654kg
7. Kimi Raikkonen 655.5kg
8. Mark Webber 662kg
9. Nick Heidfeld 691.5kg
10. Fernando Alonso 680.7kg
11. Kazuki Nakajima 680.5kg *
12. Heikki Kovalainen 690.6kg
13. Sebastien Buemi 675.5kg
14. Nelson Piquet 694.1kg
15. Giancarlo Fisichella 689kg
16. Adrian Sutil 684.5kg
17. Sebastien Bourdais 662.5kg
18. Lewis Hamilton 655kg
19. Jarno Trulli 660kg
20. Timo Glock 670kg

14 comments

Leave Comment
 1. Erik R

  Snacka om förvirring. Det blir alltså minst 5 stall som startar under protest. Kommer verligen Toyota att kunna starta överhuvudtaget? De lär väl knappast kunna bygga om den på plats?

  Teoretiskt sett skulle en 11:e plats kunna räcka till seger imorgon… 🙂

 2. Sebastian

  Toyota säger att de enkelt kan bygga om bilen på plats om de bara får plocka ut den ur Parc Fermme.

 3. Hej.

  Jag är en F1 fan okej “Ferrari” men ändå jag tycker att det är rätt jag blev rätt chockad att TOYOTA fuska. Det trodde jag fan inte att dem höll på och mixa om dem än reglerna. Protesten mot (BRAWN GP , TOYOTA och WILLIAMS) Helt rätt av renualt , ferrari och red bull asså dem har gjort luft flödet lite fuskit men jag tror det är något med brawn teamet okej ross brawn han var ju stall chef för Ferrari och det. Han tog ju över Hondas förra stall men att kunna göra en bil bäst genom 1 månad mindre än Ferrari och testat är jag chockad för Ferrari get skit mycket men ändå och så gör dem typ 1.26.100 eller q2 1.25.865 helt otroligt tror inte riktigt på ross brawn teamet kan göra allt det där så fort men vad vet jag ? Barro är typ 39 och jenson är inte så jävla bra som ” Robert kubica, L hamilton och Kimi men det är något med bilen skit säker.

 4. TOBIAS

  Vilket jidder det är då, kan de inte göra en såpa på detta som de sänder mellan racen 🙂

  Ska bli kul och se om KERS bilarna kan avancera i starten då de är lättare (iaf. Ferrari) än tätbilarna.

  kommer ha sömnproblem inatt 🙂

 5. olag

  Trevligt att F1 ska börja med att loppen ska avgöras i domstolar och liknande….
  Nu kom man ihåg varför man ibland hata F1.

 6. Sebastian

  Med tanke på hur lite de satsar på det redaktionella på Aftonbladet så är det garanterat någon som precis lärt sig ms paint…

 7. David

  Fattas bara att Ron Dennis lämnar in en protest mot att Flavio har tagit av sina blåa brillor så man inte känner igen honom… När ändå alla protester haglar.
  Eller varför inte en protest, mot protesten?

  prosit

 8. Lisa

  Williams fick nog litet kalla fötter, de insåg väl att om man själv tolkar reglementet litet “fritt” så måste man tillåta andra att göra samma sak.

  “Williams recognises the possibility that in this area there could be more than one interpretation of the rules and therefore does not feel it appropriate to continue with the protests.”

  Right…

 9. TOBIAS

  Aja det lär bli ett spännande lopp iaf. får vi hoppas. Och vem säger att någon av bilarna kommer i mål… ny säsong och helt nya bilar. Förra året var det ju bara 7st som kom i mål så vi får nog allt se hur det slutar 🙂

Leave a Reply