Racing tillåtet i Schweiz igen, andra vill förbjuda det helt och hållet

Ett intressant förbud mot racing har just hävts i landet berättar Schweiziska tidningen Blick. Ännu så länge, och troligen aldrig mer eller mindre, har det inte så mycket med Formel 1 att göra. Men, men, vem vet. Schweiz har arrangerat F1-lopp med det senaste gick 1954 då Juan Manuel Fangio vann på Bremgartenwald.

Förbudet mot motor-racing har gällt sedan den stora crashen i Le Mans 1955 då över 80 personer förlorade livet. Schweiz tillsammans med Sverige införde då förbud mot racing, vilket Sverige lyfte igen ganska snart. Men i Schweiz förblev förbudet alltså fram till nu, då röstsiffrorna 97-77 vann en omröstning om det i riksdagskammaren (eller? Någon som är bättre på schweizisk tyska än mig kan kanske avgöra var?). Anledning för att häva förbudet som togs upp särskilt var rollen för inhemska leverantörer till bilar och positiva effekter för turismen. Till vad är osäkert, det rapporteras inte om något planerat lopp ännu.

Den politiska vänstersidan i landet röstade mot förslaget och menar att det är fel att häva förbudet i dessa tider av miljö- och klimatdebatter. Att tillåta racing-tävlingar ger fel signaler menar man och landet borde satsa ytterligare på sina andra sportsarrangemang. Tydligen frukar man också att schweizarna ska börja köra som galningar på gatorna;

Es wird dann mehr gerast auf den Strassen

Kommentarerna på tidningens hemsida till artiklarna om förbudet är uteslutande positiva till att man tillåter tävling igen. Angående miljöaspekter menar Urs Widmer från Niederuzwil att alla de stora tävlingarna som cykelgiron etc bidrar med mer utsläpp än F1. Någon som räknat på det? Att förbjuda motorsport helt och hållet har annars i veckan lyfts fram i en artikel av The Heralds James Porteous som tycker särskilt illa om F1-bilar och säger;

The faster the car, the faster it destroys the Earth – simple. Winning races and saving the planet are not compatible.

FIAs kommunikationschef har gett svar på tal i samma tidning och slår till ganska hårt mot James artikel;

I am appalled and dismayed at the naivety of James Porteous’ article. Did he call any F1 teams or speak to anyone from the FIA before arriving at his ueducated conclusions?

Vad gäller framtida lopp i Schweiz så har BMW-Saubers teammanager Beat Zehnder uttalar sig om att en dröm om ett F1-lopp är orealistiskt, och grunden är pengar. Även en nybyggd bana, om man skulle få för sig att bygga en, skulle inte kunna tävla med Abu Dhabi eller Sydkorea med finansiellt stöd. Infrastruktur som skulle behöva komma i tillägg, som flygplats, hotell och tusentals parkeringsplatser skulle stöta på ordentlig patrull i Schweiz tillägger han.

Tidningen visar i alla fall en bild på hur glada politikerna blev som genast sprang ut och började spruta champagne på varandra. Vuxna män som gör saker tillsammans helt enkelt. Och visst kan man förstå deras glädje, samtidigt som James har en poäng. Men undrar om man inte angriper problemet med klimatet på fel sätt genom att tänka sig att förbjuda Formel 1. Vad med att förbjuda Nascar eller Indy-loppen eller något annat? Klimatet angrips nog bäst genom att angripa länders totala utsläpp och insatser på enskilda industrier, inte motorsport i sin helhet. Däremot kunde man gott tänka sig lite snabba och tuffa regler, för bränsle eller annat. Formel 1 skulle inte lida av att bilarna tvingades gå på etanol eller liknande.

Leave a Reply