Red Bull trycker till och Vettel tar pole i Kina! Ferrari och McLaren långt bak.

Det känns som att racingen är tillbaka! Vilket fantastiskt kval vi fick se idag. Nu stiger spännings-faktorn inför morgondagens tävling. Sebastian Vettel och Red Bull gjorde en fantastisk insats, men först till att det börjar jämna ut sig i fältet.

Det var ju kanske väntat, men inte på det sätt det sker. Nu är Red Bull med i toppen på alvar (även om vi just nu inte vet vikten, de kan mycket väl köra mycket lätt) och Alonso GP (som normalt kallas Renault) skuggar.

McLaren och Ferrari däremot verkar fast placerade en bra bit bak i fältet.

Vettel; vad ska man säga? Satt helt iskall kvar i bilen under nästan hela andra och tredje delen av kvalificeringen. Så glider han ut och sätter ett var sitt supervarv och plockar hem pole position. Det enda man kan fråga sig är ju dels om bränslevikten. Här känns det som möjligheter för en riktigt lätt bil. Också Webber slog till med nästan sekunden snabbare varv än Button ibland. Dels är ju frågan om det bara var för att spara på däcken som han stod still så länge, eller om de faktiskt är lite oroliga för något med bilen som gör att de inte ville köra den mer. Oavsett, spektakulärt resultat från Red Bull.

I Toro Rosso är det ju en annan Sebastian, Buemi, som imponerar. Ännu en gång före Bourdais, denna gång ganska tydligt. Buemi har kommit sig gott tillrätta i sitt första F1-stall på en gång. Bourdais däremot måste nog, precis som Piquet borta i Renault, se till att hitta lite fart och definitivt hålla sig undan enklare egna fel. Bourdais idag lite gnällig igen lät det som, så var han när han kom in i F1 tyckte jag, och nu var det snack om smuts på däck och sånt.

Och Brawn har man ju blivit så bortskämd av att det känns som att de halkat efter när man finner dem just bakom förstaledet på gridden. Men gissar att de har lite mer bränsle, självförtroende till det har dem, och att de kommer ge sig in i tätstrid ganska snabbt i morgon.

Det samma gäller väl Alonso. Högt upp, som vanligt ruggit vasst kört. Han blir en stark utmanare.

Synd för Toyota med Glocks byte av växellåda. Lite märkligt långt bak ändå. Och Williams verkar ju få till det på träning, men inte under kval eller tävling. Rosberg håller sig där framme, men han behöver betydligt mer understöd från Nakajima.

Slutligen ett ord om BMW; katastrofalt dåligt kval. Verkade helt enkelt inte hitta farten. Och Kubica ut i första delen är ju bara ett misslyckande. Han har ju bara Force India bakom sig.. Heidfeld bäst av de som rök ut i andra delen, men fortfarande långt under standard. Här väntar hårda tag i morgon..

Ut i Q1;

16. BOURDAIS Toro Rosso 1m36.906s

17. PIQUET Renault 1m36.908s

18. KUBICA BMW 1m36.966s

19. SUTIL Force India 1m37.669s

20. FISICHELLA Force India 1m37.672s

Ut i Q2;

11. HEIDFELD BMW 1m35.975s

12. KOVALAINEN McLaren 1m36.032s

13. MASSA Ferrari 1m36.033s

14. GLOCK Toyota 1m36.066s

15. NAKAJIMA Williams 1m36.193s

Q3;

1. VETTEL Red Bull 1m36.184s

2. ALONSO Renault 1m36.381s

3. WEBBER Red Bull 1m36.466s

4. BARRICHELLO Brawn 1m36.493s

5. BUTTON Brawn 1m36.532s

6. TRULLI Toyota 1m36.835s

7. ROSBERG Williams 1m37.397s

8. RAIKKONEN Ferrari 1m38.089s

9. HAMILTON McLaren 1m38.595s

10. BUEMI Toro Rosso 1m39.321s

Ut i Q1;

33 comments

Leave Comment
 1. Peter

  Renault kom ju med modiferad diffuser, undrar om det var skillnaden idag att Alonso blev 2a. Ska bli kul då Ferrari o McLaren får rätt på sakerna, förhoppningsvis till nästa race!

 2. Affe

  McLaren hade på sina saker idag, kom 18 väskor med nya delar, endast på Hamiltons bil dock, detta kan ju vara en bidragande orsak till att Kova har släpat efter hela helgen. Är samma sak hos Alonso GP, Alonsos bil byggdes om under natten och Nelsons fick stå och damma, det är tråkigt att det blir sådan här särbehandlig även om man förstår att man satsar på det bästa kortet. Dock tycker jag att Kova har fått utstå nog skit i Silverpilens regi och alltid tankats fel eller inte prioriterats pga. Hamilton.

  Något som slog mig när jag skrev detta var att Alonso lämnade stallet för att han hamnade i skymundan och han bytte till Renault där han direkt blev den bortskämde gullegrisen som han klagade på att Hamilton var under sitt första år i McLaren. Han tålde inte konkurrensen verkar det som, inget ont om Alonso som enligt mig är en av de bästa förarna, två segrar i fjol med undermåligt material och dagens kvalresultat säger väl lite om det. Skall bli skoj att se vad som händer med honom i framtiden, om han kan få två år i Ferrari så tror jag att vi kommer att få en pånyttfödd världsmästare, för jag tror inte att Ferrrari kommer att göra om samma misstag och bygga en undermålig bil. Eller kommer Renault kunna bygga en vinnarbil igen åt sin världsmästare från 5 år tillbaka?

 3. kenneth

  förmodligen är väl topp 3 ganska lätt om man ser på tiderna…. men om nu alonso fått bättre fart i bilen sen han fick bla bättre diffuser…. då förstår man ju varför diffuserbilarna varit så snabba =)

  när alla team har fått ordning på bilarna så är ordningen återställd, brawn och toyota blir rundningsmärken igen….

  man börjar se att lite gamla takter från dom 3 stallen nu trots dom har bra bilar att det inte är 100% perfekt… så snabba bilar och inte i topp…vad gör toyota? =)

  Tycker Ferrari och Mclaren gjorde hyffsat i från sig trots allt…men Mclaren har ju lite nyare grejjer på sin bil än ferrari dock! men vad dålig Mclaren är med mycket bränsle ombord! lyfter innerhjulet hela tiden och bottnar ur totalt….blir nog inget kul race för dom!

 4. Erik R

  Härliga förutsättningar inför imorgon! Det blir oerhört spännande att se vikterna på bilarna. Jag gissar att Brawn körde hyfsat tungt och att Alonso satsar på en kort första stint med de mjuka däcken.

  Oavsett vikt – vilken fantastisk prestation av Alonso och Renault! Bilen var ju en hopplös bromskloss i Malaysia, men här tar han den till första startled. Visserligen ingen KERS, men det vore väl konstigt om inte Alonso tar starten imorgon.

  KERS – vilken totalflopp! Stall efter stall plockar bort det och bara en KERS-bil tar sig till Q3. Ska vi gissa att det enbart blir McLaren som kör KERS nästa race?

 5. Anonymous

  Hahaha !! Från Andreas hahahha! Nu får ni se “brawn gp” ni måste hitta på mer i te lata er på samma instalningar och säga ” vi vinner enkelt vi har ju bilen vi behöver inte göra mer” hahaha där ser ni dem som jobbar mest är ju red Bull och dem visar att dem är mer värda än brawngp som tror för mycket hahaha jenson startar 5 hoho…. Imponerad på ferrari é ferrari fan men dem har ingen deffure men kimi blir 7 …. Men dem kommer vänta bara

 6. Lisa

  Jahaja, det där var ju inte så dumt. 😛

  Fast Alonso har nog inte många droppar bensin i bilen, han är den som har minst tidsskillnad mellan Q2 och Q3. Vet inte om det är sådär jättebra strategi, men Alonso GP vet möjligtvis bättre. Red Bullarna har kanske heller inte så mycket soppa men farten verkar genuin, de flög ju genom hela kvalificeringen. Synd om de ska förstöra designen med att klämma in en ny diffuser, det verkar inte behövas heller.

  Och Buemi! Fantastiskt fin prestation att ta sig till Q3. Det är ju bara tredje loppet i hans F1-karriär och han har väl knappast sett denna bana förr. För Felipe baby blir det nog däremot inget roligt lopp, han har haft däcksproblem hela helgen.

  Spännande blir det i vilket fall som helst i morgon!

 7. WAG THE DOG

  Min nye gullegris på pole! Yes!! Nu är jag inte sååå ledsen att dom röda bilarna släpar efter.
  Ska bli spännande att se racet imorgon!

  • Sebastian

   Vikterna var iaf ingen överraskning, bara kolla i Q2 när alla körde med låg vikt. Om man startar på de mjuka däcken så måste man ju stanna inom 10 varv annars blir det ju gummigrus for life… så att de kör med det eller mindre är ju en vettig plan.

   Brawn GP är ju ca 0,26s snabbare än vettel och 0,65s snabbare än Alonso om man kompenserar för vikten. En intressant fight blir Hamilton och Räikönnen. Där kan vi se the power of KERS för Kimi brukar sätta rätt bra starter. Sen bör Hamilton kunna ta två rader upp till Trulli som är 1,2s snabbare per varv. Då får vi se om KERS är användbart även vid så stora skillnader i varvtid.

   • Lisa

    De kunde knappast använda kolfiber igen och eftersom oinbyggda avgasrör är förbjudna så måste de ju hitta på nånting. På med litet plåt bara! Men visst ser det häftigt ut! 🙂

    • kenneth

     det sitter inga avgasrör under dessa plåtar!….det är enbart en lagning och värmeskydd….

     avgasrören sitter innanför dom största hålen!!

 8. TOBIAS

  En eloge till Buemi som visar att han är nummer ett i Toro Roso, kicka Bourdais och skicka in någon som kan köra.

  Tråkigt för Kimi med dåliga däck, säkert därför han tankade upp bilen inför Q3.
  Förstår dock inet varför Ferrari inte byggt om bilen som Renault och McLaren, fortfarande strul med teamet känns det som???

  • kenneth

   dom kan inte tack vare sin bakvagn som är konstruerad på ett annat sätt och inte har plats för det…dom måste bygga en helt nybil först

   tråkigt men sant….men jag tycker kimi var med ganska bra i Q2 ändå….trots dom flesta bilar har uppdateringar på diffuserna!

   skapligt stor ändring på renaults diffuser =) grymt stor “mittkanal” så jag hoppas Briatore kan sluta gapa nu då!

 9. kenneth

  Brawn bilarna ligger lite risigt till…dom är ju inte direkt snabba i starterna! dom 3 första har lätta bilar och kommer att sätta ett högt tempo från start på sina mjuka däck som jag antar dom startar på….tappar brawnbilarna några placeringar och får ligga bakom några varv då är vinsten borta =)

  HOPPAS HOPPAS….så jag slipper se jenson och hans pappas fula smile!!!!!!!!

  • Sebastian

   De kommer nog trycka på när de lätta bilarna går i depå. Det är nog större chans att Hamilton plockar JB med en feltajmad inbromsning än att han inte får en fin lucka efter varv femton.

  • Magenus

   Brawn har 6 varv eller nåt i den vägen att gasa på efter att Vettel, Webber och Alonso gått i depå. Kan nog bli bra tajt mellan dem. Hursomhelst fan vad isakall Vettel var. Jävligt coolt att se.

 10. kenneth

  är inte så säker på att dom har nå extra övers till denna tävling… skulle dom tex hamna bakom bakom trulli så vet vi ju hur mycket bromskloss han kan vara =) ännu värre om hamilton gör en kanonstart med kers, sen få ligga bakom honom några varv och tappa evigheter…

  håller bilen tror jag Vettel kan plocka hem detta race! han bils vara ju jävligt snabb i Q2 om man jämnför med brawn bilarna

 11. cia

  Haha…. Dear brawn gp … Hope you guys louse cous red Bull are not anymore Bull shit … Mvh red bull Andreas

Leave a Reply