Rubens tar hem Valencia, Vettel i trubbel efter ännu ett motorhaveri

Det såg i alla fall ut som ännu ett motorhaveri och nu har Sebastian Vettel problem i jakten på de båda Brawn. Han har väl använt de motorer han har tillåtelse att köra med utan att få placeringsstraff nu.. blir tufft framöver.

Rubens Barrichello gjorde ett kanonlopp. Låg långt framme hela loppet och tillsammans med perfekt strategi som vanligt från Brawn blev det till slut vinst.

Jenson missade i starten och halkade ner ett par placeringar. Inte helt säker nu, men tror kanske han gjorde sämsta starten i hela fältet.

Hamilton och Kovalainen på bra placeringar, men Lewis borde nog vunnit om det inte varit för att stallet blev sena med att få ut hans däck vid ett depåstopp och värdefulla sekunder tappades.

Kul för Kimi att vara uppe i toppstrid. Tillfälliga stallkollega Badoer har det tuffare.. inte sist, men ruggit nära. Nakajima fick punktering, annars är det nykomlingarna där nere. Badoer gjorde en vass start, men var ute och härmade Piquet vid några tillfällen och snurrade runt.

Slutligen ett ord om Valencia. Banan är ju fin, vattnet är fint, båtarna är fina. Men jäklar vad sega lopp det blir där nere.. Ska vi verkligen ha kvar den här banan på kalendern i framtiden?

Placeringar;

Pos Driver    Team           Time
 1. Barrichello  Brawn-Mercedes    (B) 1h35:51.289
 2. Hamilton   McLaren-Mercedes   (B) +   2.358
 3. Raikkonen   Ferrari        (B) +  15.994
 4. Kovalainen  McLaren-Mercedes   (B) +  20.032
 5. Rosberg    Williams-Toyota    (B) +  20.870
 6. Alonso    Renault        (B) +  27.744
 7. Button    Brawn-Mercedes    (B) +  34.913
 8. Kubica    BMW Sauber      (B) +  36.667
 9. Webber    Red Bull-Renault   (B) +  44.910
10. Sutil     Force India-Mercedes (B) +  47.935
11. Heidfeld   BMW Sauber      (B) +  48.822
12. Fisichella  Force India-Mercedes (B) + 1:03.614
13. Trulli    Toyota        (B) + 1:04.527
14. Glock     Toyota        (B) + 1:26.519
15. Grosjean   Renault        (B) + 1:31.774
16. Alguersuari  Toro Rosso-Ferrari  (B) +   1 lap
17. Badoer    Ferrari        (B) +   1 lap
18. Nakajima   Williams-Toyota    (B) +  3 laps

Och så här kan det låta på brasiliansk (?) TV när Rubens går i mål;

Mer i media (AB, AB, DN, SVT,).

43 comments

Leave Comment
 1. Anders

  Grattulationer till Barri, efter 5 års väntan så är han väl värd en seger! Badoer, sitter han kvar tills nästa lopp är det nästan så jag äter upp mina sura skogskängor…

  Vidare till rejset… vilket sömnpiller! Inga spännande situationer nä ingenting bjuder banan på… sen att den är helt platt med borgar ju inte för roliga race i framtiden direkt. På BBCs gridwalk så pratade de om att banan tecknat ett flerårsavtal med FOM…!?

  Får hoppas Spa levererar spänning igen som så många gånger förr, så man kanske tycker F1 är lite roligare igen

 2. pelle

  Usch vilket sömnpiller det var knappt man vaknade upp ur dvalan när Mclaren strulade till det vid Lewis stopp.
  Skippa denna bana nästa år.
  Grattis till Ruebens det var väl på tiden.

 3. Sebastian

  Kollar ni på live timing under loppet? Det var ju skitspännande. Varje pit stop var ju helt avgörande för racet! 🙂

  • cia

   Absolut, man kan ju följa alla förarna och inte bara de som TV väljer att fokusera på och också hänga med bra vad som händer vid pitstop.

  • Lisa

   Tack Sebastian, äntligen nån som fattar nåt. Herregud, för ens gångs skull har vi kamp genom hela loppet om förstaplatsen, ja faktiskt om hela prispallen.

   Är det BARA omkörningar som är intessanta så rekommenderar jag i stället en eftermiddag vid E4:an… :-/

   • xzqw

    Visst hände det saker men nått omkörnings ställe hade det kunnat vara på banan så att det hade kunnat ökat på spänningen lite till.

    2010 kommer det nog att bli ett följa john race när tankningen försvinner, hoppas att däck reglerna fortsätter som dom är nu alltså att köra på två däck typer på ett race.

   • Magenus

    Nej men lite kamp om positioner hade ju varit att föredra. Det är väl roligt att det går att köra om vid depåstopp men det borde ju inte vara där loppet avgörs.

    Jag kollar inte på Livetiming och lär inte börja med det heller då jag har dator och tv i två skilda rum.

    • Sebastian

     Då får du ju lite motion också… 🙂 Men prova att flytta på datorn nu i Spa. Det kommer att bli en helt ny upplevelse! När Kimi hoppade Kovalainen under pit stop. Jag var tamejfan i extas! 😀

    • Sebastian

     Från Autosport… 😉

     Massa, who contributed to Brazilian television channel TV Globo’s coverage of the event via SMS text, added: “I followed the race also by my laptop, taking a close look at the live timing.

  • Lisa

   http://www.fia.com/en-GB/mediacentre/f1_media/Documents/eur09_race_report.pdf

   Publiceras på FIAs hemsida efter varje lopp. Först står hur många motorer förarna använt innan loppet, sen får man bläddra litet så hittar man hur många som kommer att starta aktuellt lopp med ny motor. (och sen får man bläddra ytterligare så hittar man i detta fall Vettel som bytte motor så sent)

   Med litet plussande får jag fram detta:

   Använda motorer t.om Valencia:

   01 McLaren Mercedes Lewis Hamilton 5
   02 McLaren Mercedes Heikki Kovalainen 5
   03 Ferrari Luca Badoer 5
   04 Ferrari Kimi Räikkönen 5
   05 BMW Sauber Robert Kubica 6
   06 BMW Sauber Nick Heidfeld 5
   07 Renault Fernando Alonso 5
   08 Renault Romain Grosjean 5
   09 Toyota Jarno Trulli 6
   10 Toyota Timo Glock 6
   11 STR Ferrari Jaime Alguersuari 5
   12 STR Ferrari Sébastien Buemi 5
   14 RBR Renault Mark Webber 5
   15 RBR Renault Sebastian Vettel 6
   16 Williams Toyota Nico Rosberg 6
   17 Williams Toyota Kazuki Nakajima 6
   20 Force India Mercedes Adrian Sutil 6
   21 Force India Mercedes Giancarlo Fisichella 6
   22 Brawn Mercedes Jenson Button 6
   23 Brawn Mercedes Rubens Barrichello 5

   Nu är det fösrstås inte säkert att ALLA använda motorer är paj, vissa kan säkert användas igen även om man av olika skäl valt att byta till ny motor ändå.

   • Olag

    Såg på Eurosport där dom följer BMWs F1 team i fabriken. Där sa dom att växellådorna hade dom till olika lopp. Tex Monaco lådan hade dom även på Spa tror jag att det var..

    • Lisa

     Nja, låda får man inte byta hursomhelst. Den måste hålla fyra lopp på raken, annars blir det nedflyttning. Fast det gäller från lördagen, så på fredagen får man använda vilken låda man vill. F1-regler är LITET snåriga ibland… 😀

     Vettel hade faktiskt litet flax i och med att han ändå stod i tur att få ny låda, annars hade han kunnat få straff där med. Inte för det hjälpte honom ett dugg…

   • Lisa

    Not förstås att nykomlingarna Alguersuari, Badoer och Grosjean “ärver” gamla förarens motoranvändning, 8-motorsregeln går med bil, inte med förare.

 4. xzqw

  Bra lopp av Rubens och Mclarens misstag kostade nog inte så mycket ändå för Hamilton, Rubens var så pass mycket snabbare.
  Bra lopp av Kimi men Badoer borde fortsätta vara testförare och inget annat, Williams med nico har börjat leverat hyffsat jämna resultat på tävlingarna.
  Reanault med Alonso var ganska osynlig hela loppet, Jenson så som han kör nu ska han vara glad om han vinner förarmästerskapet.
  RedBull med Vettel förbrukar motorer på löpande band och Webber nä helt kort och gott hela stallet var dåligt i helgen.
  Toyota dom var mycket kassa.
  Toro Rosso var där dom brukar.
  Force india får klart godkänd det syns att dom har gått framåt.
  BMW verkar inte lyckas med något just nu.

  Racets botten var RedBull som inte hängde med alls och förbrukar motorer för snabbt och Heikki som inte försvarade sin tredje plats bättre.
  BMW och Toyota platsar också på listan och Badoer platsar inte ens i knatteligan med hans dåliga fart.

 5. xzqw

  Även banan får ett botten betyg vilken tråkig underhållning det blir på banan, verkligen följa jhon vilket sömnpiller.

  • Lisa

   Varje förare får använda max 8 motorer per år.

   Han får använda dem hur och när han vill, men om alla åtta är paj innan säsongen är slut
   så han måste använda en nionde blir det 10 platsers nerflyttning på gridden i det lopp han sätter in den nionde. Likadant om han måste sätta in ytterligare en, då blir det återigen 10 platsers nerflyttning i det lopp han använder den tionde.

   • Wag the dog

    Ja det kan jag hålla med om. Men man ska inte ta ifrån Brawn segern genom att säga att det var pga av Maccas sjabbel dom vann. 😉

  • Magenus

   Tror med det. Men det hade blivit mer spännande om Hamilton verkligen legat i arslet på rubens. Men vågar det, han släpper ju fjäder ibland…

 6. Elwis

  Nja… Hamilton +2.358s, det är inte alls säkert Rubens hade tagit hem det hela om Hamiltons stopp hade gått som det skulle. Rena spekulationer från samtliga här, inkl. mig själv!

  Nu gick det som det gick och Rubens har förtjänat segern för lång och trogen tjänst i alla fall. Riktigt starkt gjort av McLaren i övrigt som nog blir mycket mycket farliga resten av säsongen!

  Byt för guds skull bort denna bana till nästa säsong, snacka om att folk som tycker att F1 är världens längsta bilkö för vatten på sina kuvert!

  • Wag the dog

   Säger inte att du fel men jag tror Rubens tog det lite lugnare än om det varit allvar. Å andra sidan kanske Lewis gjorde det också för han visste att det var kört. 😉

 7. Pirnales

  Skitbana, hörde dock att dom har förlängt kontraktet 🙁
  Bra jobb av Rubens o Kimi framförallt, Nico alltid bra med.
  Badoer sög verkligen.

  • xzqw

   Önske tänkande men det kan finnas lite sanning i det, på spa brukar det inte bli lika varmt så då kanske bilen passar bättre.

 8. benny

  Var det nån som såg hur kimi tog sig förbi kovalainen? Tror inte dem visade det nån gång på bbc.. hade ju varit kul att få se var på banan det var eller om kova var av eller så

  Intressant också att glock satte snabbaste tiden, den farten verkar dem endast ha under väldigt begränsade omständigheter

  • Sebastian

   Kimi körde två eller tre varv längre och tryckte plattan i mattan, samtidigt kom Kovalainen kom ut bakom Alonso (tror jag) och tappade tempo helt. Dessutom körde Ferrari ett något kortare depåstopp. Han tog in mer än sex sekunder på tre varv och ett depåstopp. Ganska fet körning.

 9. Erik R

  Måste bara referera en fantastiskt kul grej jag hörde på BBCs gridwalk före loppet. Reportern upptäckte att flera av förarna lämnat bilarna för att söka skugga och hade ingen att intervjua för tillfället. Då utspelar sig detta: (fritt översatt och ihågkommet)

  – Vi ska se om jag kan hitta någon intressant person att prata med. Där borta är Bernie (Ecclestone). Bernie! Vet du var det finns någon intressant person jag kan prata med… 🙂

  • Sebastian

   Jag skärpte faktiskt till mig den här helgen. Borde gjort det redan förra loppet men hann inte in till datorn på lördagen (fast med button och brawn… och en riktig bottennotering i poängskörden, kunde lika gärna kört Force India…). Noterar stillsamt att topteamen fegar och inte vågar visa sina kort… :p

 10. Alonso bort

  Snackats en hel del om att Alonso ska bort från Formula 1 🙂 Hej då alonso vi mins dej som en nybörjare och fuska 😀 haha bara skoja Lisa …

 11. Funnell

  Spa i helgen som kommer. Den och Suzuka är väl de enda riktigt roliga banorna som finns kvar. Får vi lite busväder också (ganska sannolikt) så kan det bli hur spännande som helst.

  • xzqw

   Spa och Monza och Suzuka det är dom bästa banorna som är kvar, undrar hur den nya banan blir som är i slutet av säsongen…
   Natt loppet i Singapore var ju inte den sämsta banan och inte heller den bästa, det gick faktiskt att köra om på den banan så där borde det bli ett spännande lopp.

Leave a Reply