Spa-Francorchamps förlorar rätten att arrangera F1-lopp fram till 2026!

belgiens-flaggaUpptäckte just en chock, om det nu stämmer vad Google Translate klarar av att översätta från belgiska tidningen Lesoir. En domstol har beslutat att upphäva Spa-Francorchamps rätt till att arrangera motortävlingar efter klagomål från boende i området.

Det är vad det verkar handla om och skulle betyda att Spa faktiskt inte finns med på kalendern nästa år. Sista ord verkar dock inte sagt, rubriken antyder att saken kommer gå en vända till i rättssystemet.

Någon som vet mer?

Så här skriver tidningen i översättning;

Spa-Francorchamps kommer att utmana regeringen

Statsrådet har avbrutit licens att driva bara fram till år 2026, banan Spa-Francorchamps och tillhörande anläggningar. Beslutet kommer mer än två år efter införandet av ett klagomål från invånare i kretsen och föreningen Mute. Kretsen chefen tillkännager att han kommer att utmana regeringen: “Hela bärkraft krets som kan ifrågasättas.”

Dessa motståndare, som fördömde bullret, hade lämnat in någon anmälan i juni 2007 att erhålla uppskov med enda tillstånd från ministeriet för territoriell utveckling av tiden, André Antoine, bemyndigande för driften av kretsen och uppnå av förändringar i tiden slutförtsUnder 2007 hade ministern Antonius betingade driften av rutten för en teknisk-ekonomisk studie för att bedöma inverkan av buller på miljön. Elle avait été confiée à l’université de Liège. Hon hade fått i uppdrag att universitetet i Liège.

I sin dom, sade statsrådet att “om det finns studier av miljöpåverkan är allvarligt otillräckligt och ofullständigt”, och tillade att villkoren för bullerbekämpning “inte se driften av kretsen (…) skapas inte allvarlig skada som är svår att reparera.

Det statliga Rådet har upphävt den operativa licensen.

(belga) (belga)

24 comments

Leave Comment
 1. David

  Men vad är det för fel på människor? Flytta om det stör, och betala gärna en ny bana. Samma sak som de som klagar på flygtrafiken, vem var där först?

  mutter mutter mutter

  – som skulle till Spa nästa år

  • läste att banan byggdes 1923 eller något sånt, så det finns ju ingen i området som flyttade dit utan att veta att det låg en racingbana där.. som att flytta till arlanda och klaga på att det är många flygplan i luften..

   • David

    Precis det jag syftade på. Flyttar man till ett ställa där en flygplats ligger i en växande stad kan man ju inte direkt räkna med minskande flygbuller. Och om man inte hade det i åtanke så får man väl flytta om det blir för jobbigt. Inte flyttar man en flygplats direkt.

 2. Peter

  Spa är en av de bästa banorna, fasiken om den försvinner! Flytta på klagande idioter! Klarar de ej av en tävling/år?

 3. Johanna

  Tänk vad mycket pengar deras områdes näringsliv kommer gå miste om bara för att det är jobbigt att det är högljutt en helg per år.
  Hoppas verkligen Spa blir kvar!

 4. Johan R

  Det är ju inte så lite konstigt om de först ger tillstånd till omfattande ombygge av banan, och sen drar in tävlingstillståndet efter bara ett par år. Politiker…

  • Lisa

   Japp stämmer precis, Alonso blev sur för han aldrig vunnit där (utom i F3000) och tyckte det var lika bra att stänga skiten, osportslig och lömsk som han är. Fy, vilken typ! 😀

   Skämt åsido, jag tror inte sista ordet är sagt i denna affär, vill minnas att Monza var på tapeten på ett liknande sätt för några år sedan. Det löser sig nog, Spa är alldeles för bra PR för Belgien för att man ska vilja riskera att framstå som fåntrattar genom att stänga banan.

   Hoppas jag iaf… :/

 5. jag söker med ljus och lykta efter mer info om det hela, men det är märkligt lite liv om det ute på nätet.

  kan väl bara anta, och hoppas, att det är på grund av att det hela fortfarande är lite osäkert. har ju ruskigt svårt att tänka mig att de skulle stänga ner banan i nästan 20 fram i tiden, när alla är eniga i att det är en av de bästa i cirkusen.

  http://www.autosport.com/news/report.php/id/78806 enligt autosport där så verkar det som att banan har öppnats tillfälligt igen för ett lopp til helgen. men de har också bara rykten att gå på.

  men som sagt, svårt att hitta mer. bara hojta här i en kommentar om ni ser något!

 6. Björn S

  Det var ju samma liv om Monza för några år sedan. Hoppas Spa klarar sig lika bra som Monza har gjort.

  Sedan undrar man ju hur folk tänker. Jag skulle gärna flytta i närheten av en större bana men det gör jag ju för att jag älskar ljudet.

 7. Sockna

  Håller med att Spa är en av de bättre banorna och det vore olyckligt om den togs bort, den gillas ju även av förarna. Kan inte nån i Ungern klaga istället så vi slipper den absolut sämsta banan alla kategorier. måste finnas en bättre öststatsbana än Hungaroring? Förstår inte vad den har med F1 att göra överhuvudtaget.

Leave a Reply