“The FIA believes that McLaren … are still infected by a culture of dishonesty”

Riskerar McLaren att åka på en smäll i efterkant av lögnskandalen? Det kan se så ut. Dagens The Times har en intressant artikel väl värd att läsa så här i lågsäsong mellan två tävlingar. Enligt informanter tidningen har snackat med ska FIA vara nöjda över hur Lewis Hamilton hanterat situationen och förklarat sig väl. Däremot ska man vara skeptiska till hur McLaren agerat och överväger straff mot stallet.

Det har ju snackats om att Lewis Hamilton ska ha hotat med/övervägt att sluta köra för stallet efter senaste turerna. Times skriver;

The prospect of the team being hauled before the FIA’s World Motor Sport Council in Paris, where they could face suspension from this year’s World Championship, came as it emerged that Hamilton, through his father and manager, Anthony, contacted Max Mosley, the FIA president, on Friday to say he was so disillusioned by what had happened that he wanted to leave McLaren and Formula One.

Och fortsätter med;

FIA sources said the view developing in the organisation was that while Hamilton, who has apologised for his part in deceiving the stewards of the race in Melbourne at two separate hearings, had paid his price, the team had yet to be held to account.

The FIA believes that McLaren, who were fined a record $100 million (now about £67 million) for cheating in 2007, are still infected by a culture of dishonesty and the organistion wants to see clear steps taken to eradicate it.

Ännu är inget klart, men om FIA önskar att agera så kallar de in McLaren för möte i Paris, så som skedde sist under spionskandalen. Men som sagt, än har de inte fått någon inkallelse så.. Och att diskvalificera dem från mästerskapet hade varit en väldigt överraskande åtgärd. Men som sagt, värt att hålla ett öga på det där.

16 comments

Leave Comment
 1. bara för att ha det klart, det att kalla hamilton/trulli-incidenten för en lögnskandal, som jag själv gör ovanför, gillar jag egentligen inte. är fortfarande oklart vad som egentligen hände, och fias agerande på sistone borde nog diskuteras lite mer nogrannt det också..

  oavsett.. börjar bli lite trött på fia som jagar efter mclaren. lite sån hack-kyckling-varning på det hela i stället för att fokusera på racing?

 2. Björn

  Jag trodde FIA skulle sluta med sin häxjakt mot McLaren nu när Ron Dennis hade slutat som stallchef, men jag hade bevisligen fel. Mosleys persoliga vendetta slutar tydligen inte där…

 3. Phixx

  Fuskar man ska man straffas med. Visst är dom hårda mot McLaren men de verkar de ju ha anledning att vara. Fuskäckel.

 4. Lisa

  Jag svårt att köpa konceptet elaka FIA mot lilla snälla oskyldiga McLaren. Det finns inget annat team som haft en förare som klantat sig fler gånger än Hamilton, och det finns inte heller nåt annat team som haft så mycket hyss (för att använda ett snällt ord) för sig. Så det är klart det visar sig i straffstatistiken, konstigt vore det väl annars.

  I det här fallet tror jag dock mer det är brittiska pressens gamfasoner att skriva vad sjutton som helst som säljer. För mig som bevittnade deras häxjakt mot Alonso 2007 är det här bara mer skit av samma slag och med exakt samma mönster. Okända onamngivna källor, the FIA “believes”, “it looks like” etc etc. Fattas bara några “allegedly” och “it has been reported”. Inte för jag är nån älskare av McLaren, men jämfört med brittisk press är de veritabla änglar.

 5. Erik R

  Tja många rykten och spekulationer är det. Jag tror inte det skulle gagna någon att dra den här soppan vidare ett varv till. Jämfört med spionskandaler och annat så är det här en fjärt i världsrymden i min mening, men så fort det händer nånting, vad som helst, som innefattar Hamilton så drar häxjakten igång.

  När Schumacher ljög för domarna i Monaco 2006 kan jag inte minnas att han offentligt hängdes ut som lögnare och att Ferrari hotades med konsekvenser utöver diskningen från kvalet eller att det blev särskillt mycket debatt omkring hans beteende över huvud taget.

  Enligt David Coultard är det tydligen normalt att man för domarna berättar sanningen, åtminstone halva sanningen och nästan ingenting annat än sanningen:

  “What the public has to try to understand is that when you go into a stewards’ meeting, you try and present yourself in the best possible light to get the result you want – not being penalised.
  It is a part of the sport whether people like it or not.”

 6. Lisa

  @ Erik R – vad jag vill minnas fick MS oerhört mycket kritik för sitt beteende i Monaco, från samtliga förarkollegor och praktiskt taget alla involverade i sporten, hans ordförandeskap i GPDA blev starkt ifrågasatt och han fick be resten av förarna om ursäkt. Tvärtom – vad jag vet har inga röster höjts för att sparka Martin Whitmarsh som varande ordförande för FOTAs sporting regulations group (han borde vara extra noga med reglerna, med andra ord), och ingen vill kasta ut Hamilton ur GPDA heller. Jo, han är medlem där nuförtiden.

  Men du kan inte jämföra de bägge fallen. Om man drar på juristbrillorna ytterligare än gång kan man säga att MS blev dömd mot sitt nekande – medan Hamilton, som faktiskt själv inte är direkt anklagad för nåt, begår mened och får på så sätt en oskyldig dömd.

  Annars tycker jag nog också att det räcker nu. Det finns inget att vinna på att fortsätta älta den här sorgliga historien, och jag har svårt att tro att FIA skulle inta någon annan ståndpunkt, vad den brittiska pressen än säger.

 7. Olag

  Jahaa nu ska FIA förhöra McLaren och sen kommer dom att fila på ett straff så teamet lämnar F1..
  Häxjakt är ordet.

 8. Olag

  Lisa@ Visst har dom gjort fel och ljugit. Dom är inga änglar. Men det har blivit Häxjakt .
  Är det detta F1 behöver att det ska utredas hit och dit? Nu är det fler domlut på två lopp än vad det var under hela förra året. Det är bättre dom reder ut “Diffarna” istället för att lägga energi på att straffa McLaren. Dom fick 0 poäng i lopp 1. Straffet där räcker och en skarp varning hade varit helt ok. Om dom dömmer till ett hårt straff igen för McLaren försvinner sponsorerna och då försvinner stallet och vem vet..Det kanske blir ännu fler stall som kommer att stå utan motorer nästa år :S

 9. Pelle

  Rätt Olag nu är häxjakten igång och drevet stannar nog inte förrän whitmarsh har avgått och god old Ron is back.

 10. Gunnar

  Nu har det gått för långt. Räcker det inte med att Hamilton och McLaren inte får några poäng från Australien och all den media de fått efter sig? Jag säger det bara, om McLaren straffas den 29:e, då är det dax att bojkotta F1!!!! Jag kräver att FIA lägger av med att dela ut straff för minsta lilla (gäller inte bara McLaren). Jag kräver MINDRE POLITIK OCH MER RACE!!!

 11. kenneth

  till olag! Mercedes kanske lämnar Mclaren och slår sig ihop med Brawn istället =) har läst att dom inte gillar den negativa publicitet som Mclaren lyckas dra åt sig hela tiden!

  så försvinner Mclaren så blir nog inte stallen utan motorer =)

  näe sätt dit Mclaren ordentligt så dom slutar fuska och ljuga! dom själv som ställer till det för sig hela tiden!

  förstår inte varför alla klagar hela tiden på att det drar ut på tiden med dom slutgiltiga resultaten, skulle Mclaren ha varit ärliga och sagt som det var så hade vi haft resultatet på söndag….

  näe sätt dit myglarna!!

 12. Sebastian

  Det är ju inte orimligt att McLaren får böter, men det känns som det borde räcka. Men ska man vara lite konspiratorisk så ligger det i Maxxx intresse att Mercedes lämnar sporten, då kan han säga “vad var det jag sa…” och införa budgetcrapteam, standardmotor och standardnamn på förare (Sebastian, med variationen “e” på slutet).

Leave a Reply