To video or not to video. That’s the question. (Pssst, Bernie! Släpp F1 på iTunes!)


Såg just att itv har öppnat sin video-avdelning för alla att kunna se (var bara boende i Storbritannien tidigare). Kan inte låta bli att tänka på vilken potential det finns i det här. Och hur officiella f1.com och Formula One Management släpar efter. Efter varenda lopp är det ett race att få tag på filmklipp på nätet för att se något man missat, eller loppet i efterhand. Är det en krasch eller incident ute på youtube så är FOM snabbt framme och plockar bort klippen. Det är sååå fel väg att gå. Trust me. Eller ja, se på musikindustrin i stället om man så vill.

Tre enkla val står till buds, ordna något själv, joint venture eller bara go with the flow och utnyttja internet. Ordna själv vore kanon. Lägga ut videoklipp på f1.com, fria eller att betala för att se. Joint venture; gå ihop med någon som sprider klippen, som Apple och iTunes. Kalas om man vill ta lite betalt. Eller varför inte bara utnyttja internet och använda de kanaler som finns. Gör en egen sida på youtube och alla andra sådana siter och lägg ut klipp med bra kvalité som man kan se. Ett spännande alternativ här är ju att f1.com kunde tillverka bittorrent-filer (baka in reklam, why not?) som man kan ladda ner. Då står ju dessutom användarna för bandbredden och allt sånt.

Ju mer jag tänker på det desto mer fel blir FOMs agerande att ta bort video från youtube och andra siter. Erbjuder man ett alternativ är det en annan sak. Det är nog inte på grund av en liten betalning som skon klämmer. Vad man vill hemma i soffan framför datorn är ju att ha en chans att se en situation som Vettel-Webber från Fuji eller liknande i efterhand för att kunna bedömma den själv. Vad erbjuder man idag? En liten snutt på hemsidan efter varje lopp fanns att se den senaste säsongen (3 minuters review finns ute nu). Eller en DVD när säsongen är slut. Inte så man slår volter eller får svettningar direkt.

Leave a Reply