Tysklands Grand Prix 2008: Hamilton före Piquet (!) och Massa

Såg ju inte ut att bli något spännande lopp. Starten ok, sen lite sömnpiller. Hamilton drog ifrån och körde stabilt, så plötsligt tappar Glock bakvagnen och kraschar ordentligt på startrakan. Klart omtöcknad tog han sig ur bilen, men efter säkerhetsbil så vässade det till sig ordentligt. Alla gick in i depå utom Hamilton från förstaplatsen. Efter stoppet lite senare körde han snabbare än alla andra och tog först Kovalainen i något som såg helt planerat ut, men sen också Massa utan några direkta problem. Vet inte riktigt varför det såg så enkelt ut.

Placeringar och video på Glocks krasch nedanför;

Alla placeringar avskrivet från f1.coms livetiming;

1. Hamilton
2. Piquet
3. Massa
4. Heidfeld
5. Kovalainen
6. Räikkönen
7. Kubica
8. Vettel
9. Trulli
10. Rosberg
11. Alonso
12. Bourdais
13. Coulthard
14. Fisichella
15. Nakajima
16. Sutil
17. Button

26 comments

Leave Comment
 1. atle här på norska tv3 snackade om att det inte ser ut att vara ett förarfel från glocks sida. har kikat lite på videon, ser ju ut som att ett av bakdäcken får problem. borde ju klara påfrestningen, och att det viker sig. men svårt att se, han är bra högt upp på kurbsen där.

  lite synd att alonso inte plockade hem en poäng, han körde bra. vettel tog sista, där var det ju en ordentligt kamp inne i depån. vettel ut just innanför alonso och alonso fick ge sig ut utanför den vita linjen.

  sist men inte minst coulthard tog en 13 plats vilket får ses som bra med tanke på att han blev påkörd av barrichello som fick ge sig.. eller om coulthard borde gett plats. en typisk racing incident eller vad det kallas..

 2. tror det kommer bli en del snack om hamiltons omkörning av kovalainen, forza motorsport har en lite märklig artikel och snabb-analys av loppet där de menar att det var kaotiskt och att vi såg en stallorder.
  artikeln finns här;
  http://www.forza-motorsport.se/?url=news&id=7310&dept=F1
  så här skriver de;

  “… Men det var minst sagt kaotiskt och ingenting fungerande som det brukar, tidtagning var värdelös, depåstrategierna var konstiga, vi fick uppleva stallorder och gud vet allt… ”

  själv är jag inte helt säker på att det egentligen var någon stallorder. hamilton var ruggit mycket snabbare än alla andra på slutet. klart att kova inte riskerar något. men ok, omkörningen var en av hamiltons lättare under säsongen hittills..

 3. Wag the dog

  “men ok, omkörningen var en av hamiltons lättare under säsongen hittills..”

  Oj då – det var väl årets understatement Daniel? Med tanke på McLarenanhängarnas skäll de gånger som Schumi tilläts åka förbi Rubens vore det trevligt om dessa kunde skälla på stallorder denna gång också. Eller?

 4. MR. Medeltid

  Skillnaden mellan den här incidenten och alla Schumacherincidenter är att när Schumacher blivit förbisläppt har Barrichello inte alls kört runt och harvat på varvtider sekunden långsammare än Schumi.

  I det här fallet hade det bara varit idioti att inte låta Hamilton dra förbi.

 5. Olag

  Håller med Mr Medeltid. Men omkörningen på Massa och NP jr var lika lätt som den han gjorde på Hekki. LH var i en egen klass idag..

 6. EeeLaaEee

  Det är skitsamma om Hamilton körde sekunden snabbare än Heiki. Numer är stallorder förbjudna vilket de inte var på Schumis tid och därför skall också detta bestraffas som vilket regelbrott som helst. Och så tydligt detta var så bör det inte vara några större frågetecken.

 7. Olag

  Hur vet du att det var en stallorder? Har du tillgång till radiotrafiken så dela med dig den till nästa lopp tack. Skulle vara kul att lyssna på den. Kanske HK är smart nog att fatta att han hade sabbat för bägge genom att försöka stoppa Mr. Snabb som är hans teamkolega.

  LH:s omkörning av Massa var ännu billigare. Massa fick garanterat stallorder av Ron då!:_/

 8. håller med olag om det där, stallorder är förbjudet, men förbudet gäller väl egentligen uttryckliga order, så som när schumi och rubens körde i samma stall. om någon idag skulle köra ut en stallorder genom radion så blir det straff osv, men så dum är väl ingen längre i ledningen så att de gör. så kan det ju maskeras osv, men mest troligt är väl att de snackat samman sig tidigare.
  heikki är ju inte dummare än att han insåg hur läget låg och kände att lewis var bra mycket snabbare idag. alltså klokt för sina egna poäng att lägga sig lite åt sidan.
  det här är ju lite fashinationen inom f1, och som skiljer detta från andra sporter, det är hela tiden en kombination av enskild tävling och vm och en mellan stall där två förare ingår.
  heikki borde maskerat omkörningen mer, bromsat på sig och kommit långt ut i kurvan. samma resultat, men inget “givet” liksom..

 9. EeeLaaEee

  Olag, hur blåögd är du egentligen? Man ser Ron Dennis i bild prata med förarna och i nästa kurva så visar Heiki demonstrativt hur pissed han blir över stallordern och lyfter av mer än nog.

  Det är kanske dags för samtliga McLaren fans att öppna ögonen och sluta vara så förbannat självgoda. Det är ingen konspiration bakom alla straff stallet dragit på sig de senaste två säsongerna.

 10. Olag

  Det du säger håller knappast i en domstol. Man såg inte vem Ron prata med och man vet inte om det var i realtid som man såg han prata med någon.
  Vad jag tyckte stod det PITLANE på knappen Ron tryckte på.Men jag kan ha fel.

  Stallorder är förbjudet du tror väll att han skulle ge det över radion?

  Sen för det andra var Hamilton så mycket snabbare än alla andra så varför får inte en teamkamrat släppa förbi enkelt då?Eller du tycker att Hekki skulle kriga mot LH?

  Sedan straffen så är klart inte McLaren alltid oskyldiga. Men dom Döms hellre än frias jämfört med andra stall….

 11. Såg ju loppet live och skådade kraschen på avstånd. En rejäl smäll kan jag bara tillstryka.

  Hamilton hade klart övertaget i loppet men Kimis approach efter SC hade gått in var helt enastående. Han tog 3 placeringar på 3 varv vilket var riktigt grymt. Synd bara att han inte kom förbi Kubica lite tidigare då hade han definitivt kunnat utmana Kovalainen också.

  Massas körning var under all kritik, han kunde ju inte ens ta sig förbi Nelson.

  Och sen var det faktiskt flertalet bilar som inte gick i depå under safetycar bland annat Nick Heidfeldt och någon från Honda (minns inte vem)

  Jag måste hålla med om att Hamiltons omkörning av Kovalainen såg allt annat än fin ut. Och teamorder är det enda som hade kunnat orsaka en sådan omkörning. Hamiltons omkörningar är oftast lite fula i mina ögon då han ofta gillar att tränga ut bilarna han kör om ifall de får för sig att ge komma igen. Det var nästan så jag trodde att Massa skulle torpedera Hamilton.

  Jaja en skönt race med mycket action efter SC och att se det live var helt underbart äve om det var “fuskarna” som van denna gången

  Big creds till Nelson som gjorde bästa insatsen enligt mig.

 12. Olag

  Tobias: Hamiltons omkörningar på detta lopp var inte fulare än alla andras. Alla som körde om i hårnålen körde om på samma sätt.

 13. MR. Medeltid

  Ron Dennis är bara smart. Han säger varken för mycket eller för lite, man förstår bara vad han menar utan att han säger det rakt ut. Han är ett geni helt enkelt.

  Vad skulle F1 vara utan Ron? Jävligt trist troligtvis.

 14. Olag

  Mr M..: F1 hade varit som när Ferrari/skomakar eran var som Bäst. Tråkiga lopp och tv-producenterna hade följt fighterna om 3-sista platserna. Och F1 hade dött ut helt.

  Ron behövs i F1.

 15. Hahahaha om Ron försvann så skulle det vara en befrielse för F1.
  Se bara hur han sumpade VM förra året med Fusk och fel prioritering av förare…

 16. Wag the dog

  Ha, ha, ha… Mr. Medeltid och Olag vilket larv!

  Gillar man Ferrari så håller man dom om ryggen – gillar man McLaren så håller man dom om ryggen.
  Det blir inte bättre eller ens rätt bara för att det är ert favvoteam som larvar sig.

  Det är ingen som bevisat att Ferrari höll på med stallorder förr i tiden för då avlyssnade man inte radiotrafiken (inte officiellt ialla fall).

  Visst var det stallorder då likväl som när Lewis passerade Heikki.

  Sluta larva er!

 17. MR. Medeltid

  Det där var ett svar på “Det är ingen som bevisat att Ferrari höll på med stallorder förr i tiden”. McLaren håller inte på med stallorder, i alla fall inte på det konventionella sättet. Har du några bevis för att så är fallet? Överbevisa mig gärna radiotrafik o.s.v.

 18. Stefan Alsenmyr

  “Stallorder” är när ett stall ger en uttrycklig order till förarna om hur de ska agera för att gynna den ena eller den andre. Eller hur!?

  Har stallet givit Heiki ORDER om att stanna upp lite för att släppa förbi Hamilton är det stallorder och bör straffas därefter.

  Jag kan sätta ganska mycket på att så inte har skett i det här fallet. De flesta i F1-cirkusen är ändå intelligenta varelser. I så fall är det helt enkelt ingen stallorder.

  Sedan finns det alltid gråzoner som alla utnyttjar mer eller mindre omedvetet. Jag och Ni gör det i vardagen. Folket i F1-cirkusen likaså.

  Det enda jag VET i det här fallet (och antagligen gäller det er andra också) är att Hamilton var otroligt mycket snabbare än alla andra. Visst det såg lite lustigt ut vid nämnda omkörning. Men frågan är om inte det lustiga låg i att det var två MacLaren bilar.

  Jag tycker också det är lite tråkigt att det raljeras över hur illa det tycks om personer i F1 i många komentarsforum. Kimi, Hamilton, Ron osv tex. Det känns inte speciellt konstruktivt och intelligent.

  Att det finns olika människor är bara inspirerande. Hur kul hade F1-varit om det hade bestått av 10 stycken välslipade stallchefer a la Peter Sauber och 20 ljumna förare a la Massa (ja regnloppen hade varit kul… hehe… kunde inte hålla mig… ).

 19. Självklart är det ingen som ropar ut i radion att de ska flytta på sig. Utan man ropar ut som Ron sa “att Lewis är snabbare än dig” vilket indirekt betyder att han ska flytta på sig… en stallorder? -för mig är det solklart!

  Att man inte tycker om vissa personer inom F1 har ingenting med intelligens att göra. Visst tycker inte du om vissa personer och självklart har du pratat/raljerat om det också?

 20. MR. Medeltid

  Är det inte tillåtet för folket på depåmuren att meddla förarna hur de ligger till i förhållande till varandra? Jag förstår inte var du vill komma.

  Ena sekunden pratar Ferrarifans/övrigt folk att felet som McLaren gjorde förra året var att inte prioritera en förare och när de i år till synes enligt en del gör det gnälls det bara om att det är stallorder och att det är otillåtet o.s.v. Bestäm er för vad ni ska tycka!

  FIA är väldigt bra på att implementera regler som inte går att kontrollera och följa upp. Förbudet mot stallorder är ett exempel, budgettaken(som för övrigt är totalt vansinne) kommer att bli ett annat exempel.

Leave a Reply