Ungerns Grand Prix: Gäääsp, spänning och Heikki

Ok att vi blivit bortskämda med fantastiska lopp den här säsongen, men första halvan av dagens lopp var ett klassiskt sömnpiller. Starten var spännande i och för sig, Felipe Massa gjorde en kanonstart och stack direkt förbi de båda McLaren. Sen hände väl egentligen inget ganska lång tid, så mot slutet blev det ruggit spännande igen efter att Lewis Hamilton punkterat ett däck och Kimi till slut kom förbi Alonso (Någon som vet hur? Plötsligt var han bara förbi efter sitt depåstopp).

Felipe Massa höll ledningen hela loppet och gick mot en klar seger med tre varv kvar när hans motor gav upp och rasade. Helt ohotad kunde så Heikki rulla in till sin första seger, riktigt kul! (och grattis Finland, stor motordag idag såg jag i AB här och här.)

Vädret i Ungern var ruggit varmt, vet inte om det spelat in, men en märklig grej var alla småbränder som bröt ut. Rubens, Nakajima och Bourdais fick uppleva att det började brinna vid bensinpåfyllning (smått om man jämför med osannolika Jos Verstappen för några år sen, se video nedanför..). Timo Glock

gjorde äntligen ett kanonlopp och följde upp sin goda hastighet från tidigare under helgen. En andraplats gör att man börjar fundera på om Toyota äntligen fått ordning på sakerna i stallet. Hade varit riktigt kul med Toyota som en seriös utmanare. Nästa steg borde vara klart, hämta Alonso till stallet. Eller någon annan i den kalibern.

Ett ord om Räikkönen också, mycket märkligt lopp. Låg bakom Alonso nästan hela loppet. Så mot slutet kom han som sagt förbi, och jäklar vilken fart han fick på med de mjuka däcken. Helt upp mot Glock och nosade, men tror han slog av på farten efter att Massas motor rasat, för det blev ingen kamp.

Placeringar och poäng;

1.    Heikki Kovalainen    McLaren    10 Points
2.    Timo Glock    Toyota    8 Points
3.    Kimi Raikkonen    Ferrari    6 Points
4.    Fernando Alonso    Renault    5 Points
5.    Lewis Hamilton    McLaren    4 Points
6.    Nelson Piquet Jr.    Renault    3 Points
7.    Jarno Trulli    Toyota    2 Points
8.    Robert Kubica    BMW    1 Point
9.    Mark Webber    Red Bull Racing
10.    Nick Heidfeld    BMW
11.    David Coulthard    Red Bull Racing
12.    Jenson Button    Honda
13.    Kazuki Nkajima    Williams
14.    Nico Rosberg    Williams
15.    Giancarlo Fisichella    Force India
16.    Rubens Barrichello    Honda
17.    Felipe Massa    Ferrari
18.    Sebastien Bourdais    Scuderia Toro Rosso
19.    Adrian Sutil    Force India    Retired
20.    Sebastian Vettel    Scuderia Toro Rosso    Retired

Jos Verstappens otroliga eldklot som han klarade sig nästan helt oskadad ifrån;

11 comments

Leave Comment
 1. Måste bara tycka synd om Massa. Han får ta skit vareviga lopp om att han bara kan köra bra på lätta banor och att han bara kör bra när han har fritt spår osv. Så gör han en sån in i hel*ete fin start och håller Hamilton bakom sig. För att sedan spränga motorn. Stackars jävel. Desto roligare för Glock då.

 2. Lisa

  Jättesynd om Massa, han körde fantastiskt, det bästa jag nånsin sett honom göra. Han hade förtjänat att vinna.

  Och nej Daniel jag vet inte heller hur Kimi kom förbi Alonso, men Alonsos depåstoppsvarv var 5 (!) sek långsammare än Kimis. Och ingen i Renault, vare sig Alonso eller teamet klantade sig vad jag kunde se. :-/

  Möjligtvis hade Alonso trafik, det är den enda förklaring jag kan komma på.

 3. ja måste kännas för illa med tre varv kvar att motorn går i bitar.. och det på en ferrari.. men tror de var lite illa ute kanske, för kimi slog ju helt av på tempot när det hände, så hans motor började nog bli lite lagom varm där också.

  tror också på trafik för alonso där, får se om det kommer något citat i efterhand. är ju lite surt det med, när de nu hade en sån där sekund-fight på gång.

  men helt ok resultat om man ser till tabellen. jag höll på heikki och kimi som sagt för dagen, och än dröjer det nog innan någon har chansen att avgöra. bmw dock hopplöst efter.. har de haft sin peak? mclaren förbi i konstruktörs-vm nu.

 4. TG

  Blev inte Bennetton nästan uteslutna ur VM på grund av att de mixtrat med tankmunstycket där back in the days?

  Skitsamma. Trist lopp. Synd att Kimi inte vågade bjuda upp till dans på allvar när Massas bild gick upp i rök.

 5. Jag tycker det var ett mycket spännande lopp med mycket dramatik, lite tråkigt i början och speciellt tråkigt att Alonso kom om Kimi annars hade han nog kunnat vinna.

  Det jag också tycker är tråkigt är att banan är så krokig och smal att det är helt omöjligt att köra om. Där tycker man ju att Bernie borde ställa lite krav på arrangörerna att de bygger om banan till lite mer racingbana. De har ju till och med fått förlängt till 2016.

  Sedan måste jag också ge en eloge till Massa som gjorde den snyggaste starten på åratal. Om han kunde hålla den här standarden skulle han skåpa ut resten men han är för ojämn.

  Nåväl så är det otroligt jämnt och det går knappast att sia om vem som vinner VM.

 6. har lite tro på massa i mästerskapet. som jag sagt massor av gånger, han smyger där bakom. inget spektakulärt (även om starten idag var fenomenal, dessutom hade han ju inte mindre bensin än någon annan där framme) men han tar sina poäng. kimi lite för ojämt, och hamilton har oflyt. kovalainen kom nog dessvärre igång lite för sent för att blanda sig i. och bmw verkar ju tappat allt..

 7. Kan inte fatta att man kan tycka synd om Massa. Bara Ferrari fanboys som kan tycka att han borde styra alls i F1. Behöver bara gå två lopp tillbaka när han snurrade ofattbara 7 gånger för att se vilken klass han har.

  Vem som helst hade kunnat köra in VM-poäng i en Ferrari på en lätt bana i förlåtande väder, det är när det sätts lite prov på förarna man ser vilka som har talang.

 8. Phixx

  Hahahaha ja nu är vi där igen.

  Psyscho dd… hur kan man inte tycka lite synd om nån som kör ett så gott som perfekt race tills det är tre varv kvar och sen får avbryta för att motorn smäller? Jag är en så kallad “Ferrari fanboy” och har inga högre tankar om McLaren men hade trots det tyckt synd om Hamilton om han råkat ut för samma missöde som Massa gjorde idag.

 9. Olag

  Det är inte svårt att göra ett perfekt lopp när man leder efter starten på en sådan här bana. Den är tråkig och man saknar omkörningar. Jag hoppas att nästa års reglemente får fart på omkörningarna. Man hörde ju på radiotrafiken att (tror att det var Nico) skulle hålla sig utan för slippstreamingen. GP2 loppen brukar ge underhållande omkörningar när 2 bilar är likvärdigt snabba.

  Hoppas Hekki får blodad tand och höjer sig en nivå till nästa lopp:)

Leave a Reply