Vettel och Webber tar en dubbelseger i ett soligt och tort Malaysias Grand Prix

malaysia

Det blev inget regn nere i Malaysia, otroligt nog efter hur det såg ut igår. Men ett ganska spännande lopp ändå. Red Bull ser riktigt starka ut när de inte dras med problem med bilen, och en superstart av Vettel säkrade en förstaplats som han sen inte släppte.

Apropå superstarter, hela gänget av toppstallen längre ner i fältet gjorde fantastiska starter. Hamilton plockade väl runt åtta platser bara på första varvet. Webber å sin sida gjorde en dålig start och släppte förbi Vettel direkt i första kurva. Det kostade nog förstaplatsen..

I Ferrari såg det ut att bli ännu en dag i släptåg bakom Toro Rosso, och senare Jenson Button. Depåstopp löste Toro Rosso, och Buttons däck blev så slitna så Massa kunde smita förbi. Ingen stor dag för Ferrari dock och Alonso tvingades bryta efter att motorn rasade varvet innan mål. Innan dess fick han slita hela loppet med problematisk växellåda.

Schumi är en annan som fick bryta, problem med hjulmutter. Rosberg höll sin tredjeplats efter starten hela vägen in i mål. Var väl egentligen aldrig hotad, men fick inte se honom mycket i bild.

Bakom honom liknande historia med Kubica. Kul att se honom och Renault så högt upp, en säker fjärdeplats från start till mål. Petrov körde faktiskt ganska bra i stora delar av loppet. Osäker på varför han fick bryta, men det var nog mekaniskt problem? Magert resultat för honom hittills i år i övrigt.

Mest imponerande idag? Flera kandidater, men Hamilton är en av mina. Fantastisk start som sagt, och bra aggressiv körning efter det. En sjätteplats är mer än godkänt. Sutil en annan kandidat. Hamilton försökte sig att komma förbi mot slutet av loppet, men var aldrig riktigt nära. Också Alguersuari visade fin form där ute och plockade sin första poäng.

Di Grassi bästa av de nya på en 14e plats. Också imponerande av Hispania Racing att få båda bilar i mål.

Här kommer resultaten;

 

Pos Driver    Team         Gap
 1. Vettel    Red Bull-Renault
 2. Webber    Red Bull-Renault   + 4.8s
 3. Rosberg   Mercedes       + 13.5s
 4. Kubica    Renault        + 18.5s
 5. Sutil    Force India-Mercedes + 21.0s
 6. Hamilton   McLaren-Mercedes   + 23.4s
 7. Massa    Ferrari        + 27.0s
 8. Button    McLaren-Mercedes   + 37.9s
 9. Alguersuari Toro Rosso-Ferrari  + 1m10.6s
10. Hulkenberg  Williams       + 1m13.3s
11. Buemi    Toro Rosso-Ferrari  + 1m18.9s
12. Barrichello Williams-Cosworth   + 1 lap
13. Alonso    Ferrari        + 2 laps
14. Di Grassi  Virgin-Cosworth    + 3 laps
15. Chandhok   Hispania-Cosworth   + 3 laps
16. Senna    Hispania-Cosworth   + 4 laps
17. Trulli    Lotus-Cosworth    + 5 laps

Mer i media (AB, AB, VG, EX, DN, SvD, SVT, DB.no,).

24 comments

Leave Comment
 1. Segfirre

  Spännande lopp (bakom topp 4), med många fighter och omkörningar. Jag kan dock inte släppa oron om att reglementet inte är helt perfekt i år. Anledningen till alla omkörningar bidrog ju regnet från kvalet igår med. Återstår helt enkelt att se hur det blir i Kina om vi slipper regn.

  Var ju inte bra för min f1manager detta, jädrans Alonso kan väl iaf ta sig i mål. Någon som vet ifall hans omkörningar räknas eller inte nu när han bröt?

  • Lisa

   Ja han måste ha kört om Trulli. (som hade hydraulikproblem och var långsammare än en snigel men MÅSTE ta sig i mål med tanke på alla malaysiska höjdare som var där för att applådera hemmateamet)

 2. ov

  Kul för vettel att materialet äntligen håller. han var bäst idag.
  sen var det många andra som gjorde bra ifrån sig, älgen visade framfötterna med tuff körning tycker jag och hamilton och massa gjorde starka uppkörningar(bägge tog 14 placeringar) och visar att de ska vara #1 i sitt stall.

  • susej

   håller med, jag är så trött på kommetatorernas fjäsk för Alonso. Gör Alonso en miss finns det alltid en förklaring. Gör massa en så är det för att han inte är bra nog. Massa är en klok förare därav resultatet att leda sammanlagt. Även Kubica är gubbarnas favorit. Byt ut dem!!!

   • daniel

    kan bara hålla med..eje fläskar för alonso och likaså för schumi..vettel och hamilton är de 2 förare som sticker ut..finns det nån förare som kör mer aggresivt än hamilton?.sen göra massa ett bra jobb..han får mycket oförtjänt kritik..sätt och tänkte på en sak under loppet fortsätter redbull sin dominans så kan jag sätta min semester ersättning på att kimi är tillbaka nästa år tänk vilket dreamteam vettel o raikkonen..oj oj oj..sen är väl kimi o vettel vänner privat? De kommer gynna redbull. Värt en fundering i alla fall

   • Anders

    Ja det blir lite tröttsamt i längden faktiskt… Men desto sötare blir det när de inte kan förklara bort att Massa nu faktiskt leder VM-tabellen. Kubica kör ju skjortan av Renaulten så där passar berömet bra tycker jag, men då är jag kanske något partisk.

    Synd ändå att Alonso inte fick någon poäng, efter att ha mer eller mindre “crossväxlat” hela loppet, det ska han ha kudos för. Massa och Hamilton är dagens förare för mig med 14 platser upp vardera.

    • Anonymous

     Att massa leder är nog mer tur än skicklighet , Alonso, Vettel ,Button , är dem skickligast på griden och mest kompletta förare, att Massa tappade VM titeln till Hamilton 08 berode mset på egna mistag det visar väl en hel del.
     och alonso skall ha all kredit för sin körning idag med trasig växel låda!!!

    • Patrik

     Utan Ross Brawn hade Button inte ens varit kvar i F1. Utan Ross Brawn skulle Button inte ha vunnit 6 av 7 race i början på säsongen. Det finns en anledning till varför Button inte vann ett enda race efter Turkiets GP och det är att då hade alla team och dubbel diffuser och hade därmed lika jämna bilar.

     Han är inte en komplett förare. Visst, han har erfarenhet men han är fortfarande väldigt medelmåttig. Det kommer också visa sig i år.

    • Segfirre

     Patrik är spot on, håller helt med dig.
     Enligt mig så är de ända förarna som står ut i dagens fält, Vettel, Alonso, Hamilton och Kubica.

    • håller med om vettel, alonso, hamilton och möjligen kubica. kobayashi hade potensial, men han har ju inte på långt när nått upp till vad han presterade i toyota i slutet av förra säsongen.

    • Magenus

     Utan Ross Brawn hade kanske Button kört i Renault idag. För det var ett av stallen som ville värva honom inför säsongen 09.

     Idag körde Hamilton och Alonso som gudar, Kubica är ju fantastisk i sin Clio och det är jäkligt kul att se både Petrov och Älgen åka.

 3. en grej som förvånade mig att det ens blev snack om var vettels svängande fram och tillbaka med petrov (eller vem det nu var) bakom sig. han fick en varning för det. men det var ju inte för att vara defensiv han svängde fram och tillbaka, det var ju petrov som följde efter? eller? fattar inte att det kan vara varning. ok om han bakom vill om, men när han följer efter?

 4. Danne

  grejen e att dt var Hamilton 🙂 och att man får bara byta spår en gång om man är under “attack”. I dt här fallet så var han under attack eftersom Petrov försökte gå in i “suget” o få slipstream. Så helt klart körde han defensivt, för att hindra att Petrov skulle få slipstream. Varningen var därför solklar

 5. FINNPWRUSA

  Kul race över lag… men ganska torrt emellan… Vettels start och Massa om Button var ju bägge imponerande men Alonso skall ha bragd medalj! McL ligger nog nog en bit efter nu… Massa om Button och i fast Hamilton (vet inte hur mycket om något Liuzzi hindrade där?) Men att Alonso utan att kunna motorbromsa hade häng på och chans att ta Button är ju lite pinsamt… Hoppas på att kunna byta min McL mot en RB bil…!?!

 6. Antonio

  Tragiskt för Alonso, men han visade att han är kungen då han körde så fort med den trasiga växellådan.

  Kul för Massa! Får se hur länge han håller ledningen. Grym comeback.

Leave a Reply