Video: Bourdais depåincident som ger minus 25 sekunder i stället för en sjätte plats med finfina VM-poäng

Den här videon verkar de stryka snabbt från nätet så passa på att titta. Sitter och samlar tankarna efter det spännande loppet tidigare idag. Hamiltons misstag och Massas incident har jag ju tagit upp tidigare. Här är en titt på Sebastien Bourdais som kommer ut ur depån samtidigt som Felipe Massa kommer farandes. Håller med F1wolf, kunde aldrig tänka mig att det skulle bli ett straff. När nu depån är konstruerad som den är, vad ska Bourdais ta vägen då? Video;

37 comments

Leave Comment
 1. nu har jag uppdaterat ställningen i vm också. synd om bourdais med den här episoden. han har kört bra och förtjänar några fler poäng. kul däremot att vettel fortsätter ta en del, toro rosso ligger fint till i vm. och definitivt bättre än vad man kunde trott. dagens race blev kostsamt för mclaren dock, var etta, men nu ett bra stycke bakom ferrari i konstruktörs-vm.

 2. Olag

  I början ser man att en Honda viker av extra mycket för en Toyota kommer ut från depån….Där borde oxå bli ett straff… Skandal är rätt ord för straffet i denna situation.

 3. Erik R

  Man blir så trött på det här. Vi har sett många hjärnsläpp hos domarna i år, men det här var verkligen en ny bottennotering. Det kan ju inte finnas en enda människa i hela världen utom just domarna som på allvar kan tycka att det är Bourdais fel. Ja, jag tror till och med Massa själv ändrar åsikt när han får se videon…

  Hamiltons bestraffning var lika illa. Hur kan man få ett straff för någonting som en eller flera förare gör i varje F1-lopp (dvs bromsar på sig in i första kurvan)???

  Domarna håller fullständigt på att döma sönder den här säsongen. De verkar ha fått fnatt på att dela ut bestraffningar för absolut allt som händer på banan. Får de betalt per utdelat straff eller?

  F1 måste göra sig av med amatördomarna och skaffa sig ETT professionellt domarteam som dömer alla tävlingar. Det är enda chansen att upprätthålla en konsekvent nivå på regeltolkningarna. Det är obegripligt att det ska gå till såhär i världens mest penningstinna sport.

  Det är ju ironiskt att det snackas så mycket om att öka antalet omkörningar samtidigt som man bestraffar alla förare som försöker…

 4. Lisa

  Man kan ju titta på killarna innan, Trulli och Heidfeld, positionerna mellan bilarna är exakt desamma och de tycks ju klara av det alldeles utmärkt…

  Bourdais ska inte ta vägen nånstans alls, han ska lyfta av helt enkelt.

 5. Erik R

  @Lisa: Nu får du allt förklara. Varför i allsin dar skulle en förare lyfta av och släppa förbi någon annan när de kämpar om placeringar? Det är ju RACING det handlar om! Bör alla förare snällt köra åt sidan och parkera om en lite snabbare bil kommer ikapp?

  Att jämföra med Trulli/Heidfeldt är meningslöst. Heidfeldt långt före Trulli vid turn-in, Massa är efter Bourdais vid turn-in. Bourdais har passerat den vita linjen vid depåutfarten, så han har ingen anledning att ge företräde åt någon annan bil. Efter 7 år i F1 borde rimligtvis Massa ha lärt sig att om man vill köra om en annan bil måste man köra runt den, inte igenom den.

 6. Lisa

  Bourdais kommer ut från depån.

  Hans däck är kalla, han är fulltankad, han har blåljus när han kör ut (troligtvis iaf, det brukar lysa blåljus om det befinner sig bilar i depåutfartens omedelbara närhet) Han ska iaktta försiktighet just därför att han kommer ut från depån.

  Tyvärr så ser man ju inte på videon exakt var Bourdais befinner sig i förhållande till Massa vid den vita linjen, (men vi får väl anta att domarna gjort det ;-)) men han bör släppa förbi Massa redan där. Massa kan väl heller knappast förväntas snällt maka åt sig från racinglinjen för en långsammare bil som har innern därför att han kommer från depån?

  Och ja, Heidfeld är långt före Trulli i kurvan därför att Trulli – mycket klokt – mer eller mindre tvärnitar på den vita linjen och släpper förbi en bil som kommer i full fart. Hade Trulli stått på för fullt hade det kanske sett annorlunda ut.

  Faktiskt kan man litet (mycket!) slarvigt säga att denna incident, Hamilton/Massa sammma lopp och Kimi/Hamilton på Spa är varianter på samma tema, tre tappra omkörningsförsök som misslyckats därför att den tilltänkte “omkörde” stannat på racinglinjen och vägrat lämna plats.

  Sen får man väl tycka vad man vill om det, men domarna har i alla fall varit konsekventa, och de flesta förare lyckas faktiskt kämpa om placeringarna utan att dra på sig straff. Gudskelov.

 7. Lennarth B

  Det är klart Hamilton skall ha straff för detta, det finns ju en regel som säger att man måste ge motsåndaren plats i kurvan eller är det OK att ignorera denna regel för att man missbedömer kurvan ??? Hur mycket plats fick Kimi i kurvan tyckte du ?? Han sabbar ju Kimi’s lopp !! Annars kan man ju be andra föraren att göra en sådan Hamilton manöver när man vill att första föraren skall vinna VM och sedan bara skylla på att man missbedömde !?

 8. Björn

  Otroligt att få 25 sek för detta när det faktiskt är Massa som gör fel. Kan omöjligt vara så att han inte sett Toro Rosso bilen innanför sig, det ser man ju på videon.
  Trist bedömning.
  Men det är väl så att en Ferrari har ett högre värde än en Toro Rosso!

 9. jocke

  Lisa:

  Utfallet av incidenterna måste väl också räknas med i straffen? Det är ju löjligt att Massas straff inte skickar honom bakom Hamilton. Att ens jämföra Kimi/Hamilton i spa med Massa/Hamilton går ju inte. Hamilton höll undan och undvek krock medans Massa skickar sin Fiat rakt in i Hamilton. Knivhugger man någon så beror straffet ganska så mycket på om offert överlever eller inte….
  Att sedan försvara straffet som Bourdais får gör det hela ännu löjligare.

 10. Erik R

  @Lisa: Jag tror inte du har förstått grunderna i vad RACING handlar om. Om en förare ligger barkom en lite långsammare bil kan han försöka köra om, men han kan knappast förvänta sig att den andra bilen ska lyfta av eller köra åt sidan.

  Det blinkande blåljuset i depåutfarten är bara en upplysning till förarna, det är inte att jämställa med vinkande blåflagg. Om något kan man se blåljuset som en uppmaning att inte ge sig ut mitt i banan för att ta racinglinjen, utan att hålla sig på innerkanten (precis som Bourdais gjorde). Vi ser många kamper om placeringar när bilar kommer ut ur depå och de flesta förare har inga problem att köra om på yttern i dte läget. Massa gjorde helt enkelt en grov tabbe och missbedömde Bourdais position och fart.

  @Lennarth: I varje F1-lopp ser vi förare som bromsar på sig i första kurvan, vilket gör att andra bilar får väja och tappar placeringar. Ska alla de också ha bestraffning? Det har ingen som helst betydelse för reglerna om det händer längst fram eller längs bak i fältet.

 11. har kikat på den där episoden några gånger nu. tänker att straffet kanske kommer eftersom hamilton själv tvingas lämna banan? han bromsar ju på sig, men det händer ju hela tiden i lopp, men så klarar han inte själv av att hålla sig på banan och tvingar därmed ut andra utanför. kanske det som är skillnaden?

 12. Sebastian

  Intressant från ITV, verkar som om den högra handen inte vet vad den vänstra gör:

  “…the team managers I spoke to after the race all said that FIA race director Charlie Whiting had briefed them in Singapore and again in Fuji that the car exiting the pits has right of way.

  So once again, the stewards have gone against the advice Charlie has issued to teams, as they did with the penalty for Hamilton in Spa (where Whiting had told McLaren he thought Hamilton had acted fairly).”

  Antingen så måste Charlie Whiting bytas ut, eller så får man börja lyssna på vad han säger. Något är iaf knas i systemet.

 13. Sebastian

  Massa måste köra lite smartare om han ska vinna vm. Han hade ju plockat Bourdais lite senare på varvet utan incident om han hade hållit sig kall. Nu börjar han köra lika respektlöst som Hamilton och det straffar sig.

  Vad gäller Hamilton så tvingar han ju Kimi av banan p.g.a. att han helt i onödan bromsade sent, vilket blev för sent (charging anyone…). Om man är riktigt snäll skulle man kunna hävda att det i praktiken var Kovalainen som tvingade Kimi av banan, hade han inte varit där så kunde Kimi ev. kört bakom Hamilton. Men, det är ju Hamilton som kör farligt i det läget.

  Eftersom jag inte gillar stora krascher i första kurvan (jag vill se ett helt lopp) så tycker jag att stewards gjorde rätt. För den som tycker startkrascher är rolig så kan jag förstå att man blev besviken…

 14. Berine

  FIA = Ferarri International Assistance, när kommer det ett 25 sekunders straff efter målgång som inte gynnar Ferarri?

 15. Johan R

  Jag vet inte exakt vad som står i reglementet (kan nån kolla?), men grundidén är ju att om två bilar är sida vid sida får den som ligger först välja spår, så länge den lämnar utrymme åt den andra bilen. Massa låg före Bourdais, men lämnade inte utrymme – han borde ha straffats, om någon.

  Vad gäller Hamilton så var han faktiskt helt före Kimi när han åkte av banan. Kimi hade kunnat svänga in och klara sig på banan om det inte hade varit för Kovalainen, som också missat inbromsningen och knuffade av Kimi. Varför straffas Hamilton när Kovalainen knuffar av Kimi?

 16. Fred_S

  Gång efter annan springer FIA Italienarnas ärenden. Den som gör fel denna gång är Massa som inte tar en vidare linje i kurvan, det fins ingen anledning för Bourdais att släppa efter, de slåss ju trotts allt om en placering.

 17. Sebastian

  Det jag saknar är lite bättre transparens i systemet. De borde publicera stewards beslut och motivering på FIAs hemsida, men även annan officiell information som t.ex. Whitings genomgång. Då skulle det bli lite mindre av funderingar och spekulationer och lite mer fakta. Då skulle man kunna ha en konstruktiv diskussion.

  Blir väldigt mycket “är de dumma i huvudet” argument, och det säger ju mer om den som yttrar det än något annat…

 18. Lisa

  Uj det blev mycket äpplen och päron här, Hamiltons incidenter har jag överhuvudtaget nte diskuterat utom att jag drog en parallell (det kanske var dumt)

  Vad jag undrar är också varför i hela halva friden Bourdais inte fick sin DT medan han ännu var på banan? Kanske var stewarderna såpass tveksamma att de ville höra förarna först (vilket de också ALLTID gör innan straff delas ut i efterhand)

  @ Johan R – tyvärr står det inte ett smack i F1reglementet om vem som har rätt till vad. Det måste – antar jag – gå helt och hållet på en framdiskuterad praxis mellan förarna, stewards och race control (Charlie W borde ha pensionerats för längesen, förresten) Det lilla som står om “drivers conduct” finns här i ett reglemente som gäller för alla FiA-tävlingar, kapitel 4
  Man skiljer på omkörning på raka och omkörning i kurva. För omkörning i kurva gäller:

  “Curves, as well as the approach and exit zones thereof, may be
  negotiated by the drivers in any way they wish, within the limits
  of the track. Overtaking, according to the circumstances, may be
  done either on the right or on the left. ”

  Jaha, tack för det kaffet. :-/

  http://argent.fia.com/web/fia-public.nsf/CA5A166189CFBA56C125747B002E4371/$FILE/Annexe%20L_08.07.03.pdf

  @ Sebastian: Att bilar som kommer från depån automatiskt skulle ha förkörsrätt låter ju som rena vansinnet, men inget förvånar mig när det gäller Charlie W, minns bara hans kovändningar i samband med Renault-massdämparaffären och så pratade han ju strunt även i Spa. Han skulle hålla sig till att trycka på knappen som startar startsekvensen, det är han bra på men inte mycket mer. Han borde som sagt gått i pension för längesen.

  Stewards alla officiella dokument finns dock på FiAs hemsida tillsammans med tekniska rapporter, timing och litet annat smått och gott. Japan:

  http://www.fia.com/japangp/on_event.htm

  Däremot skulle jag ge bra mycket för att få vara en fluga på väggen vid driver’s briefings och vid Charlies genomgångar…:-P

 19. Lennarth B

  Erik R: Om man inte bestraffar i liknande lägen så är ju risken att man får sådana tråkiga avslut på säsongen som Senna och Prost gav oss (tror att det var 2 år på raken) dvs. man tar av varandra från banan, alltså den som leder VM tjänar ju på detta. Om man nu skall ha denna regel så skall den ju givetvis gälla alla och överallt. Att Hamilton kommer före in i kurvan är för att han bromsar på tok för sent. Om du tycker att detta är OK så kan ju Kovalainen bromsa sent i varenda kurva så att det drabbar ex Ferrari och sedan skylla på att han gjorde ett misstag. Detta resultat är ju inte heller att önska. Glöm inte att Schumacher blev av med varje poäng för ett enda misstag i Japan 97 dvs hela säsongens totala poäng. Hade han lyckats med detta dvs. fått stopp på Villeneuve så hade Schumi blivit världsmästare. Jag har sett 4 st VM som slutat väldigt tvivelaktikt. Jag tycker att det är mer rätt med bestraffning än utan bestraffning i liknande lägen.

 20. Lisa

  Detdär är väldigt knepigt, det går inte att komma dit via FiAs huvudsida vad jag kan se eller också har jag missat nåt. Antagligen är dedär sidorna bara för pressen för de ligger uppenbarligen under Media Centre?

  Vill du kolla på något annat GP får du ändra länken för hand så det står “belgiumgp” eller “monacogp” eller vad du nu vill ha istället för “japangp”. Det är iaf det enda sätt jag kommit på. :-/

 21. ah, bra länk sebastian. varit inne på de där tidigare. så tappar man bort dem. precis som lisa skriver, de ligger av någon anledning iten ute via fias etta. av någon anledning. men kan finnas en del intressant om man har liten stund över för slösurfande. fias sidor är ju överlag ganska dåliga.. också för de där kampanjerna de har.

 22. Erik R

  @Lennarth: Jag håller absolut med dig om att om någon försöker krocka sig till mästerskapet bör det straffas hårt. Massa borde därför ha straffats betydligt hårdare för sin påkörning av Hamilton. Svartflagg och villkorlig avstängning ett lopp tycker jag hade varit rimligt. Fast det är givetvis svårt att bevisa att det var avsiktligt.

  I Hamiltons fall så blev det ju ingen krash, så det finns absolut inget att ge bestraffning för. Hade Hamilton brakat rätt in i Kimi eller någon annan bil hade det givetvis varit rimligt med bestraffning.

  Man kan säkert hitta 10 liknande incidenter i år när förare bromsat på sig eller förlorat kontrollen på sina bilar och andra fått väja och tappat placeringar. Det händer i varje lopp och det hör till normal racing. Det har ALDRIG hänt (så vitt jag kan minnas) att att en sådan situation givit bestraffning förut. Ska man hålla på och dela ut bestraffningar för varje litet misstag en förare gör blir det ingen racing kvar.

 23. Erik R

  Det grundläggande problemet för FIA är att det inte finns ett profesionellt domarteam som dömer alla lopp. Istället är det diverse representanter från olika bilsportförbund mm som oftast bara dömer i ett enda lopp på säsongen. Systemet är en rest från äldre dagar när Formel 1 var ganska löst sammansatt av olika GP-lopp som anordnades av respektive nation. Nu när det är världens mest penningstinna sport tycker man att man kunde styra upp det lite bättre.

  Domarna har alltså ingen som helst koll på vad Charlie Whiting har sagt tidigare under säsongen om hur reglerna ska tolkas. Därför finns det ingen kontinuitet eller konsekvens bakom domsluten; varje domare får hitta på sin egen tolkning av regelboken.

  Jämför man med t.ex Indycar och NASCAR så har de ett domarteam som följer med på alla race och kontinuerligt för en diskussion med förare och team om hur reglerna ska tolkas. Där är det mycket mer tydligt vad som gäller, och domsluten blir mycket mer konsekventa.

 24. bolle

  @Erik R
  Kolla på onboard videon från massas bil. Hamilton kommer in som två i kurvan, kommer ut brevid alonso och slås om andra plats. Han förlorar alltså inte några placeringar. Kurvan efter kör han av igen och hamnar bakom massa.

  En bra grej med de gröna markeringarna på däcken är att det var mycket lättare att se hur stor flat spot hamilton skaffade sig på höger fram innan första varvet var slut 😛

 25. Erik R

  @Lisa: Med Drive-Through straff funkar det så att om en förseelse sker i slutet av loppet (finns en gräns typ 25% kvar) så är det för lite tid för att domarna ska hinna sammanträda och det kan vara för lite tid för föraren att hinna ta sitt straff. I de fallen omvandlas en Drive-Through automatiskt till ett 25-sekundersstraff.

  Det var detta som t.ex hände Hamilton på Spa.

 26. Sebastian

  @Erik R: facts, please… 😉

  Det står inget om någon gräns på 25% däremot står det följande om incidenter:

  “Unless it was completely clear that a driver was in breach of any of the above, any incidents involving more than one car will normally be investigated after the race.”

  …vilken passar rätt bra in på Bourdais ur pit lane och Hamilton i Spa.

  “However, should either of the penalties under a) and b) above be imposed during the last five laps, or after the end of a race, Article 16.4b) below will not apply and 25 seconds will be added to the elapsed race time of the driver concerned.”

  …angående när man lägger till tid.

 27. Lisa

  Jaha då väntade de för det fanns tveksamheter och de ville höra förarna först. Då hade i allafall Bourdais och Massa chansen att argumentera för sin sak. Skulle vara intressant att veta hur resonemanget gick.

  @ Sebastian ja vem vet, kretar man runt tillräckligt på FiAs hemsida kanske man hittar Maxxx privata videos… :-O

 28. Det är ju sanslöst vad besluten går med ferrari och då främst Massa.

  Har domarna någon tidigare säsong lagt sig i och gjort så många tvivelaktiga beslut som denna säsong?

  Jag är en konspirationsteroretiker, men här behöver man inte vara Einstein för att fatta att det ligger en hund begraven.

 29. Erik R

  @Sebastian: Bra att det är någon som kollar fakta! Jag sa bara att det fanns en gräns, men att jag inte var säker på vilken gräns. Tydligen var det 5 varv som gäller, vilket stämmer på Spa-incidenten.

  Jag tycker att drive-through endast ska utdömas för uppenbara förseelser som fortkörning i depån, tanka i stängd depå, unsafe pit release, etc. Allt annat bör avgöras efter loppet så man kan höra förarna, kolla telemetri och video. Då slipper man också panikåtgärder från domare som numera tydligen kännser sig tvugna att agera så fort minsta lilla incident inträffar. Med lite tid att tänka på saken kanske de skulle lugna ned sig lite och inse att det mesta som händer är “racing incidents”.

 30. Lennarth b

  Erik R: Det är ju inte mer OK att göra denna manöver bara för att det inte blir en krock !! Det enda som förhindrar detta är ju Kimi’s uppfattningsförmåga. Man skall ge plats åt varandra i kurvan. I detta specifika fall har jag inte sett större optimism från en förare i Hamiltons kaliber någonsin, jag menar hur tror han att han skulle kunna ta kurvan !? Det är inte ett litet misstag han gör, detta var ett sjukt stort misstag han gjorde. Att kalla detta ett omkörningsförsök är ju helt fel. Han gör helt enkelt ett supermisstag och därför skall han bestraffas, det är ju ett mirakel att ingen annan blir inblandad. Detta var en uppenbar förseelse.

 31. Lisa

  @ Erik R jag tycker tvärtom, ju fler incidenter som kan dömas under loppet desto bättre. Annars kan vi få ommöbleringar i prislistorna efter loppen pga 25 sek-tillägg som får Spa att framstå som rena barnleken. Jag vill kunna lita på att de som står på prispallen är 1an 2an och 3an, inte 3an, 5an och 7an. Får föraren ett DT under loppet är han dessutom fortfarande med i leken, efter loppet kan han inte göra någonting.

  Visst KAN det bli fel, liksom i alla sporter där domeri finns med, men kan någon tänka sig en fotbollsmatch där domaren dömer straff efter matchens slut när han kollat alla repriser på video? F1domarna har iaf tillgång till videomaterial genast, till skillnad från fotbollsdomaren.

  @Sebastian He he så synd! Men fortsätt leta, jag är säker på att videorna finns där nånstans.. 😉

 32. Wag the dog

  Jag kommer in lite sent men…
  är inte loppen spännande så är minsann debatten på denna sida underhållande.

  Kan inte vara lätt att vara domare. Konspirationsteorierna är lika omfattande här som på vilken fotbollssajt som helst.

  Keep up the good work!

  =)

 33. Sebastian

  @Psycho Dad: “Jag är en konspirationsteroretiker, men här behöver man inte vara Einstein för att fatta att det ligger en hund begraven.”

  Hahaha!!! Det var ju riktigt roligt skrivet. Påminner dock om att det är McLarens dotterbolag MES som gjort standard ECUn och att flera stall har sagt att de fått kämpa långt in på säsongen för att få ordning på hur den kan optimeras*.

  I år är det alltså McLaren som har haft en (i det här jämna fältet potentiellt stor) fördel på banan. Det är lätt att man lite bekvämt glömmer bort det… 😉

  * Enligt vad jag har läst:
  http://www.autosport.com/news/report.php/id/55980
  http://schummy.wordpress.com/2007/11/19/spy-saga-would-have-cost-mclaren-ecu-contract/
  http://www.f1technical.net/news/10776?sid=42e8f32b58d21bbc08d620df2a0b3476
  http://www.worldcarfans.com/9080317.019/ferrari-sabotaged-by-mclaren-ecu
  http://www.f1network.net/boards/read/s135.htm?134,8934782
  http://www.autosport.com/news/report.php/id/64718
  http://www.formula1blog.com/?p=926

Leave a Reply