Video: Hamilton kör om Trulli (som sen kör om igen och får straff)

Har hittat den här videon från någon på läktaren nere i Australien. Det som hände var att Trulli kör ut i kurvan och Hamilton väljer att köra om. Varvet efter kör Trulli om Hamilton tillbaka på den plats han hade innan den här video så att säga. Lite märklig situation även denna. Jag tycker att straffet är fel, men man kan ju inte heller köra av banan och vänta sig att den bakom, som Hamilton här, ska vänta in att han kommer tillbaka..

Men lägg märke till hur nära det är att båda Toyota försvinner i den här kurvan under samma varv! Just bakom Hamilton kommer Glock och håller på att göra samma sak! Video;

Videojakten är igång! FOM plockade ner den första videon ganska snabbt. Ny version ute på nätet. Passa på att se så länge den ligger ute.. Och här en ny;

20 comments

Leave Comment
 1. läste att trulli säger så här om det hela;

  “I can’t say how disappointed I am to finish third but have the result questioned,” Trulli said later in the evening. “When the safety car came out towards the end of the race, Lewis Hamilton passed me but soon after he suddenly slowed down and pulled over to the side of the road. I thought he had a problem, so I overtook him as there was nothing else I could do.”

 2. Erik R

  Var det olja på banan? Båda Toyotorna kör ju av. Ser mycket märkligt ut. Inget snack om att Hamiltons omkörning är korrekt, men det är märkligt att Trulli får straff för att Hamilton sen släpper förbi honom.

  Som jag skrev i en annan kommentar tidigare – i grunden beror det på att domarsystemet i F1 är trögt och föråldrat. Hade samma sak hänt i Indycar had båda team snabbt kontaktat domarna och inom ett varv eller så hade de två förarna fått besked om vilken ordning de skulle lägga sig i.

 3. TOBIAS

  Det är ju helt okej att varvade bilar får köra om för att hamna på samma varv men det är inte okej att återta sin position om man missar i en kurva bakom säkerhetsbil och då återtar sin position.

 4. Erik R

  Det tycks ha varit Hamilton som gav Trulli platsen tillbaka, inte Trulli som på eget initiativ återtog sin position. Enligt reglerna hade Trulli rätt att köra förbi Hamilton när denne saktade ned, eftersom man får köra om “any car that slows with an obvious problem”. Jag skulle tro att Toyotas överklagande har god chans att lyckas, vilket då tyvärr ger “fel” resultat ändå, eftersom det i så fall förmodligen blir Trulli 3:a och Hamilton 4:a.

  Att straffet blev just 25 sekunder var korrekt enligt (den oflexibla) regelboken; de enda straff som kan utmätas efter målgång är 25 sekunder eller 10 platsers nedflyttning nästa race. Givetvis borde man kunna ta hänsyn till SC och andra omständigheter, men det finns tyvärr inte utrymme för det i reglerna.

 5. Björn

  Kan tänka mig att Hamilton meddelar teamet över radion och berättar att trulli varit av banan. Teamet, som vet hur Hamilton brukar bedömmas av domarna, ber Lewis återta sin gamla position för att eliminera alla möjligheter att han ska kunna bli bestraffad i efterhand. Lämnar sedan in en protest mot trulli efter loppet istället.

  Allt för att dommarsystemet i F1 är trasigt.

  Dommarkåren borde bestå av 10st före detta förare där tre lottas fram inför varje lopp. Racen bedöms då av expertis samtidigt som du får viss kontinuitet utan risk för jäv. Dessutom har man alltid en utslagsröst.

 6. Sebastian

  Jag tror inte f.d. förare är de bästa domarna, men kontinuitet och utbildning är viktigt. Att domarna fattar fel beslut ibland känns knappast konstigt, i F1 kan man iaf överklaga. Förrän vi sett underlaget (det är ju tänkt att man ska få se mer av det i år) så är det nog lite tidigt att dumförklara beslutet… även om man sitter i en rätt skön fåtölj här hemma… 🙂

 7. Erik R

  Jag håller med om att fd F1-förare inte nödvändigtvis är bra som domare. Deras neutralitet skulle hela tiden ifrågasättas. Skulle det t.ex vara lämpligt att Mikael Schumacher fick döma i en incident mellan Hamilton och Massa?

  McLarens agerande visar att teamen inte litar på domarnas bedömning; de var tvugna att offra en poäng pga risken för ett inkonsekvent domslut som skulle innebära förlust av all poäng. Det i sin tur ledde till den stora orättvisan mot Trulli. Båda förare och team agerade rätt tycker jag, så konsekvenserna är helt oproportionerliga.

 8. Björn

  Före detta förare behöver inte nödvändigtvis betyda fd F1-förare. Men de som dömmer tycker jag borde ha suttit i en tävlingsbil och skaffat erfarenhet av racing inifrån.
  Håller med om att man inte kan sätta förare som precis slutat eller fortfarande är involverade med ett tävlande team som domare, men man måste oxå kunna lita på att de ev utvalda domarna kan hålla sig objektiva. Jag är övertygad om att vi kan hitta en hel uppsjö av ärliga, opartiska och objektiva före detta förare runt om i världen.

 9. helt rätt erik, har sett nu att hamilton berättat att han gav tillbaka platsen till trulli. som naturligtvis körde om. verkar ju bara ännu mer sjukt att han åker på straff för det.. vi får återkomma under kvällen och se vad som händer. inte riktigt bra att det ska bli sån här cirkus för en så enkel sak som den här. om trulli straffas och hamnar utanför poäng när hamilton gett honom tillbaka den plats som mclaren uppfattade var toyotas så vet jag inte vad man ska kalla det längre.. nästa steg är väl att straffa hamilton som la sig ute vid sidan och körde långsamt fast han inte hade problem med bilen..

 10. Lisa

  Tror inte det blir så mycket med Toyotas överklagande, det finns numer prejudikat eftersom Maccas överklagande av samma sorts straff (Spa förra året) bedömdes som ogiltigt av ICA. Och skulle de ändå försöka kan jag inte se att resultatet skulle bli annorlunda.

  Annars väntar jag liksom Sebastian med spänning på “full stewards report” som utlovats på FIA:s hemsida. Inte ofta man har anledning att prisa FIA med detta med ökad insyn i domeriet är i alla fall en bra grej! Ser fram emot motiveringarna varför de dömt som de gjort, både i Vettel- och i Trullifallet (och sen kan vi återgå till att bråka om huruvida det var rätt eller fel, precis som vanligt, bara det att nu har vi mer kött på benen :-))

  Än så länge är dock denna länk sorgligt tom…

 11. D.B

  de hade ju som varit spännande å se en video när hamilton släpper förbi trulli om de nu är så. behöver ju inte vara så bara för att han säger det….

 12. Lisa

  @ Daniel ojdå, synd bara att vad Lewis säger rimmar så illa med McLarens officiella story.
  Men om jag förstått saken rätt sa han detta redan i parc fermé efter loppet och då hade väl inte Macca hunnit briefa honom än. Men att Macca ljuger värre än hästar travar är ju ingen nyhet.

 13. Nej.

  Nu blir jag förvirad….?? allstå jag är 11 år och har gillat formula 1 hela tiden men nu börjar det för många protester och nedflytande så jag hänger inte alls med tabblen 🙁 dem bara ändrar och ändrar hela jävla tiden det blir trötsamnt men ändå jag vet man måste hålla sig till reglerna men små saker bode man inte protestera om typ att flavio har inga brillor sedan förut och då gör RON DENNIS PROTEST. Hoppas inte att någon gör en protest mot den protesten. Förra året känndes inte det så mycket som nu. Tycker det är Robert kubicas fel inte vettel kubica satsade för mycket. Allstå helt rätt man borde ha typ före detta förare som domare som fattar hur det kändes. inte massa tjocka slarviga gubbar som käkar lyx mat och är rädda:( nån som håller med??

 14. Erik R

  @Lisa: Du har rätt i att Toyotas protest kan jämföras med McLarens förra året. Jag hade redan förträngt den incidenten. Synd för Trulli och Toyota. Det visar ännu tydligare att regelsystemet i F1 är föråldrat, byråkratiskt och inte alls anpassat till moderna förhållanden.

  Jag vet att jag tjatar om amerikansk racing, men jämförelsen känns relevant. I USA har man en mycket mer pragmatisk syn på reglerna för att få till rättvisa förhållanden. Man jobbar med att lösa problem så smidigt som möjligt för fansens bästa. I FIA verkar det mer handla om att olika potentater ska känna sig viktiga och kunna hävda sin makt. Det finns mycket jag ogillar inom amerikansk racing också, men när det gäller regel- domarsystem ligger de många årtionden före FIA.

 15. Stefan Alsenmyr

  Jag kan hålla med dig där Erik angående amerikansk racing-filosofi. Där är det racing framför allt som gäller. Publiken kom för att se racing och då är det racing de ska få. Tex om en bil får stopp puttas den igång så den kan fortsätta (men det förstås, femtielva pace car kanske inte är till gagn för publiken…).

  Publikens inställning tycker jag också är annorlunda. Man kommer dit för att framför allt ha en trevlig dag tillsammans och käka popcorn, varmkorv och mini-doughnuts och inte minst se på racing (och /football/basket/baseball).

  Sedan är det förstås en helt annan klass på team, teknik osv “här i Europa”. Men när var det 500000 åskådare på ett F1 lopp senast…

  Men i alla fall. Jag förstår till fullo din jämförelse.

Leave a Reply