Med hur mycket bidrar en förare till en bils utveckling?

MP4-29

James Allen besöker McLaren för att ta reda på hur mycket en förare bidrar med i utvecklingen av en bil. Särskilt intressant är ju det med tid, Alonso ska tydligen ha sagt att han bidrar med sju tiondelar per varv i utvecklingen. Efter att ha sett honom under åren kan man ju inte annat än att tro honom.. fast det är väl tre tiondelar jag hört.. Oavsett, Schumi är ju en annan sån där kandidat som man hör mycket om hur han bidrar.

Dessvärre inte världens bästa video.. eller mest intressanta ärligt talat.. Men temat är intressant nog att lyfta!

6 comments

Leave Comment
 1. Lisa

  He he ja detdär med Alonsos tiondelar är en skojig intenetmyt. Det är mellan sex och sju beroende på viket forum man läser. James Allen läser uppenbarligen Planet F1, för där är det sju. På Autosport är det sex.

  Nå, vad har nu Alonso egentligen sagt? Citatet kommer från en BBC 5 live intervju från 2007 och vad han säger är “I’ve given McLaren five tenths, six, whatever…” Vad han syftar på är den kunskap han hade med sig från Renault. DÅ. Men det där har liksom bara växt och växt och särskilt engelsmännen har pippi på att älta och tjata om dessa tiondelar i evighet. Ack ja.

  Sen att Alonso troligtvis är en av dem som jobbar hårdast med teamet och som kan pressa ut max av bilen – vilken det än är – är en annan sak. Fast det kanske blir fem-sex tiondelar i rena siffror – vem vet? 😉

  • Anonymous

   Alonso visade ganska tydligt att när han kommer in till ett stall ganska sent så har han en bättre bil och kan hänga med toppen.

   2008-2009 hade mycket tid att få till bilen men bilen var så dålig att dom inte hade en chans ändå.

   Med andra ord dom sista åren ska han hålla sig från att lägga sig i i utvecklingen av bilen då går det bättre för han.

   • Antonio

    2002 var han testförare i Renault och resten är historia.

    Tänk till INNAN nästa gång du ska skriva ett vasst inlägg.

    • Fredde

     Alonsos renault era #1 är inget att snacka om det var mkt imponerande.Men väl det enda som man kan jämföra med schumi vad det gäller att bygga Team/bil.

     Men… Att han nu kommer och snackar om att han har en betydande del i ferraris snabbhet 2010 är ju bara kvalificerat skitsnack, hur f*n skulle han hinna göra en sån stor skillnad på ett fåtal tester.
     Samma snack var det 2007, det var minnsan han som hade gjort mclaren bilen så snabb på några månader, och där såg vi hans förmåga att få med sig teamet :-).

     Men allvarligt. 1996 tog schumi över en riktig skitbil det var ju inte så att han var snabbast första säsongen, långt därifrån, framgångarna började på allvar 1999 och var i sin linda 2000.

     Samma HISTORIA var det för Alonso 2002 och det tog tre år för honom att få ordning på en riktigt långsam bil.
     Att sen tro att han byggt upp två st potenta (världsmästar) bilar (2007,2010) på några få månader visar ju bara hur blind man är, ta av er skyglapparnan.. please.

    • Antonio

     Att Alonso har en betydande del i Ferrarins prestanda råder det väl inget tvivel om. Det är ju för guds skull han (och Massa) som kört bilen under de tester som bilen rullat.

     I vilken intervju har Alonso sagt att han har en betydande del? Eller citerar du bara vad andra som inte gillar Alonso har påstått att Alonso sagt?

     Är det svårt att erkänna att Alonso kanske är den främste just nu? Kanske inte snabbast över ett varv, men som helhet. Eje Elgh tycker ju det och han vet nog mer än de flesta som skriver på det här forumet.

     Källa, tack!

    • Fredde

     Ne,j jag har inte citerat nån. det var bara ett diplomatiskt uttryck för att minimera risken för nån skulle komma och säga att jag hade fel på en tiondel. men oavsett om det är 5,6,el7 tiondelar, så är det betydande.

     Men det jag menade är att jag skulle aldrig i min enfald tro att han skulle kunna ha en så betydande del i utvecklingen av en bil, när han bara haft ett fåtal månader och en knappt handfull med tester.

     Du tror inte ferrari har jobbat med den här bilen innan alonso kom till stallet.
     isf hade vi kunnat satt alonso i en lotus istället och han hade vunnit lika övertygande som sist. eller ????

     Däremot är han med säkerhet j**ligt bra på att ställa in bilen och stallet efter sina behov. men det är nått han måste göra varenda race, och det har inget bilen/stallet som helhet, det är ett vardagsjobb varje förare som vill bli bäst måste behärska.
     Men hela grundkonseptet har ferrari ha arbetet ihop under en länge tid.
     därför är såna här utalande bara löjliga att hålla på med när man precis hunnit gjuta klart stolen åt honom.

     Jo att säga att alonso är en av dom bästa JUST NU var väl inte så övertygande utalande som inbitet alonso fan, han är bättre än så, det är samma sak att påstå att button var bästa föraren 2009, det skulle inte jag vilja säga.

Leave a Reply