Officiellt! Kimi Räikkönen kör för Citroëns juniorstall i rally nästa år

Som det tidigare ryktats om, så är ju Kimi klar för rally nästa säsong. Snackisen är att han kör rally ett år, sponsrad av Red Bull, och ersätter Mark Webber i F1-stallet till säsongen 2011.

Jag har inte hittat något på Citroëns hemsida ännu, men flera tidningar rapporterar om det, se finska HBL.fi, eller norska VG.no. Kimi kommer köra en Citroën C4, och han kommer köra alla tretton rundorna i VM-cirkusen. Rally är verkligen inte min starka sida, men en av de rundorna är väl i Sverige?

Edit: Officiella WRC.com rapporterar om det hela här. Där säger Kimi bland annat;

“I always wanted to compete in rally, especially in the World Rally Championship at some point in my career,” said Raikkonen. “Thanks to Red Bull, I have the opportunity to drive the best car of the series with the Citroen C4. This is a new but very exciting challenge. For the moment we have a one-year contract and we will see how it goes for the future. I am really looking forward to testing the car and taking the start of the first rally.”

Kimi har ju kört rally flera gånger tidigare, med blandat resultat. Lite rally-krasch-video finns i tidigare inlägg om Rally Finland.

Tack Patrik för tips!

Mer i media (SVT, AB, TV, DN, SvD, AB, AB,).

64 comments

Leave Comment
 1. xzqw

  Det står även i wrc.com hemsida också.

  Jaha då kommer f1 bli tråkigt 2010 då hoppas att han kommer tillbaka 2011 och det blir i RedBull stallet.

  Då blir det säkert Nick H till Mercedes då om det inte blir en rövare så att det blir Schumi men chansen är nog ganska liten för det.

 2. Kenneth

  då får vi följa WRC istället då…. fy fan va han är cool! detta skulle aldrig Alonso eller Hamilton våga göra!

  Hellre kika på WRC med Kimi än att se Hamilton och Alonso få rejält med pisk av red bull bilarna i F1!

  • Daniel

   Kan bara hålla med..kommer sakna han enormt i F1, kommer nog kolla mer på rally istället, och hoppas på att han kommer tillbaka till F1 2011, och en intressant sak du skriver alonso eller hamilton skulle ALDRIG ha en chans mot kimi i rally, fast de har dom knappt i F1 heller:)…Skulle Kimi lyckas med rally så är han nog den störste racern i världs historien,

    • Daniel

     Men Susanne…..håll dig till virkning eller nåt, för om du tycker att Kimi är en dålig förare så tycker jag att du ska gå till en optiker, du fattar inte ett skit, 05-06 så va han den snabbaste men materialet höll inte, annars hade han vunnit i alla fall en gång 05-06, sen 08 ja han fick inte till det i kvalen, men han hade snabbast varv 10 gånger.Så sluta yttra dig dör du fattar inte ett skit.
     09 så va ferrarin kass men Kimi va nog den förare som fick ut mest ur sin bil och det är jag nog inte ensam om att tycka

    • berra

     ha ha de roligaste idag..susanne ha ha vilket skämt du är…ha ha kimi är tex den förare med mest snabbaste varv..sen har han haft mycket otur materialet har inte hållit.säsongen 05 skulle han blivit världsmästare men han hade ingen tillförlitlighet..alonso vann pga det..så susanne jag håller med föregående talare virka

    • K

     Hela tiden om materilafel för Kimi (lätt att skylla på), vad jag minns (jag såg de flesta loppen från andra TV-kanaler) så fick han ofta tillsägelse om att vara rädd om däck, motor, växellåda mm men struntade i det och bara fortsatta tills bilen rasa eller han gjorde någon idiotisk blunder.
     Att Alonso vann de åren (2005-2006) berodde på att han bättre tog hand om bil och däck bättre än Kimi.

     Och som det nämnts tidigare så hade han inte vunnit utan Massas hjälp.

 3. loCCan

  Han kommer köra 12 rundor i WRC verkar det som…Juniorteamet verkar skippa Nya Zeeland helt.
  Men detta kommer bli hur häftigt som helst! Synd bara att F1 blir tråkigare…

 4. Sebastian

  Renault F1 — Prodrive eller Gravity Management… det är frågan. Ho-Pin Tung som testade för Renault i Jerez imponerade ju inte. Får se vem som vinner företagsledningens gunst.

 5. TQ

  Svenska rallyt har inte varit med i WRC på ett par år pga av bristande finansiering och snöbrist. Vi lär nog tyvärr inte se Kimi i Sverige

  • Timmy

   Svenska Rallyt går nästa år, 11-14 feb. Har egentligen bara i år som de körde i Norge istället, annars har det gått varje år sedan 1990 (inställt pga snöbrist).
   Har varit där varje gång sedan 00 och boende är bokat sedan länge inför nästa år.

   Ska bli grymt kul att se Kimi sladda lite : )

   • TQ

    Aha, Där ser man! Fick för mig att det var ett tag sen, men min tidsuppfattning har blivit lite skev;) Var det bara två år sen som Norge och Sverige delade på WRCplatsen? Kul att det blir i år igen! Kommer det fortsätta vara i Sverige sen när WRC slås ihop med IRC?

    • Timmy

     WRC kommer inte att slås ihop med IRC, däremot kommer WRC köras med S2000 bilar from nästa år, samma typ av bilar som körs i IRC-series. Har för mig att IRC startades av bla Eurosport, som ett alternativ till WRC, och de båda serierna har inget med varandra att göra.

     Tror dock inte det är klart om Svenska Rallyt kommer att gå 2011 och frammåt, har läst att de jobbade på ett avtal för 2011-2013, men har inte hört något mer sedan dess. Bara att hålla tummarna för att vi får se världseliten på Svensk mark även i framtiden.

  • Fidde Z

   Ja….vad ska man säg…..dom som har nåt att säg om Kimi kan ju kolla på denna länken.

   Tex Susanne….
   Klarar Kimi av Rally så håller jag med om Daniel att han är en av de största som suttit i en racerbil, för rally f1 är så olikt de kan bli.
   Va det inte Schumacher som åkte med solberg och han sa att han aldrig skulle klara av att köra rally.
   Men visst man måste synka med isn kartläsare med annars sitter man i bergväggen

   • FINNPWRUSA

    Ja tack du Fidde Z, där for en timme till av mitt liv till YouTube… underbara minnen dock! Två reflektioner:
    1. Det var nog där Schumi bestämde sig att hänga upp hjälmen efter Kimi och Alonso blåste om honom ett par gånger?
    2. Kimi såg mycket bättre ut i vitt utan hippie hår… ;o)

  • Erik R

   Lämnar eller inte? Ser ut som en mycket komplex affärsuppgörelse. Jag antar att det är för att att slippa riskera att tappa platsen på gridden. Stallet säljs alltså inte utan tas över inifrån på nåt mystiskt sätt.

 6. Peter

  Synd att han lämnar, men djäkla skönt samtidigt! Nu slipper man äntligen kommentatorernas rövslickeri av Kimi!

 7. jultomten

  vilken kanal sänder rally?.. Och du K..man kan skylla på det mesta. material osv men är de nåt kimi är outstanding på är väl att konservera däcken. Samt få ut allt ur bilen med kassa däck eller andra förutsättningar det bevisade han om inte annat detta året. Samt du kan väl inte mena på fullt allvar att de är kimis fel att bilen inte höll?.visst nåt lopp kanske han får ta på sig..men mclaren hade dålig tillförlitlighet förut..

  • k

   Vad jag menade var att Alonso i samma situtation tog det lugnare och hellre säkrade en lägre placering än att jaga högre placeringar när bilen inte höll hellre än att behöva bryta och hamna på noll poäng. Det upplevde jag var skillnaden mellan Alonso och Kimi och gjorde att Alonso vann i långa loppet.

  • Timmy

   Tidigare har Eurosport sänt WRC, men from nästa år kommer MotorsTV att ta över sändningarna, vilket tydligen ska innebära lite bättre sändningstider, websändningar mm

 8. pär

  Om man kollar varvtiderna nu under testerna så ser de inte lovande ut för ferrari..lite tråkigt men jag tror att hamilton blir livsfarlig. Button får nog allt finna sig i att spela 2 fiol.. Hoppas dock på vettel..tänk 2011 vilket dream team vettel o raikkonen..längtar..

  • xzqw

   Tester är tester och inget annat dessutom så är det så pass tidigt att det är ingen mening med att jämföra nu vilka som är snabba och inte snabba.
   Sen så kan dom ha olika test program så att dom testar olika saker.

   • Besserwisser

    Ricciardo Red Bull 1m17.418s

    Sanchez Ferrari 1m21.147s + 3.650s

    Ska det skilja 3.650 även vid tester?
    Nej Ferrari hänger inte med som de ser ut nu.

    • Pär

     Men Lisa…alla vet ju hur blåögd du är…Alonso lär inte göra underverk med ferrarin, du tror för mycket men vet inget.

    • Lisa

     Jasså, det vet “alla”? Tack för upplysningen.

     Hursomhelst tjänar det inte mycket till att diskutera den gångna säsongens bilar. Jag tror ingenting när det gäller nästa års Ferrari – jag väntar och ser vad det blir. Föreslår att du gör detsamma i stället för att försöka göra några krystade (önsketänkande?)förutsägelser baserat på den utgångna modellen som blev ett hafsverk pga dubbeldiffuserhistorien och som dessutom inte utvecklats på ett halvår. Det blir dessutom flera regeländringar nästa år – om du inte fattat det.

    • Johan R

     Nu får ni sluta hacka på Lisa, hon är en av de vettigaste människorna på det här forumet med mycket bättre koll på fakta än de flesta andra. Kolla diskussionerna om regeltolkningar o dyl under 2009 – hon hänvisar alltid till regelboken eller andra officiella dokument, gärna med länkar också. Jag har lärt mig massor av att läsa hennes inlägg. Hon skulle säkert köra i cirklar runt er på gokartbanan om hon fick chansen 🙂

     Det är ju uppenbart att Lisa har Alonso som favoritförare, men hon blir inte otrevlig mot de som håller på andra förare för den skull. Lite mer sån hyfs från er andra skulle inte skada. (Själv lutar jag mer åt Kimi, Hamilton och Vettel.)

 9. FINNPWRUSA

  Tänker inte lägga mig i Kimi nojset… de som vet NÅGOT, even Massa, Alonso, Hamilton, Schumi, fans et’all VET vad han kan! Han är en utav de bästa med material (som håller.)

  Har aldrig sett ett race med svenska komentatorer men läser dagligen AB F1 och om de andra två är i närheten så mycket Kimi hatare som Anna skulle det nog ha kostat mig, pubben eller polarna nån TV…. ;o)

  Hoppas fortfarande på Merc och F1 men rally skall bli intresant, tänk om han kan tampas i toppen!? Tänk om han get Loeb en match ibland!?? Snacka om att höja sitt varumärke (och RedBulls)… Rossi borde förästen få en chans i F1… dessa ‘hopp’ eller ‘inhopp’ höjer värdet på samtliga involverade serier, stall och förare!

  Ingen aaaning var jag skall kolla rally här i USA? Gissar det får bli on-line…

  • Sus

   Det är tydligen mycket känslor med här i snackforumet. En del av tyckarna är riktigt otrevliga när man har en åsikt, särskilt om man är kvinna med tycke för F 1. Kimi är en jättebra förare men jag kan väl få tycka att han är förfärligt tråkig ändå. Låt honom gärna köra rally, jag vill se nya förare i F1.

 10. FINNPWRUSA

  What a bunch of F-ing bull crapp!

  Ask the engineers at Ferrari or McLaren, they LOVE Kimi…

  It’s ALL about $$$ “Hey Kimi if you leave we’ll give you 25 mill, the samne as you’d get paid to drive”. “Hey Santander, if you sponsor us 40 mill we’ll get your country man Alonso on”.

  Jag kan inte ens komma till ord på sveska… jösses! SUCK!

  • morgan

   ja så är det nu för tiden, pengar styr. Idag räcker det inte att man är den snabbaste föraren, utan man ska även fungera utanför banan med reklamer och jippon och synas för teamet.

   Kimi har stor intigritet och han får creds av mig för det.

  • Lisa

   Men snälla… :/

   Det är väl ingen som sagt att Kimi inte är omtyckt av ingenjörer eller dem han jobbar med eller är en dålig människa på nåt sätt. Problemet är att Ferrari behöver nån som sätter en blåslampa i häcken på dem och då är inte Kimi mannen. Bara att tugga i sig. Som omvittnat av alla fans av Kimi så är han “The Iceman” med 100% integritet och bryr sig inte om nånting. Fair enough, men det förhållningssättet passar mycket bättre in hos McLaren som vill ha förare som INTE tänker själva (kanske därför Alonso passade så illa in där). Det är väl bara att köpa. Man kan inte SAMTIDIGT uppehålla nån sorts iceman-image och vara en passionerad teamleader. Eller hur?

   Detta sagt tycker jag det är oerhört synd att Kimi inte tog det anbud han hade från McLaren. Vi blir av med en av de bästa förarna och det är sorgligt.

   @ Johan R – tack. 😉

   • Kenneth

    haha alonso verkade inte vara så passionerad teamleader dessa 2 år i renault *S* harvade runt långt bak i 2 år….

    fattar inte varför du är så enspårig hela tiden!

   • FINNPWRUSA

    Lisa,

    Jag komenterade inte något/någon här, min komentar ovan var efter jag läste artiklarna i linkarna ovan….

    Kimi är passionerad på sitt eget vis… ;o)

   • pär

    men så illa passade inte mclaren alonso väl..han blev 2 i vm..1 poäng efter den störste!..nej roten till allt ont stavas hamilton pappa..alonso har för stort ego hade han haft lite stake så hade han stannat och blivit mästare ev 08. Men nu blev de inte så pga han är en lipsill som inte klara pressen av att få stryk av en rookie mer eller mindre.. Alonso förväntar sig att vara den stora stjärnan men skulle tex massa köra skiiten ur han ja då kan ni tänka er en repris från07

 11. daniel

  för en gångs skull håller jag med lisa men jag har med hört att ingengörerna va väldigt nöjda med kimi hos mclaren..men vad vet vi?.. Huvudsaken e va man presterar på banan..

 12. max payne

  hur stor chans har våran svensk marcus eriksson att få en f1 sits?..eller har han för dåliga sponsorer i ryggen?..för brawn verkar vara nöjda med hans insatser under test veckan. Va det inte nåt liknande när björn wirdheim va aktuell för några år sen.christian klien fick sitsen pga att han hade bättre sponsorer?

  • pär

   Det är väl som så i sverige att det finns inte dom sponsor pengarna..det är nog hans nackdel..men marcus kanske har utländska sponsorer ?

  • Magenus

   Vad jag har hört ryktesvägen så ska det finnas en plan med ekonomsik backning att få in Marcus i F1. Det lär säkert dröja några år innan det ens kommer att bli aktuellt och det är ju inte ens säkert att han gör tillräckligt bra resultat för att komma så långt. Han är ju faktiskt inte ens klar för GP2 näst år. Men det får vi hoppas att han blir innan årsskiftet.

 13. Sterling Moss

  Vem bryr sig, en finne mindre. Pöjken går ju inte att jobba med enl. Ferrari…därför köptes han ut… Lycka till Cittra, få lillfinnen att prata hahahaha…

 14. dolby digital

  fan vad man räknar v10 motorerna vilket ljud..v8 låter som en symaskin..kan det bli verkliget i framtiden att man återgår till v10?..eller är de v6 som är nästa steg?..

 15. rally

  vad skiljer citroens juniorteam mot det vanliga teamet där loeb kör? Nån som vet? Har de samma förutsättningar

  • Meister

   Om jag har förstått allt rätt så har de precis samma bilar med samma uppdateringar, men att juniorteamet fokuserar mer på nya förare än på titlarna.

Leave a Reply