Ronnie Petersons Lotus 72: The Black Beauty

Har fått in ett hett tips från Peter! Och en grym kommentar från Mikael. First things first; Ronnie Petersons Lotus 72 har äntligen kommit in till museet i Örebro. Som om det inte vore nog så anordnar dem en mekar-kväll där man får chansen att glutta under skalet på skönheten. Lördag den 11e oktober är det Örebro som gäller! Själv är jag för en gångs skull i Sverige, men i långt mer sydliga landskap.. synd. Kolla in artikel på teknikensvarld.se. För säkerhets skull kopierar jag text och klipper in nedanför. Ingen missar väl att kika förbi på museets hemsida med jämna mellanrum?

Så till Mikaels kommentar. Han var borta på Ronnie Peterson Historic Grand Prix tidigare i år och fick med sig en film från en av de klassiska skönheterna (mycket skönheter när man snackar om Formel 1 från den gamla goda tiden!) när

de just höll på att kolla motorn. Kolla in film här. Här är bilden på The Black Beauty som Mikael skickade igen. Jag säger inte att det är tidernas snyggaste Formel 1-bil. Men det är det.

Från Teknikens Värld;

Meka med Ronnie Petersons Lotus
Ronnie Petersons Formel 1-vagn från 1975 kommer äntligen till Sverige. Nu har du chansen att inte bara se den utan även vara med att kika under skalet.

Ronnie Petersons Lotus 72 chassi nummer 9 har tagit plats på Ronnie Peterson Museum i Örebro. Bilen har varit på gång tidigare i år men stallkompisen från 1973, Emerson Fittipaldi, kraschade sin bil (chassi nummer 5) under ett uppvisningslopp och Ronnies bil fick tillfälligt agera donator. Ägarna Classic Team Lotus jobbade sedan med att få alla delar på plats och bilen kunde till slut rullas in på museet på Storgatan 19 den 23 september vid fyratiden på eftermiddagen.
Nu har du chansen att delta i en mekarkväll där Ronnies mekaniker Åke Strandberg tar med sig sina egna anteckningar från tiden det begav sig och berättar om Lotus 72, Ronnie och säsongen 1975.
På plats finns även Formel 1-föraren Reine Wisell som körde en bil av samma typ under säsongerna 1970, 1971 och 1972 samt Ronnies bror Tommy som agerade mekaniker under Ronnies tidiga år.
Mekarkvällen anordnas den 11 okober, ta på dig mekaroverallen och se länken nedan för mer information som dyker upp under dagen.

Från samma tävling, och från en kommentar till samma inlägg som ovanför, bjuder Tobias på 10 minuters filmgodis han klippt ihop;

9 comments

Leave Comment
 1. Olag

  Var och titta där på träningen….Man önska att man kunde se det vart år..Ljudet från bilarna är något man aldrig glömmer 🙂

 2. MR. Medeltid

  Undantar man gamla F1-bilar från eventuella förbud mot tobaksreklam? I sådana fall förstår jag varför det finns så många gamla veteranlopp. 😉

 3. Lisa

  Jag vill inte verka gnällig, men dendär bilen på bilden är väl ingen Lotus 72?

  Nosen är ju helt annorlunda. Snarare en Lotus 79?

 4. oj, ja det kan säkert hända att det är en lotus 79. fick bilden och utgick från att det var 72an, men skarpt observerat! vet faktiskt inte om det var 72an som var med på historic grand prix. oavsett, snygg bil är det.

 5. Göran

  Bilden är en Lotus 79 “black beauty”. Lill Lövis uppvisningskörde den i Anderstorp.
  En Lotus 77 deltog i racet, men ingen 72:a

 6. Mårten

  den “black beauty” som var i anderstorp var mario andrettis och om det är någon som vill ha lite bilder därifrån så hör av er. jag fotade över 1000 bilder därifrån bland annat på lilllövis när han körde ronnies gamla bilar

 7. mårten! har du lust så maila en länk till bilder, om du har en hemsida eller blogg. alternativt om du känner för det så plocka ut en 5-6 bilder som du gillar och maila till mig på min post [snabel] f1bloggen.se så gör jag ett inlägg med dem. snygga bilder från det där häftiga arrangemanget får man inte nog av i första taget!

 8. Mikael Nygren

  Precis som Göran säger ovan så är det en Lotus 79 på bilden jag tog i Anderstorp. Lill-Lövis visade under loppet i March 761’an att det är skillnad på förare o förare.
  Samma 72a som nu är på Ronnie museumet var väl i Örebro även 2003 när Örebro Museum hade en Ronnie visning.

  Har även lite bilder från invigningen av Ronnie Museum. Körde dit kompisens son som kör F3 i England. Missa inte hans (Marcus Ericsson) F3 VMlopp i Macau helgen 13-16/11. Sänds direkt i Viasat Motor. Var och såg sista F3 loppet på Donington i oktober. Där får man jobba lite med banan om man skall köra F1 under 2010. 🙂

Leave a Reply