Fernando Alonsos fräcka omkörning förbi Felipe Massa i depån (video)

Fernando-Alonso-Ferrari

Säga vad man vill, men det är fräck körning – i dubbel bemärkelse – här. Inte direkt något som förbättrar atmosfären i stallet kanske..

Så här såg det ut när Alonso insåg att han låg risigt till bakom Massa. Massa tvingades vänta och kom inte tillbaka. Alonso har ju haft problem att ta sig förbi Massa när han hamnat bakom honom tidigare under säsongen.

29 comments

Leave Comment
  • just det, det tänkte jag på, men glömde att skriva. såg också det med de heldragna linjerna. när man kör ut ur depån är det ju på liv och död att man inte får nudda dem en gång. ingång till depå verkar inte vara samma sak.

   men det hände flera gånger under dagens lopp tror jag. var det inte vinnare button som tvärvände ute på banan och dök in i depån vid något tillfälle?

   • PETER

    “var det inte vinnare button som tvärvände ute på banan och dök in i depån vid något tillfälle?”

    Nej, det var Hamilton även det.

    • Lisa C

     Jo ingång till depån är samma sak, men det gäller linjer som markerar depåinfarten ute på banan, liksom som “infångare” till depån.

     Några sådana linjer finns inte i Kina, hela infarten är litet ovanligt byggd.

 1. Ko

  fult som stryk tycker jag och vore jag massa skulle jag leta ny arbetsgivare. varför jobba med mög som alonso. mycket sånt i dagens lopp men det uppvägs av väglaget som bjöd in till mycket spänning/fina omkörningar.

  • jensa

   Utrymme??? han körde inte inte inom linjen, alonso en pajas med ett stort ego, tror dock att massa får visa lite stake gentemot alonso.

 2. Jalle

  Tycker det är konstigt att denna typ av manöver är ok.

  Om man genar utanför banmarkeringarna och vinner placeringar på det måste man släppa tillbaka den platsen.
  Detta tycker jag är ett solklart fall där omkörning sker utanför markerad bana även om det i detta fall är in i depån, likvärdigt med att köra rakt igenom en chikan.
  Dock var Hammiltons infart ett snäpp värre men han vann ingen placering på sin utflyckt.

  men ett jäkla bra lopp var det, bevattning av banorna borde bli standard 🙂

 3. Erik R

  När jag såg Hamiltons omkörning på Vettil in i depån tänkte jag F-N det här kommer alla Alonso/anti-Hamilton fans att tjata om i evighet. Så gissa om jag drog på smilbanden när Alonso gör precis samma sak strax efteråt, och dessutom på sin teamkomp… eh, den andra Ferrariföraren… 🙂

  Jag tycker det är jättekul när förare överaskar med såna här fräcka och oväntade manövrer. Fast egentligen tycker jag inte det är så mycket att snacka om. Både Alonso och Hamilton var ju jämsides med motståndaren och hade innerspår, så det fanns ingen anledning för dem att backa av. Jag kan dock tänka mig att det blir nya regler eller regeltolkningar kring depåinfart framöver.

  • Lisa C

   Förlåt mig, men det var bland det dummaste jag hört. Kort sagt – det ena är tillåtet och det andra inte.

   Det står oskyddade människor i depån och därför har man hårda regler när det gäller trängningar, “unsafe release” och hastighetsbegränsningar i själva depågatan. Alonso gjorde regelmässigt sett inget fel, han befann sig på infarten till depån, på ett helt annat ställe där helt andra regler gäller. Situationerna är ungefär lika jämförbara som äpplen och päron. Viket också visas av att stewards fällde både Hamilton och Vettel, medan de inte hade några synpinkter på Alonso eftersom han inte begick något regelbrott.

   Elementärt, min käre Watson. 😉

   • Lisa C

    Och nu inser jag att du förstås menar Hamiltons omkörning nr 2 i depåinfarten. Jag var nog uppe för tidigt i morse eftersom jag uppenbarligen inte tänker (eller kan läsa) särskilt bra. 🙁

    Förlåt för skället.

    • Erik R

     Du är förlåten!

     Om den andra situationen menar jag att Vettel är den som gör situationen riktigt farlig. I normala fall finns det gott om plats för två bilar i depågatan, och det är tillåtet att köra sida vid sida där. När Vettel och Hamilton ligger sida vid sida i depågatan så styr Vettel tillbaka in mot Hamilton och prejar honom in mot depåpersonalen. Det var livsfarligt!

     Kanske borde F1 göra som i Nascar och ha tydliga filer markerade i depågatan. Där finns en innre fil för bilar som just svängt ur sin box. Efter att man svängt ur boxen måste man köra till den yttre filen så snart det är möjligt. Då blir det (normalt) inga tveksamheter när förare ligger sida vid sida.

 4. Fredrik

  Skulle jag vara Massa, skulle jag inte lyfta ett lillfinger för att underlätta för alonso att eventullt ta hem en VM titel, tvärtom

  Massa är en racingförare och grisar tas oftas hand av bönder…….

 5. Erik R

  Läser man förarnas egna kommentarer tycks de inte tycka att det var nåt konstigt alls med omkörningarna in i depån. Vettel och Hamilton nämner den inte ens. Alonso och Massa tycker det var normal racing – Massa är bara besviken över att han gjorde en miss och fick sladd i kurvan innan, vilket gjorde att Alonso kunde ta sig jämsides.

  Vi som såg loppet och inte hade full koll på vilka regler som egentligen gäller vid depåinfarten gör en höna av en fjäder kring det här. Förarna vet precis vilka regler som gäller och de såg det här som normal racing.

  En incident som inte verkar diskuteras så mycket är Buttons hantering av omstarten efter Safety Car. Han körde extremt långsamt, vilket skapade trafiktstockning bakom och slutade med Weber av banan. Jag har inte järnkoll på omstartsreglerna, men jag har för mig att man för några år sedan stramade upp dem just för att undvika den typen av situationer.

  • Kenneth

   haha den som tog WEBBER av banan var ju ingen annan än Mr Torpedos! hamilton och det var ca 100m efter att Button bromsat upp fältet…

   Näe Hamilton får fan skärpa sig innan det händer nått allvarligt! Killen kan köra bil men måste jobba på att hantera stress…

   det är ju nästan så att Hamilton kör åt fel håll när han kör in i depån första gången… han tar ju kurvan och är nästan ur den innan han vänder och kör in i depån

   • Johan R

    Titta på det en gång till så ser du att Vettel tränger sig på innern om Hamilton, som måste ge plats till honom och därför tar en vidare linje än vad Webber räknat med. Hade Hamilton kört annorlunda hade han krockat med Vettel.

    Ett annat perpektiv på det hela är ju att både Vettel och Hamilton uppenbart ser varandra som det största hotet i ett längre perspektiv, och fokuserar så mycket på varandra att de knappt ser de andra förarna runt omkring.

    Om inte Button hade bromsat upp fältet som han gjorde så hade varken Vettel eller Hamilton haft läge att köra om in i sista kurvan, så då hade Webber klarat sig bättre.

    (Eje förklarade att de ändrat reglerna till i år så att det numera är tillåtet att köra om direkt efter “safetycar-linjen” vid en omstart, i stället för att behöva vänta till mållinjen. Den linjen är målad före sista kurvan i Kina. Möjligen var inte alla förare medvetna om detta. (Vettel och Hamilton var uppenbarligen medvetna om det…)

   • Olag

    Du skriker lite väl högt där..
    Om det varit ett regelbrott hade dommarna tittat på det.
    Det som hände var som Johan R skrev..

    Och Ja Hamilton ligger på gränsen..Men han är inte ensam om det.

    Årets torped är Webber ännsålänge..

  • Antonio

   Mycket välskrivet och jag håller fullständigt med dig, Erik.

   Alonsos manöver på Massa var väldigt vågad med tanke på historiken mellan dem. 2007 hade dem ju ett par duster som de flesta av oss minns. Hoppas inte relationen mellan dem försämras p g a detta.

   Hamilton fick en varning igen för sin vårdslösa och livsfarliga körning i depån. Finns det någon förare som klarat sig så många ggr utan bestraffning som Hamilton gjort? Killen känns som en helig ko.

Leave a Reply