Briatore och Symonds riskerar att utlämnas till Singapore efter fusk

Det är inte varje dag SVT är först med en F1-nyhet, men i det här fallet är de det. Vilket är trevligt, man kunde bara önska att svensk media var lite mer intresserade i det där med Formel 1.. men, det är ju en helt annan diskussion. Nu till senaste i Singapore-crash-gate!

Brittiska Telegraph har en intressant artikel ute, som SVT snappat upp, om att Singapore faktiskt skulle kunna kräva Briatore och Symonds utlämnade för en rättslig prövning efter skandalen förra året.

SVT skriver;

Myndigheter i Singapore överväger att begära de sparkade Renaulttopparna Flavio Briatore och Pat Symonds utlämnade för rättslig prövning.

Dessutom verkar det som att FIA (i mötet den 21a, det kommer ju ingen rapport där som det står i artikeln) ska kika närmare på Ferraris läge under loppet, SVT igen;

Vidare ska även Ferrariföraren Felipe Massas körning i samma lopp granskas. Han ledde loppet när Piquet kraschade men slutade först på 13:e plats och tappade mästerskapet med en poäng.

Det hela låter ju lite väl.. Telegraphs artikel finns här, och är intressant läsning. Jag tror i och för sig att det återstår en del osäkerhet, som det att de skulle riskera samarbetet med F1 och Bernie och andra, som gör det osannolikt att det skulle bli något av det hela.

Telegraph spekulerar också, som AB,  i att det blir ett förhållandevis milt straff för Renault från FIA, nu när skurkarna i dramat är borta;

Monday’s WMSC hearing will still take place but will now probably be attended by a Renault team lawyer, who will plead for clemency, claiming the alleged actions of two men should not affect the employment of nearly 700 other staff.

The FIA could still impose sanctions if it finds Renault guilty, including excluding the team from the championship, although that must be considered unlikely given the two people Piquet claimed were responsible have now left.

The FIA will also bear in mind that it does not want another manufacturer to leave the sport and is likely to let Renault escape lightly in ‘the best interests of the sport’.

24 comments

Leave Comment
 1. Anonymous

  Läste detta på planet-f1 också med kommentarer.
  Det fanns många som menade på att de likväl kunde åtala Piguet, för FIAs immunitet kan ju
  inte skydda honom utanför FIA.

 2. Lisa

  Bra poäng, anonym. Den som borde åtalas först är ju Piquet själv. Det var trots allt han som tryckte på gasen och personligt ansvar gäller i den riktiga världen utanför F1.

  Annars är hela artiken bara ett halvtaskigt försök att ytterligare att piska upp stämningen. Brittisk press gör en aldrig besviken på den punkten.

  • Anonymous

   Den spanska FIA-gubben Carlos Gracias hade bara läst om Piquets immunitet i media och han tyckte att en sådan sak som Piquet gjort inte skulle kunna ge immunitet. OK spanjor…
   Och om Alonso: “Är det någon han litar på som talar sanning är det Alonso. OK spanjor….

 3. Erik R

  Massa förlorade en massa poäng för att Ferrari släppte iväg honom från depån utan att ha tagit ur bränsleslangen. Det kan knappast Renault beskyllas för.

  Det är förövrigt väldigt surt att förlora mästerskapet med en enda poäng. Från Massas synvinkel gjorde varenda misstag från honom och Ferrari att han förlorade mästerskapet. För Hamilton gjorde varenda omkörning, snabbt varv, lyckad strategi etc att han vann mästerskapet… 🙂

  • Kenneth

   haha

   Hamilton stod för alla misstag…. Massa gjorde inget fel under hela säsongen! Ferrari sabbade hans VM titel! den var hans!

   Men strulet i depån hade nog inte hänt om Piquet hade kraschat! allt blev kaotiskt då

   så Hamilton hade tur som vann mästerskapet! han visade återigen att han inte klarar pressen….

   • Lisa

    Jaha. Så det är OK att säga att Hamilton inte klarar pressen, men det är samtidigt OK att bortförklara Ferraris strul i depån som att “allt blev kaotiskt” ? lol

    I detta fall Singapore 2008 var det Ferrari som inte klarade pressen. End of discussion.

    • Lisa

     Jovisst.

     Fast det var eg inte Erik R jag svarade på utan några litet mer oeftertänksamma (översättning : huvudlösa) kommentarer längre ner. 😉

     Det blir litet rörigt bland kommentarerna här ibland…

    • Kenneth

     ja som jag skrev så slarvade Ferrari bort Massas VM titel!!

     Massa gjorde allt rätt och är den som skulle ha vunnit! inte hamilton som gjorde en massa tok under säsongen…

     så ska man se till vad föraren presterade så tycker jag nog Massa är vinnaren!

 4. Anonymous

  Massa skulle ha vunnit vm, dem vill bara allt för att komma före Lewis så dem var för ivriga och Renault påväka stressningen så Massa ska vara Värdmästare och Hamilton en LOUSER!!

   • xzqw

    Han kanske har skriv svårigheter eller är ordblind och inte kan bättre.
    Om du inte förstår så kan jag rätt stava åt dig så att du förstår innebörden.

    • Ludophile

     Jag tvivlar på att du kan rättstava särskilt läsligt, xzqw. Särskrivare har jag inte mycket till övers för.

     Men Erik R kan behöva plugga på skillnaden på de och dem – det är rätt lätt om man kan sklija på han och honom, vilket varje normalbegåvad svensk torde kunna. Han = de, honom = dem. Bus-djävla-enkelt.

  • kenneth

   ja så är det, men Hamilton vann för att Ferrari slarvade bort Massas poäng flera ggr!

   Han fick Massas VM titel av ferrari….

 5. FINNPWRUSA

  Jag tror FIA kommer att ‘kasta ut’ Singapore 2008. Hamilton blir av med 6 poäng (tror han var trea?) och Massa blir korad världsmästare!!!

  • loCCan

   Mjo precis så blir de 🙂 Näää det finns inte en chans att Singapore stryks ur 2008 års mästerskap. Även om jag inte är något fan av Hamilton så ska han inte kunna bli av med titeln i efterhand på grund av Renault gjort bort sig och råkat bli upptäckta av den (o)skyldige Piquet.

 6. Lisa

  Resultaten 2008 är redan lagda i sten, så hur mycket Renault än bötfälls/diskas/fängslas/hudflängs/slås på käften/tvingas vara med vid Max nästa S&M session/ så händer absolut ingenting resultatmässigt.

  • Anonymous

   Tror Flavio ska vara glad om han får jobb som stalldräng hos någon bonde. Närmare ett tävlingsstall tror jag aldrig han kommer igen.

 7. Ludophile

  En sak: man är intresserad *AV* inte intresserad *I*
  En sak till: det heter “Svara på denna kommentar” (om man inte försöker imitera en go’ gôbbe från Götlaborg).

Leave a Reply